Dinoszauruszvizelet folyna a csapból?

Ha nem biztos benne, nyugodtan csapjon fel egy ismeretterjesztő gyerekkönyvet!

Kósa András
2017. 10. 05. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretterjesztő kiadványokból sosem állt rosszul a magyar könyvkiadás, különösen a gyerekeknek és fiataloknak szóló kötetek tekintetében. A Kádár-rendszer alatt is rendszeresen fordították nyugati szerzők hasonló témájú műveit. Judy Hindley Így működik a tested című könyve valószínűleg egy nemzedék számára volt meghatározó olvasmány, de az is generációs élmény lehetett, amikor valamelyik szülő kissé feszengve kezünkbe nyomta Kurt Seelmann A gólya hozza? című zsebkönyvét. A rendszer figyelme még arra is kiterjedt, hogy ha egy adott évben esetleg kiemelkedően sokan „disszidáltak”, akkor megnöveljék a Világjárók sorozat köteteinek kiadását, abban a naiv hitben, hogy így „a fiatalokban kevésbé munkál majd a tiltott utazások vágya”.

A tendencia szerencsére a rendszerváltás után nem tört meg, sőt. Ma elég bemenni bármelyik nagyobb könyvesboltba, hogy lássuk, százféle ismeretterjesztő könyv, füzet, képregény közül választhatunk. Ahhoz pedig elég belelapozni néhányba, hogy szembesüljünk vele: akár a felnőtt olvasó számára is bőven tartogathatnak érdekes új ismereteket.

Kezdjük a dinoszauruszpisivel, egészen pontosan Guy Campbell Gondoltad volna? – Tuti tények és totális tévhitek című könyvének egyik fejezetével, amely éppen erre a kérdésre keresi a választ. (Megnyugtató, hogy a szerző tisztázza, nem úgy áll a helyzet, hogy a csapból dinoszauruszvizelet folyna, pedig a felvetés – miszerint a víz mennyisége véges, amióta kialakult a földön, bár örök körforgásban létezik – első hallásra jogosnak látszik. Campbell viszont közérthető módon magyarázza el, hogy a H2O-molekulák állandóan felbomlanak, majd újraalakulnak, így amit mi iszunk, ahhoz a dinoszauruszoknak már nincs sok közük.) A könyv kitér egyebek között az interneten terjedő álhírekre is, például arra, hogy életünk során több pókot is megeszünk álmunkban. Lehet, hogy nem is a gyerekkönyvek polcán lenne a helye.

A Roland Kiadó Tudtad? – Érdekességek a sport és az olimpiák világából című kötete szintén tartogat olyan részleteket, amelyek akár egy felnőttnek is mondanak újat, bár a sok rajzzal tűzdelt, a sportolókat állatfigurákkal ábrázoló, aránylag kevés szöveget tartalmazó, képregényre hajazó kiadvány inkább kisebbeknek készült. A könyv a legelső olimpiáktól kezdve egészen napjainkig kalandozik a sport világában, így például megtudhatjuk belőle, hogy az ókori sportversenyek programjában a pankráció is szerepelt, ráadásul a másik fojtogatása, karjának, ujjának eltörése, szemének kinyomása is megengedett volt, emiatt az atléták – volt, amikor a győztes és a vesztes egyaránt – gyakran nem sokkal fellépésük után belehaltak sérüléseikbe. A könyv beszámol a legfrissebb Forma–1-es rekordokról, és megismerhetjük belőle a síkfutó teknős titkát is. A 2011-es atlétikai világbajnokságon a 17 éves Sogelau Tuvalu súlylökésben akart nevezni, de nem dobta meg az induláshoz szükséges szintet, kiderült viszont, annak nincs akadálya hogy a 100 méteres síkfutásban hazáját, Amerikai Szamoát képviselje. A verseny előtti hónapban napi négy órát edzett, de így is az ő nevéhez fűződik minden idők leglassabb 100 métere a világbajnokságok történetében.

Friederike Wilhelmi Miért sós a tenger? – Izgalmas kérdések és megdöbbentő válaszok a természet világából című könyvéből szintén nemcsak a kicsik, hanem a nagyok is tanulhatnak. Kit ne érdekelne például, hogy miért csuklunk?; melyik a világ leggyorsabban növő növénye?; vagy éppen hogy miért sós a tenger?

A Clive Gifford által jegyzett Hajmeresztő halálos történetek – Kalandozások a kaszással már a témájánál fogva is inkább a nagyobbaknak szól, ugyanis az élet végéről ad kultúrtörténeti áttekintést onnan kezdve, hogy a középkorban miért okozta számos nemes hölgy halálát egy divatos kozmetikum, ki vesztette életét a saját szakálla miatt, ki volt az első repülőgép-baleset áldozata. Az egyes mikrotörténeteket ráadásul egészen morbid karikatúrák kísérik.

Caz Buckingham és Andrea Pinnington Fedezd fel a környezeted! című könyve nem csak olvasmányélményt kínál. A magát „élménygyűjtő albumként” definiáló kötet pontos instrukciókkal látja el az olvasót az egyes felfedezőutakat illetően. A fejezetek az erdő, mező, hegyvidék, tavak, patakok világában viszonylag könnyen fellelhető növény- és állatfajokra koncentrálnak, de olyan speciális oldalak is találhatók a könyvben, amelyekre leveleket lehet ragasztani, fűféléket lepréselni. (Sőt, a szerző állati ürülék tanulmányozási célú begyűjtését is javasolja.)

Persze gyerekkönyvnél mindig neuralgikus pont az ár, és a határ itt is lehet a csillagos ég. De szerencsére egyik említett kötet sem drága, jellemzően 2–3 ezer forintos kategóriában kaphatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.