Gucci táskás cukorbabák és az értelmiség felelőssége

Jó néhány író, képzőművész és tízezernél több civil is felháborodott a sugar babyk számára randikat hirdető Puncs.hu miatt.

R. Kiss Kornélia
2017. 10. 27. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízezer aláírásnál jár az a petíció, amelyet a Citizen Go indított a Puncs.hu online randioldal ellen, amely tehetős, idősebb férfiakat (kis részben nőket) próbál összehozni jobb körülményekre vágyó fiatal lányokkal (néha fiúkkal). A Citizen Go több országban is létező civil szervezet, amely konzervatív értékekért kiálló kampányokat támogat. A Puncs.hu elleni petíciójuk elsősorban a család védelmére hivatkozik. A belügyminiszter mellett az alapvető jogok biztosához fordultak, azt kérve, ne engedélyezzék a Puncs.hu működését, de Székely László csupán azt közölte, ombudsmanként nem illetékes az ügyben, hozzá csak az fordulhat, akit hatóság eljárása során ért sérelem, a Puncs.hu pedig nem hatóság. Pintér Sándor egyelőre nem reagált a hozzá intézett felhívásra, de az biztos, hogy a belügyminiszter nem tilthatja be egy weboldal működését, ahhoz bíróság vagy meghatározott hatóság döntése kell. A miniszter akkor sem befolyásolhatja az eljárást, ha nyomozás indul, legfeljebb feljelentőként szerepelhet az ügyben. A petíciót tehát rossz helyre címezték, de a rengeteg aláírás azt mutatja, hogy a portál tényleg sokakból váltott ki felháborodást.

Többek közt számos íróból és képzőművészből is, akik más művészeti ágak képviselőivel együtt külön petícióban tiltakoztak. Azt követelik, hogy a Puncsot népszerűsítő hirdetéseket minden létező nyilvános felületről távolítsák el, és induljon eljárás annak tisztázására, hogy miként lehetséges, hogy „a prostitúció tevőleges támogatójaként” működő társkereső oldal finanszírozása közpénzek felhasználásával történik.

A művészeknél „a tulajdonosi kör átfedései” is kiverték a biztosítékot. Közelebbről az a köztudott tény, hogy a Puncs alapító ügyvezetője, Weiler Péter hosszú éveken át a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagja volt, egészen idén májusig*. A Líra könyvkiadói csoportba tartozik sok más mellett Magyarország legnívósabb szépirodalmi könyvkiadója, a Magvető. A Puncs így a magyar kulturális élet elitjével kötődik össze, nem beszélve arról, hogy Weiler Péter képzőművészként is igyekszik exponálni magát. Mint azt a HVG-nek adott interjújában nemrég elmesélte, első társkereső vállalkozását a Kieselbach Galéria tulajdonosával, Kieselbach Tamással közösen kezdte építgetni. Weiler legutóbbi kiállításáról Kiss Noémi vitriolos cikket írt a Magyar Narancsba, megállapítva, hogy „bárki lehet művész, akinek van üzleti köre”, még ha a művek egyébként nem is jók, sőt semmilyenek.

Kiss a Puncs ellen tiltakozó írók és képzőművészek táborának egyik legaktívabb tagja volt, az okokat számos nyilvános fórumon taglalta már – felháborítja, hogy a Puncs láthatóan a kevésbé tehetős diákokat célozza meg, a plakátok egyetemek környékén bukkannak fel, és hogy a tulajdonosi kör közpénzhez is jutott.

A tiltakozáshoz olyan írók is csatlakoztak, akiknek a könyvei a Magvető Kiadónál jelentek meg: Kiss Noémi mellett Kiss Tibor Noé, Garaczi László, Tóth Kinga, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Szabó T. Anna.

Talán az sem olyan meglepő, hogy a szerzők felháborodása közepette Nyáry Krisztián irodalmár, a Líra kreatív igazgatója kelt a Puncs védelmére. A szintén magvetős szerző Szabó T. Anna Facebook-profilján kibontakozott vitához azt fűzte, hogy „nem szereti a Puncs.hu által képviselt szellemiséget, és ezen az sem változtat, hogy Weiler Péterrel évtizedek óta baráti viszonyban van”, ám tévútnak tartja, hogy az abúzussal és a prostitúcióval mossák össze az oldal működését. – Nem értem, miért kell áldozattá stilizálni azokat az „aranyásó” nőket és férfiakat, akiknek nem ételre, hanem Gucci táskára kell a gazdag bácsik és nénik pénze és befolyása – írta Nyáry. Az korántsem biztos, hogy a Puncsra regisztráló sugarbaby-jelölteknek Gucci táskára kell a pénz. Még akkor sem, ha a Puncs.hu a támogatója a Feleségek luxuskivitelben című, a Viasat3-on futó tévéműsornak.

A felháborodásra okot adó másik elem a közpénz – az Index számolt be róla, hogy európai uniós támogatást is nyert a Puncs tulajdonosi köre. A tulajdonos – a Gran Kockázati Tőkealapon keresztül – Hernádi Zsolt Mol-vezér. A Gran 2013-ban nyert el 4,3 milliárd forintnyi uniós forrást az Új Széchenyi kockázati tőkeprogramból – írták.

Aki jogi úton akarja megtámadni a Puncsot, nem lesz könnyű dolga. Weiler Péter a HVG-nek úgy fogalmazott: ők társkeresőt működtetnek, a prostitúciót kiszűrik. Ilyen online szolgáltatás más országokban is működik, mint a My Sugar Daddy, illetve az amerikai eredetű Seeking Arrangement. Belgiumban a közelmúltban két miniszter vette célba ez egyik „sugar”-kapcsolatokat közvetítő oldal reklámkampányát, mert egyetem közelében tűntek fel a plakátok „Helló, egyetemisták! Emeljétek az életszínvonalatokat, randizzatok egy sugar daddyvel” szlogennel. Az egyik egyetem a reklámfelügyelethez fordult, a két vallon miniszter pedig prostitúció elősegítéséért tenne feljelentést. Magyarországon a Párbeszéd párt elnökségi tagja, Hegyesi Beáta is kilátásba helyezte ezt. A Sorbonne közelében is feltűntek ilyen plakátok, ezért Párizs vezetése is lépéseket fontolgat az ügyben.

*Cikkünk első változatában helytelenül állítottuk, hogy Weiler Péter jelenleg is a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagja, ez a kapcsolat idén május 19-i hatállyal megszűnt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.