A zsebkendő, a lecsupaszított esernyőváz és az ötkilós mérlegsúly

Elgondolkodtató, ironikus, formabontó és szókimondó: Agnieszka Ziemiszewska plakátkiállítása a Platán Galériában.

Tölgyesi Gábor
2018. 02. 20. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi köti össze a dobozos papír zsebkendőt, a lecsupaszított esernyővázat és az ötkilós mérlegsúlyt, amire Dávid-csillagot rajzoltak? Ha színházi plakátokon látjuk, a válasz egyértelmű: Shakespeare. Agnieszka Ziemiszewska plakátjain ezek a tárgyak szimbolizálják az Othellót, A vihart és A velencei kalmárt. A lengyel grafikusművész persze nem csak művészeti témájú plakátokat készít. Clark Gable és Vivien Leigh, az Elfújta a szél filmváltozatának Rhett Butlere és Scarlett O’Harája egymást ölelve népszerűsíti a szélenergia felhasználását, a széljárás KRESZ-táblákról ismert piktogramja a „politikai nézet” változékonyságára figyelmeztet, egy kolbász képe alatt pedig a művész azt hirdeti: szereti az állatokat. Utóbbi óriásplakátot Lengyelország több nagyvárosában is kiragasztották. Az utcai akciókban olyan üzenetek is megjelentek, amelyek arra késztették a nézőt, hogy eltöprengjen rajta, vajon tudja-e igazolni létezését személyi igazolvány nélkül.

− Elgondolkodtató, ironikus, formabontó, humoros, kíváncsi, szókimondóan egyenes – jellemezte Agnieszka Ziemiszewska plakátjait Ducki Krzysztof grafikusművész a PL_akátok (Lengyel plakátművészet) című, március 17-éig látható kiállítás megnyitóján, a Platán Galériában. A Lengyel Intézet nyolc éve rendez plakátművészeti tárlatokat a Budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködésben Andrássy úti kiállítótermében. Valójában már a 60-as évek közepe óta rendszeresen meggyőződhetünk itt arról: Lengyelország plakátművészeti nagyhatalom. Így igencsak meglepő volt azt hallani a világ számos fesztiválján díjazott alkotótól, hogy a lengyel plakátművészet válságba került. – Wilanówban rendezik meg 1966 óta a világ legrégebbi plakátbiennáléját, a tavalyit nem sikerült az eredeti helyszínen megtartani. Nem volt verseny, a művészek nem tudták bemutatni a legújabb munkáikat, és ez nagy megrázkódtatás volt a szakmának. Azóta folyik vita plakátművészetünk jelenéről, jövőjéről – mondta el lapunknak Agnieszka Ziemiszewska. Azért megerősítette: a jazz mellett továbbra is Lengyelország egyik legfontosabb kulturális exportcikke a plakát. Az a gondolati és formai szabadság, amely Agnieszka Ziemiszewska kiállításán is tetten érhető, bizonyos szempontból megtévesztő. – A lengyel grafikus éppolyan helyzetben van, mint bármelyik más művésztársa a világon: ha a megrendelő azt kéri, legyen húsz csillag és ötven szívecske a plakátján, nem lehet nemet mondani. Ám az számít igazán, hogy mi van a fejemben és a kezemben, egy mű születése e szempontból teljesen független attól, hogy a világon épp hol alkotok.

Persze hogy honnan indul az ember, nem mindegy. Agnieszka Ziemiszewska szülővárosa, Lódz avantgárd festőjére, Wladyslaw Strzeminskire éppúgy elődként tekint, mint a varsói grafikai iskola több képviselőjére. Ziemiszewska azt vallja, a művészet, főleg a tervezőgrafika feladata nem a „szép képek” készítése, hanem a szenvedélyes érzelmek kiváltása. Ilyen plakátja volt például egy pohárban tárolt műfogsor képe, alatta a felirattal: „Álmomban mosolygok.” − Egyrészt a pozitív üzenetet szerettem volna hangsúlyozni, másrészt az idősek elhagyatottságára szerettem volna felhívni a figyelmet – magyarázta kesernyés humorral átitatott, vizuális költeményét. Persze mindig akadnak olyanok, akik a hasonló üzeneteit félreértik. Amikor a Marzenia (Álmok) betűszobraival járta az országot, nemcsak találkozási pontokat, kedvelt fotóshelyeket teremtett: akadt, aki provokációt kiáltott.

(A beszélgetésben Takács Malgorzata volt segítségünkre.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.