Ókori gazdasági központot tártak fel Kerosz görög szigeten

Mintegy ezer tonna márványt szállítottak a szigetre annak csaknem teljes beépítéséhez.

MTI
2018. 01. 25. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 4500 évvel ezelőtti intenzív gazdasági tevékenység emlékeit tárták fel Kerosz lakatlan égei-tengeri szigeten görög régészek.

A kulturális miniszter szerdai bejelentése szerint a tavaly nyári ásatások során megállapították, hogy a bronzkori lakosok sokkal szerteágazóbb építészeti és technikai ismeretekkel rendelkeztek, mint korábban vélték.

Kerosz kicsi, 15 négyzetkilométeres sziget nagyjából 10 kilométerre délre Naxosztól, a Kükládok szigetcsoportjának része. A Kr. e. 3200–2000 között virágzó, úgynevezett kükladikus bronzkori civilizáció fontos központja volt.

Brit és görög régészek korábban feltárták a Daszkalio nevű települést, mely ma már külön szigetet alkot, ám korábban összefüggött Kerosszal.

A település mellett őskori szentély nyomaira és több ezer, sima arcú márványszobrocskára bukkantak, melyekről úgy vélik, szertartások keretében helyezték őket ide mintegy 4000 éve.

A tavaly nyári ásatások nagyszabású épületek maradványait tárták föl. „Naxoszi kőből emelték a Daszkaliót alkotó monumentális épületeket” – állt a közleményben.

Kerosz szigetének beépítéséhez fáradságos munkával 1000 tonna márványt szállítottak Naxoszról tengeri úton. A szigeten minden talpalatnyi helyet beépítettek, ami azt a látszatot keltette, mintha egyetlen hatalmas építmény emelkedne ki a tengerből – mutat rá a kulturális tárca.

Úgy vélik, ez lehetett a korabeli legnagyobb város a térségben, amely magába foglalja Szantorini és Mikonosz mai turistaszigeteket is.

A talaj alatt csatornák fejlett rendszerének nyomait találták meg, ezeket víz szállítására vagy szennyvízelvezetésre használhatták. Felfedeztek két műhelyt is, melynek tárgyai fejlett fémművességről árulkodnak.

A tudósok a következő hónapokban az élelem nyomait, a szőlő-, olíva-, füge- és gabonamagvakat, valamint a hüvelyes- és mandulamaradványokat vizsgálják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.