Nő lesz a következő Doctor Who

Jodie Whittaker alakítja majd a kultikus angol sorozat sáljáról ismert időlordját.

Molnár Csaba
2017. 07. 25. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzávalók: 4-es kötőtűk és 25 grammos gombolyagok a következő színű fonalakból: 3 lila, 9 világosbarna, 3 bronzbarna, 3 mustársárga, 4 rozsdabarna, 3 szürke, 4 zöldesbarna – Ezt a kötési mintát küldte el a rengeteg érdeklődő rajongóknak (vagy inkább a mamájuknak) a BBC a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján.

A valószínűtlenül tarka fonalakból Doctor Who ikonikus sálja áll elő (pontosabban a Tom Baker alakította negyedik Doktor sálja), írja az Open Culture.

Bár a sorozat több mint fél évszázados története során minden főszereplőnek önálló egyéniséget és ezzel együtt különféle kosztümöket kreáltak a készítők, a legtöbb rajongó számára a sálas Tom Baker maradt „a” Doktor.

A legenda szerint a tarka sál születésének hátterében egy félreértés állt. A jelmeztervező felkapott egy csomó gombolyagot a stúdió kelléktárában, odaadta egy Begonia Pope nevű nőnek, és azt kérte tőle, hogy kössön belőlük egy sálat. Pope vélhetőleg félreértette a kérést, mert az összes fonalat felhasználta, és egy majd négyméteres sálat állított elő. A többi már történelem.

Az elképzelhető legangolabb dolgot 2005-ben tapasztaltam, amikor egy európai uniós ösztöndíj jóvoltából Brightonban kutathattam. A kollégiumban az érthetetlen tájszólással beszélő yorkshire-i Richard az 1972 óta sugárzott Mastermind című vetélkedőt nézte a BBC-n. A Mastermind (amely lángészt jelentő címéhez méltóan a nagyon nehéz kérdéseiről ismert) aznapi epizódja kizárólag a Dr. Who-ról szólt, mivel tizenhat évnyi szünet után éppen akkor mutatták be a máig tartó újraindított sorozat első epizódját. Ez olyan fontosságú esemény volt Nagy-Britanniában, mintha újra összeállt volna a Beatles. Richard gondolkodás nélkül sorolta a válaszokat az olyan epizódok legapróbb részleteit firtató kérdésekre is, amelyek évtizedekkel a születése előtt készültek. A Doctor Who ismerete az általános műveltség része volt számára.

A Doctor Who (vagy a magyar fordításban: Ki vagy doki?) a világ talán második legnépszerűbb scifi-tévésorozata a Star Trek után. Egy ismeretlen nevű, több évszázada született, az időlordok fajához tartozó földönkívüliről szól. Az időlordok szabadon utazhatnak Tardis nevű időgépükkel időben és térben, de nem avatkozhatnak be a történelembe. A Doktor viszont folyton beavatkozik mindenbe, és kalandjai során természetesen a jókat, gyámoltalanokat védi, és a gonoszok ellen küzd. A Tardisok általában képesek beolvadni a környezetükbe, de a Doktor időgépe az első részben elromlott, így kívülről azóta is egy kék rendőrfülkének néz ki (ezek olyan bódék, amelyeket a brit rendőrök a 20. században afféle mini rendőrkapitányságként, a civilek pedig a rendőrségre bekötött telefonfülkeként használhattak).

Egy fél évszázada vetített sorozat forgatása során óhatatlanul előfordul a helyzet, amikor főszereplőt kell cserélni. Ez a Doctor Who-val már a negyedik évfolyam után megesett, és ekkor találták ki a készítők a regenerációnak vagy reinkarnációnak hívott folyamatot, amely azóta is zökkenőmentessé teszi a Doktorok cseréjét. Amikor egy Doktor haldoklik, átlényegül egy fiatalabb, energikusabb testbe, amelyet már egy másik színész játszik. Jelenleg a tizenkettedik Doktor van szolgálatban, akit Peter Capaldi alakít 2014 óta, de a minap bejelentették, hogy a karácsonyi különkiadásban (ez is hagyomány, minden karácsonykor különleges epizóddal készül a BBC) bemutatkozik a tizenharmadik Doktor.

Az eddigi felállás szerint a Doktorok kizárólag férfiak voltak, akiket általában fiatal lányok kísérgettek kalandjaik során. Az új főszereplő ezzel szemben Jodie Whittaker, egy nő lesz, olvasható a Verge-en . A hírt jelentőségének megfelelően a wimbledoni tenisztorna döntője után tárták a nyilvánosság elé, miután Roger Federer, történelmet írva, 35 évesen nyolcadszor lett wimbledoni bajnok, méghozzá úgy, hogy egyetlen szettet sem veszített el.

A női főszereplő választásával a BBC egyrészt követi a feminizmust mainstream ideológiává tévő korszellemet, ezáltal máris bezsebelhette az elvárható, ingyenreklámnak is beillő dicsőítéseket a netes hangadóktól, másrészt azonban kockázatot is vállal. A DoCtor Who-nak ugyanis a Star Trekhez vagy a Csillagok háborújához hasonlóan konzervatív rajongótábora van, amelyet főként fiúk-férfiak alkotnak.

A Telegraph cikke idéz egy női rajongót, aki azt meséli, hihetetlen számára, hogy a Doktor következő inkarnációja nő lesz, holott évekkel ezelőtt azt hitte, hogy ő a világ egyetlen Doctor Who-rajongó lánya. Noha az efféle sztereotípiákkal mindig vigyázni kell, mégis az a közfelfogás, hogy a sokak által még a többi sci-fihez képest is gyerekesnek tartott Doctor Who rajongói felnőni képtelen fiatal férfiak, akik nem feltétlenül érzik komfortosan magukat nők társaságában. Whittaker első nyilatkozataiban azonnal próbálta elejét venni a női mivolta kiváltotta zsigeri elutasításnak. „El akarom mondani a rajongóknak, hogy ne ijedjenek meg a nememtől – idézi a színésznőt a Telegraph. – Izgalmas időket élünk, de a Doctor Who éppen az izgalmas változásokról szól. A rajongók már megannyi változást megéltek. Ez a mostani nem több, mint egy új, az eddigiektől eltérő, de nem félelmetes változás.”

A Doctor Who történetei kétségtelenül ártatlanabbak, mint sok jelenlegi, már-már horrorba hajló sci-fi, emiatt sokan kifejezetten nevetségesnek tartják. Ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy eredetileg is családi műsornak szánták, amelyet még a hatvanas évek szigorúbb felfogása szerint is nyugodtan megnézhettek a legkisebb gyerekek is. Pontosabban az egész családot ki akarták szolgálni általa. A BBC forgatókönyvíróit azzal bízták meg, hogy olyan sorozatot kreáljanak, amely beilleszthető a szombat esti sportközvetítések és a popzenével foglalkozó műsorok közé, és megragadja az egész családot, a gyerekektől a tiniken keresztül a focirajongó apukáig. Az hamar eldőlt, hogy erre a célra a sci-fi lenne a legalkalmasabb, és a feldobott repülő csészealj-, telepátia- és időgépcentrikus témák közül az utóbbi győzedelmeskedett, írja a BBC Doctor Who-nak szentelt töméntelen honlapjainak egyike.

A sorozat 1963-ban indult és 26 éven keresztül töretlenül folytatódott. Az ekkor készült epizódok mindegyike klasszikussá vált, ezerszer ismételte a brit televízió – gondolhatnánk. Valójában az ősepizódok jelentős része nyomtalanul elveszett, és nincs sok esély rá, hogy valaha előkerülnek. Nem valami természeti csapás vagy tűzvész okozta a pusztulásukat, hanem maga a BBC. A hetvenes években, amikor az embereknek még nem volt videójuk, amellyel maguk rögzíthették volna az epizódokat, a közszolgálati tévé vezetői ugyanis úgy gondolták, hogy a régi (akkor tízéves), még fekete-fehér epizódokat már nincs értelme drága pénzen tárolni, így egyszerűen kidobták őket.

Az eltűnt epizódok azóta szerves részét képezik a Doctor Who-legendáriumnak. Miután rájöttek, hogy mekkora őrültséget csináltak, elkezdtek vadászni a kidobott epizódok után, és sokat sikerült újra megtalálni. De még ma is hiányzik majdnem száz rész, és egyre fogy az esély arra, hogy valaha megleljék őket. Viszont mindnek megvannak a hangszalagjai, így a rajongók azóta elkezdték animációs technikával újrateremteni az elveszett epizódokat, a hangjaik alapján.

Aztán a nyolcvanas évekre elfogyott a sorozat lendülete. A kor gyermekei már nem érdeklődtek a jó Doktor kalandjai iránt, aki a hatalmas sótartóra emlékeztető gonosz, daleknek nevezet idegen lények, a hüllőszerű jégharcosok vagy a kegyetlen jeti ellen küzd. A sorozat jelképévé lényegült, amatőrnek ható díszletei és idegen lényei leginkább a Pirx pilóta kalandjainak képi világára hasonlítottak, és a hatvanas évek korlátozott technikai és anyagi lehetőségei hozták őket létre. Ezek 1989-ben már nem szeretetteljesnek, inkább cikinek hatottak. Így a 26. évfolyammal befejeződött az eredeti széria. A kilencvenes években csak egy-egy különkiadásra futotta, bár jótékonysági céllal Rowan Atkinson és Hugh Grant is magára öltötte a Doktor hosszú csíkos sálját.

A rajongók – csakúgy mint az eredeti Star Trek-sorozat esetében – csak aztán kezdtek rájönni, hogy mennyire hiányzik nekik a Doktor, miután beszüntették az új epizódok gyártását. Mégis 2005-ig kellett várni, hogy újrainduljon a Tardis időn és téren át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.