Hihetetlen összegért kelt el egy legendás Leonardo-kép

Az elmúlt 500 évben néha felbukkant, majd eltűnt a Jézust ábrázoló festmény, amely 119 milliárd forintot ér.

MN
2017. 11. 16. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban soha nem látott összegért, a közvetítői díjjal együtt 450,3 millió dollárért (119 milliárd forintért) ütötték le a Christie’s New York-i árverésén a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi (Világ megváltója) című, 1500 körül készült festményt. Az aukciósház nem közölte, hogy ki a telefonon licitáló vevő, sem azt, hogy honnan származik.

A diófára festett Salvator Mundi Jézust ábrázolja reneszánsz ruhában. Leonardo feltehetően XII. Lajos francia királynak készítette 1506 és 1513 közt. A festmény sorsa meglehetősen hányattatott volt, nem is minden részletében ismert: az biztos, hogy szerepelt I. Károly angol király gyűjteményében 1649-ben, majd 1763-ban Buckingham hercegének fia elárverezte. 1900-ban bukkant fel legközelebb egy brit gyűjtőnél, majd 1958-ban elárverezték 45 millió fontért. 

2005-ben egy művészeti befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg. A festmény ekkor már erősen sérült és sötét tónusú volt, több régebbi, rosszul sikerült restaurálás nyomait hordozta: olyan sok volt rajta az idegen festék, hogy félresikerült másolatnak tűnt. Ekkor restaurálták és hitelesítették, mint Leonardo alkotását, majd ki is állították Londonban.

2013-ban egy orosz gyűjtő, Dimitrij Ribolovlev, az AS Monaco labdarúgó klub elnöke vásárolta meg 127,5 millió dollárért. Ribolovlevhez egy svájci ügynöktől, Yves Bouvier-től került, aki nem sokkal korábban 80 millió dollárért vette. A különbözet miatt akkor nagy port kavaró jogi csatározás is indult, de a mostani leütési ár alapján megérte, hiszen a gyűjtő hatalmas üzletet csinált vele. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.