Mona Lisa ezentúl a mobilunkról mosolyog

Egy nemrég indított képfelismerő applikáció közelebb hozza a műalkotásokat az okostelefonos turistákhoz.

Sashegyi Zsófia
2017. 10. 27. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már harminc világszerte ismert múzeum adoptálta rendszerébe a Smartify elnevezésű, ingyenesen hozzáférhető telefonos applikációt, amelynek segítségével fokozhatjuk a múzeumlátogatás élményét. Az Androidra és iOs-re elérhető alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy műalkotásról és alkotójáról egyetlen pillanat alatt minden lényeges információ az ölünkbe – azaz a telefonunk képernyőjére – hulljon. Nemcsak felismer, beazonosít és tájékoztat a képzőművészet remekeiről, de fel is villantja a közelünkben fellelhető múzeumokat, képtárakat. A Smartify helyzetünkhöz képest kilométerre belövi a környezetünkben – és azon túl – található kiállítóhelyek távolságát, tájékoztat mindarról, amit az adott múzeum anyagáról tudni érdemes, de a látogatás megtervezését is igyekszik megkönnyíteni térképpel, a nyitvatartási rend és az intézmény weboldalának közzétételével, sőt, a látogatásra szánt időt is igyekszik hozzávetőlegesen megsaccolni.

A kiállítóhelyek mellett műalkotások, illetve alkotók között is böngészhetünk az alkalmazás segítségével. A legtrendibb képek (Mona Lisa, Hölgy hermelinnel és Vincent van Gogh Csillagos éje) mellett a legnépszerűbb festők életrajzát is felsorakoztatja az app (az első három helyen itt is Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh és Johannes Vermeer áll), és minden nap új remekművet ajánl a figyelmünkbe.

A Smartify segítségével beszkennelt művek képpel, információval együtt saját albumunkba menthetők, amelyet könnyedén megoszthatunk ismerőseinkkel is a közösségi médián keresztül. Mindez kétség kívül közelebb hozza a látogatóhoz a művészetet, kitágítja a műélvezet spektrumát, s egyszersmind népszerűsíti is azt. Feltéve, hogy használni tudjuk, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria időszaki tárlatain például biztos nem szkennelgethetnénk büntetlenül, hiszen a nemzetközi trenddel szemben itt csak az állandó kiállítás anyaga fotózható, eddigi tapasztalataink pedig azt sejtetik velünk, a szkennelés és a fotózás közt nem igen fognak különbséget tenni a sarkunkban járó szigorú teremőrnők.

Sebaj, míg a hazai rendszer korszerűsödik, addig használhatjuk az alkalmazást azokban a látogatókat tárt karokkal fogadó francia, olasz, spanyol, amerikai, holland, orosz múzeumokban, amelyek már csatlakoztak a Smartifyhoz. És persze mindenhol máshol, ahol szembe jön egy nekünk tetsző alkotás, amely felkeltette az érdeklődésünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.