Még nehezebb helyzetben a folyóiratok

Egyelőre nem írta ki az idei évre vonatkozó pályázatait az NKA, a bőkezű támogatás pedig csak keveseknek jár.

Ficsor Benedek
2018. 01. 13. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre egyértelműbb minták szerint alakul a kulturális finanszírozás rendszere Magyarországon. Pontosan nyomon követhető a folyamat, amelyben egyes szereplőket kivéreztetésre ítél, míg másokat meredek felemelkedéshez segít az állam. Különösen hangsúlyosan nyílt szét az olló a kulturális folyóiratok esetében. Friss fejlemény, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), bár már lassan január közepén járunk, még mindig nem írta ki az idei évre vonatkozó folyóirat-támogatási pályázatát, nehéz helyzetbe hozva több lapot is.

Bár első hallásra sokan talán csak a vállukat rándítják a hírre, a folyóiratok jelentősége, hiába szólítanak meg csupán vékony réteget, nem elhanyagolható. Azonkívül, hogy színvonalas formában közvetítik a magyar kultúrát az olvasóknak, (lokális) műhelyként, inkubátorként is működnek. Különösen igaz ez az olyan vidéki folyóiratokra, mint a szegedi Tiszatáj, a pécsi Jelenkor, a kecskeméti Forrás, a veszprémi Ex Symposion és a miskolci Műút.

Ennek ellenére sok lap hosszú ideje a megszűnés szélén táncol. Hogy az egyre csökkenő támogatás miatt – a korábbi 700-800 millió forint helyett 300–500 millió – nehéz helyzetbe kerülő folyóiratok helyzetén javítson, az NKA 2012-ben bevezette a hároméves finanszírozási rendszert, amelyet azóta folyamatosan megújítanak. Csakhogy sokan kimaradtak a szórásból, mások mellett a már említett Műút és az Ex Symposion, a salgótarjáni Palócföld és a szolnoki Eső is.

E lapoknak évente pályázniuk kell, amit azonban csak akkor tudnak megtenni, ha az NKA kiírja a tendert. Ezt pedig az utóbbi években egyre későbbre csúsztatva teszi meg. A múlt évre vonatkozó felhívás 2016. december 22-én jelent meg, a pénzt pedig 2017 augusztusában folyósította az alap. Így a szerkesztőségeknek úgy kellett elkészíteniük az első számokat, hogy nem tudták, mikor kapnak és kapnak-e egyáltalán támogatást.

– Sajnos ebben a helyzetben szinte lehetetlen tervezni a tárgyév első felében, míg a második fél évben összezsúfolódnak a feladatok – fogalmazott lapunknak Zemlényi Attila, a Műút főszerkesztője. – Éppen a folyamatos, elmélyült műhelymunka lehetetlenülhet el. Különösen így van ez a Műút esetében, amely nem kapott támogatást az igencsak jelentős összeget szétosztó Nemzeti Művelődési Intézettől (NMI), tehát nincsenek tartalékaink. Pedig a munkánkat Miskolcon is értékelik, tavaly megyei Prima díjat kapott a Műút.

A kiszámíthatatlanság pedig az idén még nagyobb gondot jelent majd, hiszen az ez évre vonatkozó pályázati felhívás még nem jelent meg. Megkerestük az NKA-t, hogy megtudjuk, miért csúszik a kiírás, és hogy mikortól pályázhatnak a lapok. A szervezet válaszában hangsúlyozta, „a kollégiumok a 2018. évi folyóirat-pályázati felhívásaikat előkészítették, a pályázati felhívások előreláthatólag a jövő hét folyamán jelennek meg”. A késés okáról nem esett szó.

A támogatásokról egyébként az NKA szépirodalmi kollégiumának kuratóriuma dönt. – Szerintünk a kollégium semmilyen értelemben nem tekinthető hibásnak ebben a helyzetben, nem a kuratórium írja ki a pályázatokat – hangsúlyozta Zemlényi Attila. – Ők tisztességesen végzik a munkájukat, s minden energiájukkal azon vannak, hogy mégis működhessünk. Mint ahogy 2017 végén megítéltek online támogatást is a Műútnak, és a 2018. évre lapszámbemutatókra is kaptunk pénzt, valamint két könyv kiadására is lehetőségünk van. Egyébként az NKA-t sem tudjuk „hibáztatni” a csúszásért. Érzésünk szerint azóta mutatkoznak anomáliák, hogy az addig független NKA-t beolvasztották az Emberi Erőforrások Minisztériumának körébe. Egy ilyen hatalmas apparátusban valószínűleg nehézkesebbé válik az ügyintézés. Ha van oka a mai állapotnak, esetleg ez lehet.

A kulturális folyóiratok jelentőségével természetesen az állam is tisztában van. Nehezen értelmezhetnénk máshogy azt a bőkezűséget, amellyel néhány kiemelt szereplőt kényeztet a hatalom. Ahogy arra a Műút főszerkesztője utalt, tavaly áprilisban derült ki, hogy az NMI pályázat nélkül, jobbára titokban osztott szét 960 millió forintot elvileg a nehéz helyzetű vidéki lapok megsegítésére, ám a pénz több mint fele végül fővárosi folyóiratokhoz került. Az Orbán János Dénes nevével fémjelzett Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. sem panaszkodhat, a 850 millió forintos működési támogatás mellé 1,4 milliárd forintot kapott az év végi kulturális támogatások elosztásakor. A nonprofit cég az összeget az Előretolt Helyőrség Íróakadémia munkájára fordítja. Az akadémia orgánuma a 82 millió forintos költségvetésből készülő és a hazai viszonyok között óriási, csaknem 200 ezres példányszámban terjesztett, Előretolt Helyőrség című lap. Esetében nem kell aggódni a pályázatok kiírásának csúszása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.