A költő, aki bármikor szebben tudta mondani a sorsot

Kulcsár Szabó Ernő szerint a negyven éve elhunyt Nagy László nem volt sem közéleti, sem politikai szerző.

Lakner Dávid
2018. 01. 30. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom őket” – visszhangozhat bennünk a súlyos üzenet, amely lassan negyvenhárom éve hangzott el az állami televízióban. A mondat attól a Nagy Lászlótól származik, aki nem sokkal később, ma negyven éve hunyt el, szavaival pedig a jövő hallgatóságának kívánt üzenni.

A szintén korszakos költő, Kormos István kérdezte tőle interjújában: ha a film megmarad, mit üzen azoknak, akik száz vagy ötszáz év múlva ülnek szemközt vele? „Ha lesz emberi szellemük, tudatom velük, üzenem nekik, hogy csak ennyit tudtam tenni értük” – jelentette ki a Csodafiú-szarvas és a Ki viszi át a szerelmet szerzője, a XX. századi magyar líra egyik legjelentősebb alkotója. Mit jelent a „csak ennyit”, fel tudjuk-e mérni egyáltalán? Négy évtizeddel később pontosan látjuk már, kit vesztettünk, s miben állt Nagy költészetének jelentősége?

A költő a Veszprém megyei Felsőiszkázon született 1925-ben, eredetileg pedig festőművészeti pályán szeretett volna érvényesülni. Igaz, a költészeti véna tagadhatatlanul megvolt a családban: öccse, Ágh István is ezt a pályát választotta. Az előbb Felsőiszkázon, majd Pápán tanuló Nagy László a negyvenes évek közepén kezdte meg felsőfokú tanulmányait az Iparművészeti Főiskola grafikus szakán. Egy évvel később átjelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, első versei viszont már kezdtek megjelenni, hogy aztán 1948-ra eldöntse: a költészet lesz az ő útja.

A Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–szociológia–filozófia, aztán orosz szakára járt, néhány évre rá pedig házasságot kötött Szécsi Margit költőnővel. A forradalom után évekig élt műfordításból, illetve volt az Élet és Irodalom képszerkesztője, főmunkatársa is. Kossuth-díját 1966-ban vehette át.

– A hol népies modernséggel, hol közéleti költészettel jellemzett Nagy Lászlóról biztonsággal állítható, hogy bár egy erősen, de hazug módon átpolitizált korszakban adatott élnie, sem közéleti, sem politikai költő nem volt – fejtette ki megkeresésünkre Kulcsár Szabó Ernő Széchenyi-díjas irodalomtörténész. Az ELTE BTK professzora úgy látja, Nagy hamar át is jutott ezen a választóvonalon, igazabb támaszává válva „egy egész korszak humán önmegőrzésének”.

Műveinek nem is pusztán vallomásos magánbeszéde még az Erdélyi József-hagyományból eredt: utóbbi az 1920-as években újította meg a hangnemnek azt a fajta tiszta líraiságát, amely József Attilát is nagyban ösztönözte. Elég csak felelevenítenünk azokat a Nagy-verseket, amelyek a szivárványtól a kökényvirágig Erdélyi-motívumok hálózatát alkották újra. – Ez a feltűnő természetközelség azonban már nem jellegzetesen tájlírai funkciót tölt be, hanem egy olyan humán elhelyezkedésnek a színtere, amely nem nélkülözi ennek az eredendő otthonosságnak a drámaiságát – jegyezte meg Kulcsár Szabó.

Nagy pályájának első szakaszát ezért is követték később olyan többszólamú, nagyobb poémák, mint a Menyegző. Kulcsár Szabó szerint ezekben is meghatározó maradt annak tapasztalata, hogy „a lírai közlés mindenekelőtt tiszta hangzás és hibátlan dallamív kérdése”.

A professzor megjegyezte, Nagy művészetében így nem könnyű a versszöveget a humán szereptől elválasztani. – Az egész Nagy László-jelenség talán ezért is öröklődött át érinthetetlen értékként az 1989 előtt időkből. Irodalmon túlmutató hatása ugyan ma egyértelműen gyöngülni látszik, életműve jelenleg inkább talán csak hallgat, mintsem hogy néma volna – tette még hozzá. Mert szerinte „bármikor képes szebben mondani a sorsot”, mint az időlegesen előtérbe került szólamok többsége. Kulcsár Szabó erre a Hegyi beszéd sokértelműségét hozta példaként: „ ne félj a sorstól, ne félj a rongytól / gúnyánkat megtermi ránk a fény.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.