Hat éve váltott nevet a kultúrház, most megint köteleznék rá

Egyes közintézmény-vezetők nem látják értelmét, hogy megint cserére kényszerítsék őket.

MN
2018. 02. 21. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több közművelődési intézmény vezetője is nemtetszését fejezte ki, amiért a hivatalokat ettől az évtől névváltásra kötelezik. A Budapesti Művelődési Központban a napokban tartott beszélgetésen közel negyvenen vettek részt, megvitatva a kulturális jogszabályok változásait. A végrehajtási rendelet még nem született meg, így az egész még „tesztüzemmódban” működik, de a változások többségét a megjelentek szükségesnek nevezték.

A kötelező névváltozással viszont nem ez a helyzet – derült ki a Társalgó néven tartott fórum közleményéből. A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár igazgatója, Szabó Mária szerint az embereket csak összezavarják az ilyen újítások. Ez a kultúrház épp hat éve lett felújítva, akkor kapta a mostani nevét is, az ismételt változás pedig csak az adminisztrációs terheket növelné. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője, Halmai Róbert erre úgy reagált: elég, ha csak az alapító okiratban változtatnak nevet. Emellett ott is megfelel, ha a már meglévő név mellé csatolják a szükséges „kulturális” vagy „művelődési központ” kifejezéseket. 

Mások azt bírálták, hogy kötelezően továbbképzésre kell küldeni a munkatársakat. Szabó Mária mellett a TEMI Fővárosi Művelődési Háza szakmai igazgatója, Szűcs Ferenc sem értette, ezt miből tudnák az intézmények finanszírozni. A forrásokat legfeljebb pályázatok révén tudnák előteremteni, de ehhez pályázatot is kellene nyerniük. Ráadásul még a megemelt minimálbér kifizetése is problémás számukra. A BMK igazgatója, Pordány Sarolta hozzáfűzte azt is: kis létszámú intézménynél ráadásul gondot jelent, ha valakit még közben tanfolyamra is kell küldeni. Az államtitkárságot képviselő Halmai Róbert minderre azt válaszolta: térítésmentesen igyekeznek elérhetővé tenni az említett személyi képzéseket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.