Születésnapos Picasso, egyik művéről ma is vita dúl

Öt falfestménye található a norvég kormányzati negyedben. Közülük kettő veszélybe került.

B. Kovács Gergely
2017. 10. 25. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1881. október 25-én, 136 évvel ezelőtt született Pablo Picasso, akinek a nagyságáról mindent elmondtak már. Érdemesebb talán azt kiemelnünk, hogy a művész egyik alkotásának további sorsáról ma is vita zajlik, illetve éppen ezekben a napokban dől el, méghozzá Norvégiában.

Oslo kormányzati negyedében, az úgynevezett Y blokk oldaláról hatalmas falfestmény uralja a teret. A képen három férfi húz a csónakja felé egy halakkal teli hálót a lángoló nap alatt. A Halászokról messziről látszik, hogy magán viseli Pablo Picasso stílusjegyeit. Ez nem is véletlen, hiszen a spanyol mester tervei alapján a norvég Carl Nesjar készítette el 1970-ben. Ezen kívül még négy ilyen található a városban.

Az elmúlt hat évben azonban a némileg Rákosi-barokk hatását keltő hatalmas betonépület és a homlokzatán látható kép sorsa is bizonytalanná vált. Ugyanígy a mellettük található H blokké és egy másik festményé is. Az 1959-ben és 1968-ban emelt betontömbökön az ablakokat képernyőkkel takarták el, az épületeket kiürítették, ugyanis itt csapott le Anders Behring Breivik autóba rejtett bombája 2011. július 22-én. A merényletsorozat e helyszínén nyolcan haltak meg, és az épületek is megrongálódtak.

A norvég állami épületek állagát és tulajdonjogait felügyelő Statsbygg művészek és építészek rendkívüli haragját kiváltva jelentette be szeptember végén, hogy az épületet lebontják, a Halászokat pedig áthelyezik. A régi épület helyére a legmodernebb tervezőirodák elgondolásai kerülnek, köztük egy háromszög alakú épület és egy félig átlátszó homlokzat. A tervek ellenzői úgy vélik, mindez támadás Norvégia teljes épített öröksége ellen, egyben Breivik győzelme is.

„Nem szeretnénk, hogy a minisztérium elérje azt, amit egy terroristának nem sikerült” – nyilatkozta Janne Wilberg, az oslói kulturális örökség intézetének igazgatója.

Először 2014-ben bukkantak fel azok a tervek, amelyek az alagútra épített, ezért merényleteknek jobban kitett Y blokk lebontásáról szóltak. Ezekre reagálva az Europa Nostra európai örökségvédelmi szervezet a kontinens hét legveszélyeztetettebb műalkotása közé emelte Picasso-féle falfestményt. Megszólalt az ügyben a művész hagyatékát kezelő Picasso Administration is, rossz döntésnek nevezve a bontást és a festmény eltávolítását. Ekkor még a szervezet képviseletében megszólaló Claudia Andrieu azt mondta, nem szabad áthelyezni a képet, de miután találkozott a norvég kormányhivatalnokokkal, már arról beszélt, hogy lépésről lépésre ellenőrzik majd a bontást és eltávolítást.

Az elképzelések szerint a festményeket az új épületekre is visszahelyeznék, hogy ezek köszöntsék a negyed látogatóit. A legádázabb bontásellenzők szerint ezzel a lépéssel a képeket kiveszik eredeti kontextusukból. Mari Hvattum, az Oslói Építészeti és Dizájniskola építészettörténet- és -elméletprofesszora szerint a lépés egyenesen brutális lenne. 2011-ben egyébként pont elindult a folyamat, amelynek keretében a két épületet a nemzeti örökség védett részévé emelték volna, ekkor jött Breivik.

Picasso és Nesjar tizenhét éven át dolgozott együtt különböző szobrokon és épületdekorációkon. Ezek közül több is azzal az eljárással készült, mint a Halászok: Picasso megtervezte, a norvég művész pedig homokkal befújta a betonfelületre. Ezek voltak Picasso első ilyen kísérletei, később Barcelonába és Stockholmba is tervezett hasonló műveket.

Az eset, a Halászok további sorsáról folytatott vita azt mutatja, hogy Picasso 136 évvel születése után is él, és hatással van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.