Kinek aranykor, kinek keserű időszak

Egykori és jelenlegi politikai vezetők osztották meg nézeteiket a 150 évvel ezelőtti osztrák–magyar kiegyezésről

Vékony Zsolt
2017. 12. 04. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák–magyar kiegyezés 150. évfordulója kapcsán szervezett programot az Andrássy-egyetem: a minapi eseményen különböző nemzetek egykori és jelenlegi politikai vezetői ültek össze, hogy kifejtsék véleményüket e jelentős történelmi pillanat akkori és jelenlegi hatásairól. A kiegyezés a Habsburg-uralkodóház, illetve a Deák Ferenc és Andrássy Gyula vezette magyar tárgyalódelegáció között 1867 elején született megállapodás volt, amely a Habsburg Birodalom és a Magyar Királyság között fennálló, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc óta némiképp zavaros politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat rendezte.

– Számunkra ez jelentette az utolsó aranykort, amely időben minél távolabbivá válik, emléke annál szebbé. A magyaroknak mindenképp pozitív időszak volt, Budapest nagyrészt akkor vált azzá a várossá, amelyet ma is ismerünk, elég, ha végigsétálunk például az Andrássy úton – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Más nemzetek azonban keserűbb szájízzel élték meg ezt a korszakot. A Teplicében született Bába Iván, a Külügyminisztérium volt közigazgatási államtitkára például elmondta, a szlovákok számára ez az időszak nem épp a fejlődésről szólt. Ugyanerre világított rá Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter is, aki szerint a csehekben a csalódottság érzése munkált, hiszen Ferenc József csak a magyarokkal egyezett ki, a többi nemzettel nem. Erhard Busek pedig, aki korábban osztrák alkancellárként, tudomány- és kutatásügyi miniszterként tevékenykedett, kifejtette, az osztrákok számára megterhelőek voltak a kiegyezés utáni évek, igaz, ma már ők is inkább nosztalgiával tekintenek vissza rá. A fiatalokat ugyanakkor egyre kevésbé érdekli a múlt.

A résztvevők többsége abban is egyetértett, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia az I. világháborút követően épp amiatt esett szét, mert a kiegyezés a magyarok melletti nemzetek önállósodási törekvéseit figyelmen kívül hagyta, illetve kevés olyan reformot hozott, amely megoldotta volna a halmozódó problémákat. – A közös ház amiatt sem volt jó, mert valakinek a pincében és a padláson is aludnia kellett – fogalmazott ezzel kapcsolatban Erhard Busek.

A beszélgetés során a jelenről és az esetleges jövőről is szó esett. Schwarzenberg és Busek úgy vélte, Közép-Európában az a probléma, hogy a nemzetek megszokták, valaki felülről intézkedik az országok boldogulása végett, s a többség manapság is ezt várná el. Busek kifejtette, örül Donald Trump hatalomra jutásának, mert abban bízik, az amerikai elnök mindenkit jól fenékbe fog billenteni, hogy ösztönözze az önállósodást. A volt alkancellár szerint egyéb gondok is vannak: a jelenben például csak a Bécs–Budapest autópályát sikerült kiépíteni, az osztrák fővárosból Krakkóba vagy Zágrábba továbbra is nehézkes eljutni autóval. Úgy vélte, ezt mindenképpen orvosolni kellene.

Természetesen a V4-ről és az Európai Unióról is kifejtették véleményüket a beszélgető felek. Abban egyetértettek, hogy a visegrádi együttműködés jó példa az összefogásra, egyebek mellett segített abban is, hogy a Magyarország és Szlovákia közötti viszony normalizálódjon. Az EU kapcsán ellenben Bába azt mondta, hiába nagyon jó rendszer, vannak benne hibák, hiszen a tagországok fontossági sorrendje sosem változik, ez pedig gátja a fejlődésnek. Busek szerint az lenne ideális, ha az unió bizonyos ügyekben törekedne a közös szisztéma kimunkálására: például ideális lenne létrehozni egyfajta közös oktatáspolitikai rendszert az Erasmus-ösztöndíjon felül is. Szerinte akár egy közös történelemkönyv is sokat lendítene a különböző nemzetek megértésében, az együttműködés fellendítésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.