Hadikórház, Hurts, Hiperkarma – Sziget, negyedik nap

Szemügyre vettük az egészségügyi komplexumot, de nem hagytuk ki az indie-részleget sem.

B. Kovács Gergely
2017. 08. 14. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a MOL-kútnál fesztiválhangulat fogad, bizarr látvány, ahogy a letakart kutak közé telepített sörpadoknál és állóalkalmatosságoknál kortyolgatnak a fesztiválozók, még bizarrabb, ahogy a kutas megszokott pisztolya helyett a sörcsappal kísérletezik zöld egyenruhájában.

Mondjuk egy félliteres sör két és félszer annyiba kerül, mint egy liter benzin, valószínűleg pontosan tudják, mit miért csinálnak, de hogy nem ez lesz a törzshelyem, az biztos, pedig multipontkártya is van. Reméljük, ha véget ér a fesztivál, az első reggelen nem sörrel várják majd a munkába induló autósokat (ahogy azt is, hogy ők még visszatalálnak majd ide ennyi hűtlenkedés után).

Bent kinéztünk magunknak egy-két ígéretes koncertet, de előbb látogatást teszünk az egészségügyi központban. A látvány bennünket is meglep, kicsit hadikórház benyomását kelti a komplexum. A hatalmas alapterületű sátorban komplett betegellátás zajlik, aminek része a felvétel, a vizsgálat, de még a zárójelentés is. A Sziget egyik legjobban szervezett egységébe tévedtünk. Kupsza Péter, az egészségügyi bázis operatív vezetője eligazítja az önkéntes segítőket, akiknél épp váltás van, majd a rendelkezésünkre áll néhány kérdés erejéig. Az önkéntes fiatalok lehetnek úgy harmincan és kisebb, háromfős rajokban róják a Szigetet. Bent a központban jeladók segítségével egy monitoron követik a mozgásukat, és ha bejelentkeznek, pontosan megállapítható, hol történt baj. A sok kis pontocska most egy bolyban áll a monitor jobb alsó sarkában, ahol a váltás miatt mind összegyűltek.

Azt is megtudjuk, hogy eddig mintegy 1200 esetben volt szükség segítségre. Kisebb traumákról van szó, azaz boka-, kéz- és csuklósérülésekről jellemzően. Nem meglepő, hogy olykor ittas embereket kell ellátni, és akadnak, akik olyan szer hatása alatt állnak, amiről nem lehet pontosan tudni, mi is az.

Gyakoriak még a meghűléses esetek, láz, nátha. Néha előfordul, hogy egy-egy pácienst be kell vinni valamelyik budapesti kórházba, de szerencsére igazán súlyos eset eddig nem történt. Egy-egy műszak összesen 10-12 nővérnek és hat orvosnak ad feladatot, összesen 650-en dolgoznak ebben a stábban.

Esztergomi Gergely, a jelen lévő mentősök vezetője ezt azzal egészíti ki, hogy elsőre minden sérülést nagyon komolyan vesznek, majd súlyosságuk szerint szelektálják őket. Az idei legkeményebb nap a szombati volt, megfigyelésük szerint, ahogy telik az idő, úgy fáradnak a fesztiválozók is, és hibáznak egyre többet. Sokkal kevesebb baleset lehetne, ha a kérésnek megfelelően nem tangapapucsban, hanem cipőben járnának a fiatalok. Tíz autóval biztosítják a helyszínt, de ezeket nem mind kell egyszerre használni, egy esetleges nagyobb, tömeges szituációra állnak velük készen.

Az egészségügyi bázis közvetlen közelében áll a világzenei színpad, arrafelé vesszük az irányt, és meghallgatjuk a Gaye Su Akyolt. A török énekesnő és zenekara biztosan nyeri a fellépőruha-versenyt, megidézve a farsangi időszakot.

Az isztambuli underground világában felnőtt török énekesnő zenéjében ott van a dívák minden előzménye is, és ez a kettősség teszi izgalmassá produkcióját. A késő délutáni napfényes időszakban egészen becsületes létszámú közönséget mozgat meg a zenekar.

A nagyszínpad igazi brit fesztiválhangulatot áraszt magából. A White Lies kora esti koncertje még kisebb közönséget mozgat, de ez sem akadálya annak, hogy szabadon áradjanak a hamisítatlan, néha kicsit darkosan keserű, máskor egészen emelkedett brit indie pop dallamok.

Rövid szünet következik, amelyet Gerendai Károly használ ki, hogy felköszöntse az idén 25. alkalommal megrendezett fesztivált, majd visszatér a brit vonal a színpadra, és a manchesteri new wave, szintipop formáció, a Hurts csap bele a lecsóba. A közönség erősítést szerez és tekintélyes tömeggé hízik.

A zenekar tagadni sem tudná, rengeteget dolgozott azon, hogy minden elemében végtelenül profi és alaposan megtervezett produkciót rakjon össze. Ez tiszteletre méltó, de egészen más világ, mint a Petőfi-színpadon nyers és őszinte zenével kiálló Hiperkarma. Kár lenne tagadni, ez utóbbi közelebb áll a szívünkhöz, és a koncertet övező hangulat, valamint a ritmust átvevő közönség is inkább ismerős, mint a nagyszínpad előtt.

A zenekar teljes repertoárját elővette, a legrégebbi és az egészen új dalok egymást váltva szólnak, miközben a közönség szinte klubhangulatot teremtve táncol.

Kifelé újra kikerülhetetlen a MOL-kút, ami ekkor már romkocsmára emlékeztet. Haladunk célirányosan, nem tankolunk se 95-ötöst, se 5 százalékosat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.