Elhunyt Ata Kandó

A legidősebb magyar fotóművész 104. születésnapja előtt halt meg.

MN
2017. 09. 15. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön, néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész – írja a Mai Manó Ház blog.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én Görög Etelka néven, és miután nem tudta kimondani a keresztnevét, Atának hívta magát. Ezt a nevet édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatta, és használta élete végéig. A Kandó név első férjének családi nevéből lett.

Édesapja, Görög Imre gimnáziumi tanár volt, aki a későbbiekben orosz klasszikusokat fordított. Édesanyja, Beke Margit a skandináv irodalom magyar nyelvű fordításában vált egyedülállóvá.

Ata Kandó hosszas keresgélés után a holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határ menti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről. Már karácsonyra kiadták a képekből készült fotóalbumot, és az ebből származó teljes bevételt (félmillió holland forintot) felajánlották a magyar menekült gyermekek megsegítésére.

Munkásságuk rendkívül fontos volt az 1956-os forradalom képi láttatásában és jelentősége elismertetésében, illetve az 1956-os magyar menekülthelyzet dokumentálásában.

Ata Kandó évekig élt Franciaországban, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.