Elvis Presley a fagyöngy alatt

A fekete hangú fehér fiú esete a lányos anyák kegyeivel és a White Christmasszel.

Vass Norbert
2017. 12. 20. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha az 1957-es volt Elvis Presley kedvenc karácsonya. Bár rajongóit végtelenül boldoggá tette az októberben megjelent, Elvis’ Christmas Album című nagylemezével, négy nappal a szenteste előtt megérkezett a katonai behívója. Tényleg jobb adni, mint kapni? – gondolhatta. A sereg sehogy sem passzolt az öblös hangú előadó személyiségéhez, és a karrierje szempontjából sem látszott kockázat nélkül valónak. Volt tehát min morfondíroznia, amint áfonyaszószt tunkolt a pulykához Graceland nevű memphisi villájában.

Elvis 22 éves volt akkor, és az övé volt a világ. Nemcsak hanglemezeket és mozijegyeket, de farmert, pénztárcát és töltőtollat is árultak a nevével, a vadászkutyás meg az összetört szíves kulcstartókról nem is beszélve. A rádiónak köszönhette a fölemelkedést. A lemezlovasok döntő mértékben formálták a békés, de elfojtott indulatoktól fortyogó korszak tinédzsereinek ízlését. Ők tették a fejére a koronát.

A rock and roll fehér tizenévesek piacához fazonírozott királyát érzékenységből, keresztény meggyőződésből, búgó hangból, kozmikus karizmából és szexuális vonzerőből gyúrták, így aztán nem csoda, ha a háziasszonyok óvták lánygyermeküket az énekestől. Persze az Elvis-lázat nem lehetett megfékezni. A karácsonyi album ezért üzleti szempontból nem bukhatott. És nem is bukott.

Az Elvis’ Christmas Album voltaképpen Elvis első konceptlemeze. Az a koncepciója, hogy a rock and roll királya karácsonyi dalokat ad elő. A finomhangolással mintha nem is bíbelődtek volna az alkotók, hiszen a korong két élesen elkülönülő része meg sem próbál egymással párbeszédbe lépni. Az utolsó négy felvétel Elvis gospeles indulásához tér vissza, a többi dal pedig arra tesz tétova kísérletet, hogy közös metszetet találjon a széles terpesz, a hajlakk és a betlehemi istálló szelíd fénye között. Mérsékelt sikerrel.

Egyetlen tétje a kiadványnak az lehetett talán, hogy ez a lányos anyák szemében velejéig romlott csábító bebizonyítsa, bár a fellépések alkalmával illetlenül vonaglik, nemcsak a nyakkendője, de a szíve is aranyból van. Elvis a megszelídített lázadó szerepében, hamiskás mosollyal állt be a fagyöngy alá, és ugyan pár rádióállomás letiltotta az általa előadott és szerintük túlságosan parodisztikus White Christmast, a korong mégis négy hétig vezette a Billboard listáját.

Minek a csillagok közé mennünk, ha a legfényesebb itt van velünk a fa alatt? – állította a másfél héttel a Szputnyik fellövése után boltokba kerülő, karácsonyfa-díszítéshez, puncs melletti melegedéshez, de a meghatottságtól könnyezéshez is ideális Elvis’ Christmas Album. Csak hát a sorkatonai szolgálatát megkezdő sztár sokat veszített a fényéből. Igaza lehet John Lennonnak, aki úgy tartotta, „Elvis azon a napon halt meg, amikor bevonult a hadseregbe”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.