Yoda-idézettel reformálna a József Attila Kör új elnöke

Nagy Kata a József Attila Kör elnöki posztjára írott pályázatáról, az MMA-ról és Orbán János Dénesről.

Lakner Dávid
2017. 09. 14. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A József Attila Kör (JAK) elnöki posztjára írott pályázatát Yodától vett idézettel kezdte. Úgy érzi, science fictionbe illik az irodalmi szervezetek küzdelme a túlélésért?
– Nem érzem így, de nagyon szeretem ezt az idézetet a filmből. Valóban úgy látom, hogy ha egy szervezet élén állok, akkor ne csak próbáljuk megvalósítani a terveket. Tegyünk is értük.

– Mi számított korábban csupán próbálkozásnak?
– A tagok közösségi érzésében kell mindig előrelépni, ez az, ami igazi drive, hajtóerő lehet. Onnan tudunk kivenni bármit is, amibe sok mindent tettünk bele. A JAK belső kohéziójának meg kell erősödnie, az a célom, hogy erősebb kötődések alakuljanak ki.

– Milyen eszközökkel kívánja ezt elérni?
– Rendbe kell tenni például a mentálhigiénét. Szeretném a belső szervezeti feszültségeket vitafórumokkal, közösségi beszélgetésekkel mederbe terelni. Van egy klubdélutánokról szóló programpontom, még ha az elnevezés elsőre talán infantilisen hangozhat is. Mégis fontos lenne, hogy havonta legalább egyszer összeüljünk a minket érintő kérdéseket megbeszélni.

 – Eddig mi gátolta mindezt?
– Az előző vezető másra helyezte a hangsúlyt, de szervezettség kérdése az egész. És ne felejtsük el azt sem, hogy bizonyos események lebonyolításához kellő anyagi forrás szükséges, aminek az előteremtése nagy terhet rótt a korábbi elnökre.

– Egyedüli jelentkező volt az elnökségre, és nem is először fordult ez elő a JAK-kal. Miért?
– Az okokat kereshetjük a tagok aktivitásában is, amin érdemes változtatni, de szerintem nem csak arról van szó, hogy a JAK-osok nem elég elkötelezettek. Ez a tisztség sok energia- és időráfordítást követel meg, az elnöki munka teljes embert kíván. És hát nem állunk a legfényesebben anyagilag, ami sokakban nyilván félelmet kelthetett.

– Önben miért nem?
– Mert most azt látom, hogy jól kitapintható a közösségi energia, amire lehet építeni. Az elnökségi tagság tele van teremtő ötletekkel a finanszírozást és a közösségi profilt illetően. Ez pedig jó alap lesz a következő három évre. A célom, hogy az ország magyartanárainak 99 százaléka tudjon a JAK-ról, és ha az osztályukba költői-írói vénájú gyerek jár, irányítsák hozzánk.

– Úgy tudom, a JAK-ban hiányolták a pályázatából az egyértelmű állásfoglalást a kormányzati kultúrpolitika tekintetében. Óvatosabb pozíciót szeretett volna felvenni?
– Nem erről van szó. Elsősorban a belső kohézióra kell odafigyelni, a JAK belső értékeit kell most újrabeszélnünk. Mert ha versenyt úszunk, akkor nem a másik sávba szeretnék folyton tekingetni. Az állami szféra helyett inkább a magánmecenatúrára összpontosítanék.

– Hogy érti a másik sávot? Hogy ne folyton az Orbán János Dénes vezette Kárpát-medencei Tehetséggondozó (KMTG) Nonprofit Kft. támogatásáról beszéljenek?
– Nem erre céloztam. Ha az értékeink sérülnek, helye van annak, hogy hallassuk a hangunkat. De először a saját szervezetemet szeretném fejleszteni, és nem a KMTG-re koncentrálnék. Hogy a JAK láthatóbbá váljon a középiskolákban, az egyetemeken, és ez a szervezet legyen az első, amely a fiatalok elé kerül.

– Úgy nehéz lesz, hogy ha mondjuk a szolnoki fiatal kinyitja a Mediaworks kezében lévő helyi Új Néplapot, akkor jókora hirdetés ugrik elé a KMTG milliós irodalmi pályázatáról.
– Persze, megvan a helyzeti előnyük, és nem is csak az a probléma, hogy aránytalanul sok pénzhez jutottak. Vannak például ismerőseim, akik a kétezres évek elején, jóval a KMTG-ügy előtt részt vettek Orbán János Déneshez kötődő írótáborokban. Őket ott beszélték le a további alkotásról. Tehát alapvető morális aggályaim is vannak. A KMTG amúgy sem egy írószervezet olyan értelemben, mint a FISZ vagy a JAK.

– És a Magyar Művészeti Akadémia monopolhelyzetét mennyire lehet elfogadni?
– Nem szeretnék velük együttműködni. De mindenféle szakpolitikai ügyben az elnökségi tagokkal közösen döntünk. Nem hierarchizált közösség vagyunk, szükségesek a belső viták.

– Legutóbb már csak 760 ezres állami működési támogatást kapott a JAK. Mennyit tartana elfogadhatónak?
– Legalább hét-nyolc milliós működési alap kellene a megfelelő működéshez.

– És mit lehet lépni arra, ha ezzel szemben jövőre mondjuk már csak 400 ezer érkezne?
– Ahogy mondtam, elsősorban a magánmecenatúrára kell koncentrálni, fordulni.

– Akad azonban sok szakmai szervezet, irodalmi lapok például, amelyek működése kulturális érték, de magánpénzekből nehezen tudnak fennmaradni.
– Egy-egy adományozási kampány ettől még segíthet a helyzetünkön, de tény, hogy itt is nagyon aránytalanok a támogatásmegítélések. Az elnöki ciklus ideje alatt minden tőlem telhetőt megteszek, hogy pályázatokkal, közösségi finanszírozási kampányokkal és például a magánmecenatúra bevonásával sikeresen tudjam működtetni a saját irodalmi szervezetünket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.