Lukács György is versenyben volt a Nobelért

A Svéd Akadémia feloldotta titkosított iratait, amelyekben sokak mellett A Gyűrűk Ura szerzője, Tolkien is felbukkan.

Ficsor Benedek
2018. 01. 10. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az irodalmi Nobel-díj a világ talán legismertebb kulturális elismerése, amely az általános irodalmi nyilvánosság határait messze meghaladó publicitást kap évről évre, a díjat odaítélő bizottság, a Svéd Akadémia tagjai azonban a kíváncsi közönség elől gondosan elzárva döntenek a végső győztesről. Munkájukra még az eredmény kihirdetésekor sem derülhet fény, a kiválasztási folyamatot ugyanis minden alkalommal 50 évre titkosítják.

A fél évszázad elteltével feloldott és nyilvánosságra hozott dokumentumok izgalmas olvasmányok lehetnek, hiszen a kor ízlésítéletébe kínálnak bepillantást. Láthatjuk, hogyan emelnek piedesztálra mára esetleg teljesen elfeledett szerzőket, és miként mellőznek olyan alkotókat, akik nélkül ma elképzelhetetlen lenne az irodalmi kánon. Az időutazás ennek köszönhetően a bizottság olyan aktuális döntéseinek hátterét is feltárhatja, mint Bob Dylan 2016-os elismerése. A fél évszázada titkosított iratok tanúsága szerint érdekes élmény lesz majd 2066-ban fellapozni a Svéd Akadémia archívumát.

De ne szaladjunk előre, tekintsünk inkább vissza a legutóbb feloldott akták idejébe, 1967-be, amikor ugyancsak érdekes szereplők bukkantak fel az irodalmi Nobel-díj jelöltjei között. Az elmúlt években nyilvánosságra hozott dokumentumokból tudhatjuk, hogy Illyés Gyula 1965-ben és 1966-ban is szerepelt a Nobel-díj várományosainak listáján, ám egyik alkalommal sem került az utolsó körbe, ahonnan a bizottság először az orosz Mihail Solohovot díjazta, egy évre rá pedig a német születésű svéd Nelly Sachs és az izraeli Smuél Joszéf Agnon kapta az elismerést. 1967-ben ismét szerepelt magyar alkotó a jelöltek között, méghozzá Lukács György filozófus, aki azonban Illyéshez hasonlóan kihullott a szűkítések folyamán.

Lukács jelölése cseppet sem meglepő, ha arra gondolunk, hogy az itthon finoman szólva is ellentmondásos megítélésű tudóst abban a korban (is) a XX. század egyik legjelentősebb filozófusának tekintették. Ha a világhírt túlzónak érezzük, elég csak arra gondolnunk, hogy Thomas Mann Lukács alakjáról mintázta A varázshegy kíméletlen, gyémánteszű szereplőjét, Leo Naphtát. A marxista gondolkodó manapság is gyakran kerül az érdeklődés középpontjába, ám egészen más témáknak köszönhetően. Tavaly év elején a Fővárosi Közgyűlés megelégelte, hogy a filozófusnak a Szent István parkban szobra áll, és rövid úton eltávolíttatta Varga Imre munkáját. A műalkotás Lukács közéleti, politikai és katonai szerepvállalásai miatt vált nemkívánatossá.

A filozófus, aki, ahogy Faludy György fogalmazott, az „egyetlen exportcikkünk nyugat felé, a pulykákon kívül”, 1919-ben a Vörös Hadsereg politikai biztosaként több embert főbe lövetett, később a marxista ideológia rendíthetetlen harcosaként szilárdította meg a kommunizmus elméleti alapjait. A hatalom azonban 1949 után már nem nagyon kért belőle, „jobboldali elhajlóként” önkritikára kényszerítették, aminek hatására belső emigrációba vonult. A Nobel-jelölés évében azonban beléphetett az MSZMP-be – vagy visszazárta a párt, ahogy ő maga fogalmazott –, és nem sokkal később műveinek hazai kiadása is elkezdődött. Az irodalmi Nobel-díj azonban elkerülte, bár nem lett volna példátlan, hogy filozófust tüntetnek ki, hiszen korábban Henri Bergson, Bertrand Russel és Jean-Paul Sartre is megkapta az elismerést.

A bizottság azonban a guatemalai Miguel Ángel Asturias javára döntött 1967-ben. Vele és Lukáccsal együtt összesen hetven alkotót jelöltek abban az évben, köztük olyanokat, akik akkor még lemaradtak a díjról, később azonban megkapták, így Samuel Beckettet, Saul Bellow-t, Jaszunari Kavabatát, Pablo Nerudát és Claude Simont is. De a Maigret alkotója, Georges Simenon, illetve A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzője, J. R. R. Tolkien is felbukkant a jelöltek között. A populáris műfajok képviselői számára azonban (akkor még) elérhetetlen távolságban volt a Nobel-díj, nem is kerültek fel a bizottság szűkített listáira.

Az utolsó körben az akadémikusok három alkotó közül választhattak, Asturias mellett az angol Graham Greene és az argentin Jorge Luis Borges maradt versenyben. A bizottság elnöke, Anders Osterling Greene mellett kardoskodott, de a többségi akarat győzedelmeskedett, és a guatemalai szerző kapta a díjat. Talán annak is köszönhetően, hogy a szűklátókörűsége miatt sokat bírált bizottság az idő tájt nyitott a kevésbé ismert irodalmak felé. A spanyol nyelvű irodalom egyik, ha nem a legfontosabb alakjaként emlegetett Borges mellőzését pedig – számos jelölése ellenére sosem kapott Nobel-díjat – sokan az író konzervatív politikai nézeteivel magyarázzák, és azzal, hogy nem határolódott el egyértelműen a szélsőjobboldali katonai diktatúráktól. Nem utasította vissza a chilei szocialista kormányt 1973-ban puccsal megdöntő Augusto Pinochet tábornok kitüntetését, és kezdetben szimpatizált az argentin katonai juntával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.