Merkel Angéla mestertroll ajka beletörődőn lebiggyed

Bűnbánó Magdolna-parafrázis és pokolallegória a kehidakustányi fürdőfolyosón.

Vass Norbert
2018. 01. 05. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen cserélik manapság egyenfürdőköpenyre a halszagú magyar mindennapokat és töltik wellnesskörnyezetben a karácsonyt meg a szilvesztert. Nem célunk eldönteni, a pezsgőfürdőben heringezés mennyivel kellemesebb a pontypatkó panírozásánál, azt meglehetős aggodalommal figyeljük viszont, hogy a magából az embert próbáló évet kiizzadni vágyó honpolgárt a lágy habok mellett még üdülőkörnyezetében is kemény politika fogadja.

Kossuth Tivadar festményével a kehidakustányi gyógy- és élményfürdő folyosóján találkozhat a gyanútlanul slattyogó fürdőző. Angela Merkel úgy ül a vásznon, mintha belátta volna, \'18-ra nem érdemes már lapot húznia. Az elszabott piros kiskosztüm okozza vajon mélabúját? Aligha. A kancellár háta mögött nemcsak egy vékonydongájú, jógaoktató-hajlékonyságú és Körmendi János-szemöldökű vízi sárkány tekereg, hanem nindzsaszerű, felöltőjük alól dinamitot villantó, elégedett terroristák is lebegnek. A Kossuth-kép Bűnbánó Magdolna-parafrázis és pokolallegória.

Mutti Multikulti a Horn Gyula-ian beletörődött szájbiggyesztésig nekikeseredett. Csoda? Nem csoda. A lángba borult, megfeneklett hajóról, és az irányából a szárazföld felé áramló tömegről még szót sem ejtettünk ugyanis. Úgy nyílik ketté a vándorló szellemalakok alatt a víz, hogy ehhez képest a Vörös-tenger szétválasztása olcsó Öveges-kísérlet, csúf hakni. Láthatja minden fürdőző, hogy diplomata-útlevél nélkül jönnek, akik jönnek. Ugye.

És itt el is fogynak a szavak. A festmény ellenáll a képleírás évezredes hagyományának, hiszen szemlélője helyett maga morog. Kossuth mester biztos kézzel teszi egyértelművé, hogy Európa elrablója nem is az égi bika igazából, hanem az öreg kontinenst a vízen járók célállomásává változtató Angela Merkel. Aki ráadásul – mint valami, a káoszra fölesküdött mestertroll – tüntetően eltolja magától a Rubik-kockát, az unortodoxia fellebbezhetetlen szimbólumát is. (Képzelheti tehát a magyar fürdőző, miféle indokkal utasítaná vissza Merkel, ha bejglivel, halászlével kínálná.)

 Az eklektikus stílusú – a szürrealizmus, a naiv festészet és a hittankönyv-illusztráció ismertetőjegyeit is magán tudó – alkotáson kiemelésre érdemes még Zeusz alakja, aki a szelíd arcú (és a mitológiai-művészettörténeti hagyományra fittyet hányva), sötét színű bika képében a chagalli sárga égbe ragadja a reneszánsz idomú, okkerszín harisnyanadrágot viselő szépséges főnícai hercegnőt.

A tenger fölött szürkéllik még valami, amit avatatlan szem drónnak nézne elsőre, pedig ehelyett egy a dzsihádisták hátvédjét fejbe kólintó (emberünk vörös csillagot lát) szabadkőműves szögmérő. Tele a medence. Ugye már érthető, ha az egyszeri fürdőző a büfében bevert Unicum után gyanakodni kezd?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.