Mennyiségi irodalom: nagyüzemben gyártják a kultúrát Mészáros cégei

Óriási példányszámban adják ki az Előretolt Helyőrséget, a lapot később több tízezer könyv is követi.

Koncz Tamás
2017. 11. 27. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó szerint elárasztják az újságosokat és a könyvesboltokat a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadványai: mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderül, a kormányközeli, óriási összegű állami támogatással kitömött kulturális szervezet összesen 82 millió forintból kezd felpörgetett ütemű lap- és könyvkiadásba.

Az már egy múlt heti Origo-interjúban szerepelt, hogy az Orbán János Dénes költő érdekeltségéhez tartozó kft. 260 ezer példányban jelenteti meg az Előretolt Helyőrség című lapot, amit Budapest kivételével országszerte terjesztenének.

Most az is egyértelművé vált, hogy – nem meglepő módon – Mészáros Lőrinc két vállalata, a Médiaworks Hungary és a Pannon Lapok Társasága nyerte el a lapkiadásról szóló közbeszerzést.

A két cég a dokumentum szerint legalább 180 ezer példányban adja ki az Előretolt Helyőrség irodalmi mellékletét – érdekes, hogy a lap főszerkesztője, Demeter Szilárd ennél jóval nagyobb példányszámban beszélt az interjúban.

A megállapodás szerint Mészáros vállalatai legalább 14 alkalommal adják ki majd a lapot, mindezt 41 millió forintból.  

Ha valóban 260 ezer példányszámról lesz majd szó a későbbiekben is, akkor a Mediaworks szinte jótékonysági alapon vállalta a lap megjelentetését – egy példány után ugyanis 11 forintot fizet nekik a megrendelő,

pluszköltséggel jár, hogy lapokat terjeszteni kell majd az újságárusoknál.

A lapkiadást a könyvek követik majd: a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft összesen 26 700 példányban ad ki versesköteteket, prózaköteteket és antológiákat – ehhez pedig 6900 példányt kérhet pluszban a kiadótól opciós mennyiségként.

A közbeszerzést ebben az esetben a Gyomai Kner Zrt. nyerte el, ami szintén 41 millió forintos értékben vállalta a kiadást. Utóbbi esetben az ár nem irreális – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő, könyvszakmai dolgozó – maga a példányszám viszont igen.

A kisebb és közepes hazai kiadók általában 500-1000 példányban vállalnak kiadást, és csak a sikerkönyvek, bestsellerek esetében kúszik a mutató a többezres értékek felé.

Persze ez is csak pénz kérdése, és pénz nem jelent gondot a Orbán János Dénes-féle lapnál: míg a magyar kiadók többsége általában pármilliós NKA támogatással, kisebb pályázati forrásokból küzd a fennmaradásért, addig a kormányközeli tehetséggondozó 850 millió forintnyi közpénzt kapott irodalmi programjuk fenntartására.

Eközben a hasonló tevékenységet folytató hazai irodalmi szervezetek, mint a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága éves szinten mintegy 80 millió forintos állami támogatást kapnak – összesen. A legrosszabb helyzetben tavaly a JAK volt, ami tavaly 760 ezer forintra csökkentett működési támogatással próbált fennmaradni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.