Jön a Hungarocomix

A hét végén a magyar képregényé lesz a főszerep a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Balogh Roland
2017. 12. 08. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenharmadik alkalommal, idén december 9-én, szombaton a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban rendezik meg a Magyar Képregényszövetség év végi, egész napos nagy magyar képregényes fesztiválját, a Hungarocomixot.

A legnagyobb cégek, a Nero Blanco Comix és a Képes Kiadó kiadványai mellett többek között kapható lesz Lakatos István képregényeinek gyűjteményes kiadása Mesék az ágy alól címmel, de a kis példányszámban dolgozó magyar műhelyek kínálatát is végig lehet böngészni.

A különböző, így a független, kis kiadókkal kapcsolatos beszélgetések mellett a Hungarocomixon mutatják be Kertész Sándor legújabb könyvét, a Pókember-generációt. Ez tulajdonképpen a tíz évvel ezelőtt megjelent, Comics szocialista álruhában – A magyar képregény ötven éve című munkájának folytatása. Miként ez utóbbiban 1939-től az 1989-es rendszerváltásig vázolta fel a műfaj történetét, úgy a mostani ennek továbbvitele, amelyben a magyar piac elmúlt 27 évével foglalkozik. Ehhez kapcsolódóan könyvbemutató is lesz, amelynek során az íróval a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője, Vincze Ferenc beszélget majd. Emellett fellelhető lesz Maksa Gyula könyve, a Képregények kultúraközi áramlatokban, amely pedig a transzkulturális fejleményekre és sajátos kommunikációs használatokra helyezi a hangsúlyt.

Izgalmasnak ígérkezik a Királyok és keresztek című munka is, amely szintén itt debütál. A magyar történelem valós eseményei és személyei köré épülő sorozatban – a szerzők beharangozója szerint – a grandiózus csatajelenetek mellett olyan figurák elevenednek meg, mint „Imre herceg, a magyar trónörökös varég testőrsége élén, Pietro di Orseolo (Orseolo Péter), a száműzött olasz nemes velencei lovagjaival és Tonuzoba, a nyakas besenyő törzsfő”.

Aki pedig szeretne bekukkantani a kulisszák mögé, megteheti, ugyanis ki lehet próbálni, miként készül és áll össze egy-egy képregény, miközben az emeleti kiállítótérben megtekinthetők lesznek a tavalyi Korcsmáros Pál- és Kétfilléres-díjas, lapunknak is rajzoló Marabu válogatott karikatúrái. Részletes programért és információkért érdemes felkeresni a Képregény.blog.hu weboldalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.