Cirkusz, ahol kiesik a nézők szeme

Magyarország eddigi legnagyobb közönségét sikerült összeverbuválni egy cirkuszi előadásra, állatvédők pedig feljelentést tettek.

R. Kiss Kornélia
2017. 11. 02. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörös bársonyfüggöny, fölötte Circus Maximus felirat, az előtérben Rózsa György ismerteti, hogy mivel fogják „szórakoztatni a nagyérdeműt”. De előbb elhangzik a Himnusz, és közben egy elefánt sétál körbe a porondon, a hátán hatalmas, flitteres, csillogó-villogó magyar lobogó. Cirkuszi előadásra jöttünk a Papp László Budapest Sportarénába – most először nem külföldi, hanem hagyományos magyar produkcióra –, így nem biztos, hogy másra számítunk: aki nem szereti ezt a világot, giccsesnek fogja találni. Bár azért a 80-as évekbeli és a jól felépített kortárs giccs között lehet, hogy van különbség. Az artisták lehetnek csodálatosak, de a Circus Maximus show arculata feltétlenül elnéző mosolyt érdemel.

A show a Magyar Nemzeti Cirkusz Richter-magánvállalkozása, nem közpénzből készül, és nyilván elsősorban azt veszi figyelembe, milyen előadásra váltanak jegyet az emberek. És úgy látszik, vállalkozásukat siker koronázza: a nézőtér megtelt, ezzel pedig talán tényleg Magyarország eddigi legnagyobb közönségét sikerült összeverbuválni egy cirkuszi előadásra.

A tömegnek viszont nem csak a látványos produkciók miatt esett ki a szeme. A felső sorokban helyet foglalók olyan messze ültek a manézstól, hogy a kevésbé nagyszabású számokból – például a kutyaidomár ténykedéséből – vajmi keveset élvezhettek, a kunsztok jóformán kivehetetlenek voltak. A Richterek nyaktörő lovasmutatványai már jobban látszottak. Ekkora térben lenyűgöző látványt csak a motorosakrobaták, az egzotikus állatsereglet és a finálé konfettiesője nyújtott. A többi szám alatt az járhatott sokak fejében, hogy bár közelebb ülnének. Felvetődik a kérdés a telt ház ellenére: ez az attrakció nem kevés-e az aréna méreteihez? A cirkusz májusban újra megpróbálja meggyőzni a nézőket az ellenkezőjéről.

Feljelentették a cirkuszt az elefántok miatt

A Magyar Nemzet portálon megjelent fotókat látva sok bejelentés érkezett az Állatmentő Ligához a cirkuszi állatok tartási körülményeivel kapcsolatban. A liga szerint látványosan rossz fizikai és mentális állapotban vannak a fotókon látható elefántok. A Richter család minden létező fórumon hangsúlyozni szokta, hogy betartják a cirkuszi állattartással kapcsolatos követelményeket, a kulisszák mögötti világ bemutatása mégis kiverte a biztosítékot a közönségnél, az Állatmentő Liga pedig feljelentést tett ismeretlen tettes ellen állatkínzás miatt, a feljelentés szövegét Facebook-oldalukon tették közzé. A Magyar Nemzeti Cirkusz is Facebook-közleményben reagált. Szerintük afrikai elefántjukról, Mambóról előnytelen fotó jelent meg, pedig az állat makkegészséges, 35 éves, több mint 4 tonnás, és 3 méter magas. Azt is írták: ezen a héten Veresegyházon bárki megnézheti az elefántot.

A hasonló bejelentések magyarországi vagy itt tartózkodó külföldi cirkuszoknál nem ritkák, más szervezetekhez is gyakran érkeznek jelzések. Az Országos Állatvédőrség Alapítványt havonta átlagosan egyszer megkeresi egy cirkuszlátogató, mert feltűnik neki, hogy két összezárt állat bántja egymást, vagy egy állatot szűk helyen tartanak, esetleg a meleg nyárban a napon tölti az egész napot. A szervezet vezetője, Tornóczky Anita szerint hiányos Magyarországon a jogi szabályozás, nincs megfelelő nyilvántartás, és az sincs részletesen meghatározva, hogy a vadállatokat milyen körülmények között kell tartani. A cirkuszban tartható állatok körét nemrég itthon is jogszabályban korlátozták, új elefántot például már nem lehet munkába állítani, a régiekkel viszont lehet még dolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.