Belső vívódások közepette vezette világbirodalmát

Ezerkilencszáz éve lépett trónra Hadrianus, a római császár, aki városi rangra emelte Aquincumot.

Balogh Roland
2017. 08. 10. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Skóciától Mezopotámiáig terjedő birodalmat örökölt elődjétől, aki valójában nem is akarta, hogy örökébe lépjen. A nagy hódító, Traianus császár halálával azonban végül negyvenegy éves korában Hadrianus lett a Római birodalom új imperatora, aki ezerkilencszáz éve épp ma foglalhatta el a trónt.

Hadrianus 76. január 24-én született, ám hogy pontosan hol, azt a mai napig homály fedi. Egyetlen részletes, fennmaradt életrajza, a késő antikvitásban született császári biográfia-gyűjtemény, a Historia Augusta szerint Rómában látta meg a napvilágot, ám máshol a hispaniai Italica városát említik, amelynek környékére családja még korábban Itáliából kivándorolt. A magas termetű, erős testalkatú fiatalember már igen korán, tizenöt évesen nagy szerelmese lett a vadászatnak, a dárdahajításnak, s épp ezért szintén az Italicából származó Traianus – aki apja anyai unokatestvére volt – Rómába rendelte az ifjút.

Jellemében már korán fellelhető a bizonyítási vágy: ifjúként állítólag kinevették egy beszédét, amiért a görögül amúgy kifinomultan tudó Hadrianus nem bírta tökéletesen a latint. Ezért, már csak dacból is, de az „államnyelven” is tökélyre fejlesztette a szónoki képességeit. Tudományok és művészetek iránti lelkesedése később csak fokozódott, s leginkább az asztrológiában érezte otthon magát, de szeretett minden tudóssal versenyre kelni.

A trónra a korabeli szóbeszéd szerint Traianus feleségének segítségével került; Pompeia Plotina már házasságát is egyengette, hiszen férje, a császár rosszallása mellett is támogatta, hogy Traianus unokahúgának lányát, Vibia Sabinát vegye feleségül.

Hadrianus ráadásul tényleg egy világbirodalmat örökölt, hiszen 117-re Róma két háborúban – többek között az ő közreműködésével – elfoglalta Daciát, és Mezopotámiát is uralmuk alá hajtották, így ekkor volt a legnagyobb kiterjedésű a birodalom. Óriási nyomás lehetett rajta, az ilyenkor szokásos intrikák, a hatalomért zajló belviszályok mellett ugyanis egyben kellett tartani a provinciákat is. A katonáskodásban jártas Hadrianus azonban állta a sarat, s egy-két kisebb, főleg Pannoniában zajló csetepatét kivéve, egyben tartotta a birodalmat. Mint írták, Traianus politikai irányvonalát követte, ám Mezopotámiát, Assyriát és Armeniát feladta, azaz a határokat visszahozta a Tigris és Eufrátesz folyókig. Állítólag a frissen elfoglalt Daciát is feladta volna, mondván, a Duna jobb határvonal, ám, a dákoromán elmélet hívei számára szerencse, lebeszélték róla, mert a 106-ban véget érő második dák háborút követően, a megtépázott lakosság mellé nagyszámú római telepedett le az új provinciában, s evakuálásukat nem tartották javallottnak.

Noha Hadrianust a kortársak, és a későbbi antikvitásban is kicsit ellentmondásos császárnak tartották, uralkodása alatt egy kifejezetten békés időszak vette kezdetét, sok tartományban megszilárdult a római uralom, kiépült az állandó határvédelmi rendszer és a városok virágzásnak indultak. Így történt ez Pannoniában is, amely igencsak fontos volt Hadrianus életében. Először 19 évesen érkezett ide, miután bekerült a mai óbudai Flórián téren létesített legiotáborban állomásozó legio II adiutrix vezérkarába. Bő tíz évvel később már Pannonia Inferior, azaz Alsó-Pannonia helytartójaként érkezik vissza a tartományi székhellyé tett Aquincumba, s amellett, hogy ekkor kezdik kiépíteni a helytartói palotát a mai Hajógyári-szigeten, a tartományban helyreállítja a katonai fegyelmet s megregulázza a bennszülöttektől adót szedő római tisztségviselőket. Emez érdemeiért került első alkalommal a legnagyobb hivatali méltóságnak számító consuli tisztségbe. Trónra lépése után sem feledkezett meg Pannoniáról, az előkerült feliratos kőemlékek alapján tudjuk, Aquincum és a tartomány nyugati felében, a Dunánál létesített másik legioközpont, Karnuntum melletti polgári településeket is városi rangra emeli. Kijelölt utódját, a trónra lépése előtt meghalt Lucius Aelius Caesart is ide küldte helytartónak. Hadrianus alatt épült ki teljesen a dunai határ is, amely egészen a római uralom végéig lesz választóvonal a birodalom és a barbárok között. Hasonló erődítéseket rendelt el Britanniában is, ahol uralkodása alatt épült fel a nevét viselő fal, amely kettészelte a szigetet, leválasztva a déli, romanizált részt az északi, vad brit törzsektől.

Magánéletében akadtak viharok, felesége állítólag viszonyt folytatott az uralkodó személyi titkárával, a kor ismert történetírójával, a korábbi császárok életrajzait megíró Suetoniusszal, akit ezért 119-ben Hadrianus elbocsátott. Nem csoda, hogy diszkréten ugyan, de mindenki után kémkedett, még a hozzá legközelebb állók legbelső, intim dolgairól is tudni akart, és tudott is. A császár közben szerette a kicsapongó életet, a lakomákat: érdekes részei életrajzának azok a feszültséggel teli sorok, ahol arról írnak, Hadrianusban élete végéig forrtak az indulatok, duhaj természetét mindig vissza kellett fognia, így tulajdonképpen mindig hatalmas önuralmat gyakorolt, s ez a belső vívódás a haláláig tartott. Hogy mégsem tekintik őt a végletekig kegyetlen embernek, azt minden valószínűség szerint nagylelkűségének, jó emberismeretének köszönheti.

A császári életrajzokat, ahogy arra a kutatás nem egyszer felhívta a figyelmet, komoly forráskritikával kell kezelni. Nem egy uralkodóról ugyanis a valódinál lényegesen brutálisabb, vadabb képet festett a későbbi történetírás, általában politikai megrendelésre, azaz mondjuk akkor, amikor a későbbi dinasztia dehonesztálni akart egy-egy imperatort. Jó példa erre Nero – akinek óriásszobrát, a Colossust épp Hadrianus vitette el a nevét erről kapó amphiteatrum, a Colosseum mellől, s akiről egyébként épp Suetonius írt sok vad dolgot tulajdonítva az „ördög” császárának.

De Hadrianus biográfiájában is találkozhatunk ilyen részekkel, ám az az érdekes, hogy a szövegben sosem esnek át a ló túloldalára. Azaz, fellibbentik a fátylat egy-egy vad, általuk deviánsnak tartott személyiségjegyről, de nem döngölik sárba Hadrianust. Jó példát jelentenek erre a kicsapongásairól szóló részek, vagy az, hogy a császár állítólag vonzódott a saját neméhez is. Noha a homoszexualitás nem volt bűn, ám Rómában az nem igen számíthatott komoly közéleti pályára, aki mindezt nyíltan vállalta, ahogy a hadseregből is kinézték, kiközösítették a homoszexuális férfiakat. Az állandóan utazgató, gyakorlatilag minden tartományt életében legalább egyszer felkereső uralkodóról a Kiss Sebestyén fordította Historia Augusta-részben írták: „Egy nílusi sétahajózás alkalmával elveszítette kedvencét, Antinoust, akit úgy megsiratott, akár egy nő.” S noha itt tovább pocskondiázhatnák, mégsem teszik.

Ezt akár egyfajta tisztelet jeleként is értelmezhetjük, ugyanakkor halálánál arról írtak, rendeleteit meg akarták semmisíteni, míg a senatus, ahogy korábban több császárral megtette, őt vonakodott istenné nyilvánítani. Ezt utódjának, a 138-ban trónra kerülő Antoninus Piusnak kellett „kijárnia”, aki állítólag ezért érdemelte ki a Pius, azaz a jóságos jelzőt. Hadrianusnak holtában is kissé hányatott sors jutott, hiszen grandiózus, a ma Angyalvárként ismert síremlékébe csak 139-ben szállították földi maradványait, előtte egy korábbi Cicero-birtokon, majd Rómában a Piust követő császár, Marcus Aurelius anyjáról elnevezett Domitia-kertjében volt eltemetve.

Az ellentmondások ellenére Hadrianus tagja volt annak az öt uralkodónak, akiket Machiavelli után csak jó császárokként ismerünk, s akik alatt a romanizáció még inkább szárba szökkent, mialatt az olyan provinciákban, mint Pannonia, is viszonylagos nyugalomban szépen kiépült a római kultúra, a városias életforma. Nem csoda hát, ha többek között az Aquincumi Múzeum nálunk is megemlékezik Hadrianusról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.