Hogy lett konditerem Táncsics börtönéből?

A Budavári séták: házak, terek egykor és most című album a Várnegyed múltjáról és jelenéről mesél.

Makrai Sonja
2018. 01. 03. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Várnegyed Budapest egyik fő látványossága, a turisták egyik legfőbb célpontja, de most nemcsak a múltja, hanem a jövője miatt is a megszokottnál nagyobb figyelem irányul rá, hisz a budai Vár, ezen belül a királyi palota felújítása a következő évek legfontosabb állami vállalkozása.

A macskaköves utcák, épületek, amelyek megsínylették a történelem viharait, ezernyi titkot és elfeledett történetet rejtenek. Ezeket veszi sorra a Látóhatár Kiadó gondozásában megjelent Budavári séták: házak, terek egykor és most című kötet, amely rövid fejezetekben mutatja be a Vár épületeit a királyi palotától a Bécsi kapu térig. A könyv attól válik igazán izgalmassá, hogy az archív felvételek mellé a mai állapotokat ábrázoló fotográfiák kerültek, amelyek szomorúan példázzák, miként tűntek el a Várnegyed látványát korábban meghatározó épületek.

Az köztudott, hogy a Zala György által tervezett Honvéd-emlékmű Budavár 1849-es visszaszerzésének állít emléket, de az már kevésbé, hogy Kossuth Lajos aláírásának másolata is olvasható rajta, és hogy a szobor gipszmintáját Belgiumnak ajándékozta a magyar állam. De ki emlékszik már arra, hogy az emlékmű helyén a középkorban templom, később pedig dzsámi állt? Nem messze oda pedig annak a Hentzi tábornoknak állt az emlékműve, aki rommá lövette a szemközti pesti házsort ugyanabban a csatában.

Vagy ott van Hadik András szerencsét hozó lovas szobrának pikáns története: az 1937-ben felállított, több mint háromméteres bronzszobrot Vastagh György készítette, a Hadik-huszároknak állítva emléket. A Szentháromság téri diákok úgy tartották, a sikeres vizsgákért ajánlatos megérinteni a ló heréjét. A szobor többi részéhez képest fénylő felületet megfogdosni ma már a turisták körében is népszerű „foglalatosság”.

A Várhegy Szarvas tér felőli oldalán, ahol 1966 óta a középkort idéző park terül el, a századforduló idején egy hatalmas, szökőkutakkal szegélyezett lépcsősor állt, és különleges növényekkel beültetett parkban lehetett sétálgatni.

De a Táncsics börtöneként ismert háznak is kalandos a múltja, hisz volt középkori királyi szálláshely, kolostor, működött ott laktanya és pénzügyminisztérium is, de a legfájóbb talán mégis az, hogy a második világháború után az Egyesült Államok tulajdonába került háborús jóvátételként. A magyar történelem egyik ikonikus épületébe akkoriban az amerikai tengerészgyalogosok jártak kondizni, de nyáron rendszeresen szerveztek grillpartikat is.

Leginkább a Halászbástyáról készült fotográfiák ütik szíven az embert: az egyiken 1944-ben német megszállókat gyönyörködtet a panoráma, míg egy másik, 1945-ben készült képen szovjet katonákat láthatunk ugyanott.

A kiegyezés után a Vár kormányzati negyeddé alakult, így épült meg Kallina Mór tervei alapján a Honvédelmi Minisztérium Szent György téri palotája 1881-ben. 1904-re kész lett a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épülete is, amely szépen igazodott a Mátyás-templom neogótikus stílusához, a Dísz teret pedig elegánsan kerekítette le a Külügyminisztérium épülete.

Ezen épületek nagy része megsérült ugyan a második világháborúban, ám többségük menthető lett volna, mégis lebontották őket. De már ez is a múlt része, hisz most ismét új fejezet kezdődik a budai Várnegyed történetében. A Nemzeti Hauszmann-terv keretében három egykor jelentős épületet építenek újjá: a Főőrség volt központja mellett rekonstruálják a Stöckl-lépcsőt és az egykori Királyi Lovardát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.