Tompa Andrea regényét díjazták a lengyel olvasók

Az Angelus-díjat minden évben egy lengyelre lefordított közép- vagy kelet-európai regény kaphatja meg.

R. Kiss Kornélia
2017. 10. 22. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közönségdíjat kapott az Angelus-díj lengyelországi díjkiosztóján szombaton Wroclawban Tompa Andrea regénye.

Az Angelus-díj lengyel irodalmi elismerés, amelyet minden évben egy előző évben lengyelre lefordított közép- vagy kelet-európai regény kaphat meg. 21 ország írói versenyezhetnek a díjért. A nagydíj tízmillió forintnak megfelelő jutalommal jár, ezt idén Oleg Pavlov orosz író kapta meg Orosz trilógia című regényéért, amely oroszul 24 éve jelent meg, magyarul viszont csak 2013-ban, lengyelül pedig tavaly.

A közönségdíjat online szavazás eredményeként kapta meg Tompa Andrea regénye, A hóhér háza, amely a rendszerváltás előtti Romániában játszódik, egy fiatal magyar lány szemszögéből mutatja be a diktatúrát. Magyarországon először 2010-ben jelent meg. A lengyel fordítás Anna Butrym munkája.

Az Angelus-díj döntőjébe hét regény kerül fel minden évben, ezeket százötvennél is több könyv közül választják ki. A díjat lengyel szakmai zsűri ítéli oda, amely idén főleg egyetemi tanárokból állt. A közönségdíjat Natalie Gorbaniewska orosz költőről nevezték el, aki lengyel állampolgár, lengyel fordító és a díj zsűrijének első elnöke volt. A díjat Wroclaw városa és a Dziennik lengyel napilap alapította. Eddig Spiró György és Esterházy Péter kaptak a magyar írók közül Angelus-díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.