A szíven át hat, feneket kerít mindennek

A mesemondó akkor jó, ha őt hallgatva magunkra ismerünk. Benedek Elek születésnapján ismét a magyar népmesét ünnepeljük.

Sashegyi Zsófia
2017. 09. 30. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népmese üzenete ma is stabil vonatkoztatási pont az életünkben. Idén tizenkettedik alkalommal ünnepli a műfajt az ország Benedek Elek születésnapján.

Elek apó, a magyar gyermekirodalom atyja székely katonacsaládba született 1859. szeptember 30-án a mai Kovászna megye területén található Kisbaconban, és a néprajzi gyűjtés iránti szenvedélye igen hamar, már a diákévek alatt fellobogott. Ekkor indult első gyűjtő körútjára a vele egyidős, később tragikusan fiatalon elhunyt Sebesi Jóbbal, aki Kriza János és Orbán Balázs mellett szerzőtársa lett az 1882-ben megjelenő Székelyföldi gyűjtés című kötetben. Az általa alapított és szerkesztett ifjúsági lapok, meseátiratai és a számtalan összegyűjtött népmese üzenetén túl ő maga is regényes alakká formálódott az utókor számára. Szerelemből kötött házasságot a pesti trafikos lányával, Fischer Máriával, és nemcsak a szülőfalujához, de a feleségéhez is holtáig hű maradt. A boldog házasságból hat gyermek született, és amikor 1929 augusztusában végleg kihullt az író kezéből a toll, az asszony – korábbi megegyezésükhöz híven – önként követte őt a halálba.

A népmese, amely eredendően szóbeli, inkább a felnőtteknek szóló elbeszélő költészet műfajába tartozott, mára írott, felolvasott, sőt rajzfilm-, filmfeldolgozásainak köszönhetően jóformán nézett-hallgatott műfajjá vált, amellyel elsősorban a gyerekeket célozzák meg tolmácsolói.

Az ősi üzenetek közvetítésének módjait vizsgálta az a múlt héten rendezett Országos népmese-konferencia, ahol a résztvevők mindannyian hangsúlyozták: tévhit, hogy a mese gyerekműfaj lenne. Berecz András énekes, mesemondó, aki szombaton, a magyar népmese napján a zalaegerszegi csácsbozsoki arborétumban lép fel délután két órakor, sem tör pálcát a meseolvasók és a rajzfilmesek fölött. Szerinte ki-ki alkata szerint kell válogasson a neki tetsző előadásmódok között.

– Engem a legjobban mindig az izgatott, hogyan lehet eszköztelenül mesét mondani, olyan elevenen, hogy az felérjen egy filmmel. Hogyan tud az ember úgy belébújni a mesébe, hogy a szavaival bábozzon, a hangsúlyaival filmet pergessen? – magyarázza Berecz András, aki számára a legnagyobb élmény az, amikor egy közösség magára ismer egy mesemondó meséjében.

– A mese tömörít, keresi azt a szereplőt, akinek a történetén keresztül magunkra ismerhetünk. A szíven át hat, ezért, akár a költészet, metaforát keres.

Feneket kerít mindennek – mondja Berecz, annak a karcagi református papnak a szavait idézve, aki a Szinyei Merse Pál Pacsirta című képén oldalvást fekvő meztelen leányt és a felette szálló pacsirtát szemlélve mondta: „Ilyen kis madárnak ekkora feneket keríteni?”

– Hogy túl nagy-e a fenék, vagy hogy vonzó-e, azon lehet vitatkozni, de madár nélkül nincs mese – szögezi le végül a mesemondó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.