Élve eltemetés, menekülés a láncfűrész elől – a budapesti horrorházban jártunk

Egyedülálló és félelmetes Valentin-napi élményben lehet része annak, aki ellátogat ebbe a különleges szabadulószobába.

Vékony Zsolt
2018. 02. 14. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érzelmeinkre sokféleképpen lehet hatni. Érhetnek kellemes, kellemetlen, megindító benyomások vagy épp olyanok, amelyek csak a pillanat töredékéig jelentenek valamit. A fontosabb emóciókra komoly iparágak települtek. Nem véletlenül. A szerelem érzését Valentin-napon igyekeznek erősíteni az emberben, félelmeinkkel pedig többnyire horrorfilmek és -regények segítségével találkozhatunk újra és újra.

Ennek a két érzelemnek a közös megélését nyújtja Budapesten, a Nagydiófa utcában található Nightmare In Budapest interaktív horrorház, ahol igazán különleges Bálint-napi programon vehetnek részt a bátor szerelmesek. A játék a hazánkban igen népszerű szabadulószobák mintájára készült, ám a „szoba” itt valami jóval szűkebb közeg: a pároknak egy dupla koporsóba kell befeküdniük összebilincselve, és egy órájuk van, hogy kijussanak belőle.

 

A feladat nem könnyű, vagyis inkább a szituáció teszi nehézzé. – Viszonylag egyszerű feladványok várnak játékosainkra, ugyanakkor a klausztrofób helyzet többnyire nem segíti a józan gondolkodást. És persze mi magunk is igyekszünk a segítség mellett kicsit emelni az adrenalinszintjüket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a cég egyik vezetője, Baranyi Ferenc. Hozzátette, nem ritka, hogy valaki a helyszínt meglátva dönt úgy, inkább mégsem szeretné kipróbálni az élve eltemetést. Nem is csoda, hiszen a gyér fényben, egy viszonylag szűk ládában fekve az embernek talán még aludni sem lenne kedve, nemhogy az idő szorításában mindenféle titok nyitjára rájönni. A rekorderek egyébként minimális segítséggel háromnegyed óra alatt tudtak eddig kiszabadulni a koporsókból.

A ház másik ékessége a több helyszínből álló interaktív játék, amely során a vállalkozókedvűeknek félelmetesebbnél félelmetesebb szobákon kell átvergődniük – vagy éppen rohanniuk, ha a hátuk mögött felbőg egy benzinmotoros láncfűrész. A nagy-nagy kreativitással, élethű bábokkal összeállított helyiségek (például gyerekszoba, színház, étkező) persze rejtett csapdákkal is fel vannak szerelve, ráadásul egy-két alkalmazott is várja az árnyékba húzódva, hogy csuklyában, bohócmaszkban jól ráhozza a frászt a vendégekre. Előfordult, hogy valaki elájult, mások viszont életük egyik legjobb élményeként emlékeznek a bent töltött percekre. – Mi is mindig igyekszünk felmérni, milyen emberek jönnek be hozzánk, és próbálunk hozzájuk igazodni. Akin például látjuk, hogy kevésbé félős, inkább viccesre vesszük a helyzeteket; aki balhésabb, azt esetenként ki is küldjük. De időnként egymást is meg szoktuk lepni, van terünk arra, hogy improvizáljunk – mondta Marcsi, aki állandó színészként szokta rémisztgeti a szellemházba érkezőket.

Mivel a horrorfilmeknek számtalan rajongójuk akad, a szellemháznak is egyre nagyobb a közönsége. Többségében külföldiek járnak ide, akik a készítők szerint hálásabb vendégek, jobban átélik a helyzeteket, a magyarok sokkal frusztráltabban állnak az egészhez, és mindig dolgozik bennük a virtus, hogy megmutassák, mennyire ügyesek.

Az utcáról belépve a sikolyok, a félhomály vagy épp a pincehideg szinte azonnal egy másik világba rántja az embert. Az viszont csak rajtunk múlik, hogy eltorzult ábrázattal, netán mosollyal lépünk-e ki a koporsóból vagy a sokkoló szobákból. Aki érzelmileg nincs felkészülve a dologra, valószínűleg néhány napig még kellemetlenül fogja érezni magát a sötétben. Aki viszont kellően fifikás, akár a Kaszást is kicselezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.