Még mindig bontják a milánói pavilont

A sámándob bontására és hazaszállítására 1,1 milliárd forintot különített el a kormány.

R. Kiss Kornélia
2017. 07. 22. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milánóban még mindig zajlik a világkiállítás magyar pavilonjának bontása – ez derült ki abból a válaszból, amit Fónagy János államtitkár adott Kunhalmi Ágnes MSZP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. Kunhalmi arra volt kíváncsi, hogy hol van most a nem túl jó hírnévnek örvendő, sámándobnak nevezett pavilon, mennyit költenek rá, illetve miért gondolja a kormány, hogy éppen Karcagon lesz jó helyen.

Fónagy rosszhiszeműséggel vádolta meg az ellenzéki képviselőt, mondván, a kérdésben megfogalmazott állítások meghaladják a politikában elfogadható kritika kereteit. Valószínűleg az bőszíthette fel az államtitkárt, hogy Kunhalmi meglebegtette: azért kerülhet a sámándob Karcagra, mert az Varga Mihály nemzetgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szülővárosa. A mostani párbaj nem sokat változtat azon, hogy a sámándob körüli huzavona már több mint másfél éve tart, és egyelőre senki nem szolgált alapos és részletes szakmai koncepcióval arról, hogy mit takar majd a hagyományőrző központ, amit az épületbe terveznek, kinek és miért van rá szüksége.

A sámándob bontása a korábbi terv szerint május 1-jéig volt esedékes, és május 15-ig kellett volna Karcagra szállítani az építményt, de ez apróságnak tűnik ahhoz képest, hogy lassan két éve parkol Milánóban. Kezdetben az olasz fél elszámolási vita miatt lefoglalta a pavilont, majd néhány más pavilonnal együtt meg akarta tartani, de visszalépett. A pavilon milánói tartózkodása – őrzése, téliesítése – Fónagy válasza alapján 3,9 millió forintba került húsz hónap alatt. A bontási és hazaköltöztetési akciónak jóval borsosabb az ára, 1,1 milliárd forintot különített el rá a kormány. Ehhez jön a 328 millió, amit Karcag kap az épülettel kapcsolatos feladatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.