Meghalt John G. Morris

A legendás képszerkesztő százéves volt.

Lakner Dávid
2017. 07. 30. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a párizsi otthonához közeli kórházban, pénteken elhunyt a Life magazin legendás képszerkesztője, John G. Morris – adta hírül a The New York Times. A II. világháború európai helyszíneit és a vietnami harcokat megjáró fotós százéves volt.

Robert Capa egykori legjobb barátja 1916. december 7-én született New Jerseyben. Ő szerkesztette, majd küldte el a Life-nak a normandiai partraszállásról készített Capa-képeket 1944-ben.

A vietnami háború alatt már a The New York Timesnak dolgozott, és elérte, hogy címlapra tegyék Eddie Adams sokkoló képét, melyen egy saigoni rendőrfőnök fejbe lő egy feltételezett felkelőt. A fotó világszerte ismert mementójává vált a háborúnak. Ugyanígy címlapra rakatta a napalmtámadás elől menekülő meztelen vietnami lány képét, melyet Huynh Cong Ut (Nick Ut) készített. Morris 1968-ban szemtanúja volt Robert F. Kennedy Los Angeles-i merényletének is. Munkatársa volt továbbá a The Washington Postnak, a National Geographicnak és a Magnum fotóügynökségnek is. 

Két éve a Magyar Nemzetnek is interjút adott. Ekkor elmondta: „Londonban éltem át a háborút, úgyhogy értettem, miről szól ez az egész. Átéltük a légitámadásokat, átéltük, milyen a drónok őseinek számító német V–1 pilóta nélküli repülőgépek látványa. A rakéták ellen pedig szinte semmilyen védelem nem volt. Átéltem tehát a valódi légitámadás élményét, és a hidegháborús fenyegetettség tapasztalatát is megismertem. Éppen ezért a mai napig azt gondolom, hogy nincs semmiféle magyarázat semmilyen háborúra. A háború a legbefolyásosabb iparág.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.