Megszülni a kölyköt Isten rendelése szerint

A sátán fattya: a csoportos nemi erőszak csak az első stáció ebben a passiótörténetben.

Tölgyesi Gábor
2017. 12. 14. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyűjtőtáborba megy meglátogatni elhurcolt apját, bátyját és szerelmét a tizenhat éves Tóth Eszter, számos falubéli asszonnyal. Szeretteihez nem engedik, kifosztják, öt szovjet katona pedig megbecsteleníti – és a lelkében örökre elpattan valami. Ahol számos sorstársának betetőzik, neki ott kezdődik a tragédiája. Méhében megfogan az erőszak, „a sátán fattyának” anyja lesz, anyai örömök nélkül – miközben a falubéli asszonyok katonakurvának bélyegzik. Ám megszülni a kölyköt Isten rendelése szerint, és küszködni – ahogy Eszter fogalmaz – még egy regényben kimondva sem könnyű, miközben a rettentő történések csak sokasodnak körülötte. A regény filmen éled újjá.

1944. szeptember 8-án indította meg a Kelet-Kárpátok nevű támadó hadműveletet az 1. és a 4. ukrán front; október 28-án már egész Kárpátalja a szovjet katonaság ellenőrzése alá került. November 13-án adta utasításba a 4. ukrán front vezérkara: minden hadköteles korú magyar és német nemzetiségű kárpátaljai férfi háromnapos munkára köteles jelentkezni. A málenkij robot ürügyén november 18-án indították az elhurcoltak első gyalogos menetoszlopát Munkácsról a szolyvai átmeneti gyűjtőtáborba, amelynek már akkor voltak foglyai: a szolyvai gyárak magyar és német nemzetiségű munkásai, mérnökök, tanárok, felsőbb osztályos iskolások.

A Kárpátontúli Ukrajna Népi Bizottságainak első kongresszusa november 26-án ülésezett először Munkácson, és kikiáltotta Kárpátontúli Ukrajna „újraegyesítését” Szovjet-Ukrajnával – akkor már egy hónapja állt ugrásra készen egy csehszlovák küldöttség is a hatalomátvételre. Határoztak a népbizottságok Kárpátontúli Ukrajna földműveseinek, munkásainak, tisztviselőinek földhöz és erdőhöz juttatásáról is, egyúttal a magyarokat és a németeket az ukrán nép örök ellenségének nevezve. Az „újraegyesítési” manifesztum elfogadói akkor még magyar állampolgárok voltak, így tetteikért a felelősséget később sem a Szovjetunió, sem Ukrajna nem vállalta. És bár az 1946-ban megkötött Molotov−Benes-szerződés a manifesztumot nem tartalmazta, november 26-át a hivatalos ukrán szervek még sokáig, a szovjet időkön túl is megünnepelték.

Dupka György kötete a sztálinizmus kárpátaljai áldozatairól 1993-ban jelent meg. Az Egyetlen bűnük magyarságuk volt című emlékkönyvben olvasható, hogy csak a szolyvai átmeneti gyűjtőtáborba negyvenezer kárpátaljai férfit hurcoltak 1945 áprilisáig, a tábor bezárásáig. Közülük huszonötezerrel végzett a rossz bánásmód, az alultápláltság, a téli hideg és a flekktífusz. Szolyván törik derékba Nagy Zoltán Mihály 1991-ben megjelent regénye, A sátán fattya fentebb említett főhősének, a tizenhat éves Tóth Eszternek az élete is.

A regényből először monodráma készült, amelyet 2014 őszén mutattak be a fiatal beregszászi színművész, Tarpai Viktória főszereplésével. Másfél év után pedig Zsigmond Dezső vitte filmvászonra A sátán fattyát – főként a sóstói falumúzeumban forgatva −, Tarpai Viktória mellett a Nemzeti Színház olyan Beregszászhoz kötődő művészeivel, mint Trill Zsolt és Szűcs Nelli. A filmet hétfő este mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ám arról egyelőre nincs hír, hogy valamikor a mozikba vagy a tévéképernyőre kerülhet-e. Pedig az emlékezés angyalának rejtőzködő alakját is föl lehet fedezni a drámai képkockákon: több olyan színész is a részese a filmnek, akinek családja hasonló körülmények között veszítette el egy-egy szerettét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.