Kapitányt fogott az ethno funk testvériség

Kőbánya blues és pusztabeat: a Kerekes Band és Deák Bill Gyula közösen koncertezik szombat este az A38 Hajón.

Tölgyesi Gábor
2018. 03. 23. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magyariul beszélő törzsek, hajóik nem lévén, lóval vették be a Magna Hungáriától délre fekvő Folkland-szigeteket, azóta eltelt ezer esztendő – de legalább huszonhárom év −, és a Szent Veréb segedelmével időnként mégiscsak felszállnak egy hajóra, még ha az egy állóhajó is. Szombat este újra az A38 színpadára lép a Kerekes Band, mégpedig Deák Bill Gyulával. – Bármilyen hihetetlen, Bill kapitány még sosem zenélt az A38-on. Még mi is ízlelgetjük: a kapitány először a hajón, az ethno funk testvériséggel – mondja Fehér Zsombor, a Kerekes Band frontembere. – Régóta barátok vagyunk, sok éve készülünk erre a fellépésre, és nincs semmi meglepő a Kőbánya blues és a csángó boogie találkozásában: Radics Béla után ugyanis Deák Bill Gyula vitte tovább azt a lángot, amit még Jimi Hendrix gyújtott.

Fehér Zsombor öccse, Viktor, a zenekar dobosa is Hendrix- és Deák Bill-rajongó. − A Rossz vér, amit együtt játszunk, olyan, mint a népi balladák többsége: az élet nyomorúságát énekli meg. Ha eltelik még ötven év, valószínűleg a népdalok közé fogják sorolni – véli. − A népzenéből a könnyűzene irányába az első ugrást nekem is a blues jelentette, évekig hallgattam Muddy Waters felvételeit. − Amikor fölvetem, valójában a blues is népzene, helyeselnek. – Olyannyira, hogy maga a Smithsonian Folk Intézet ment ki a gyapotföldekre Muddy Watershez, mert hallották, van még egy fiatal tehetség, aki az öregektől tanult. Muddy Waters tehát népzenei adatközlőként kezdte – meséli Fehér Zsombor. − Mi is éppúgy jártunk a Palócföldre, Erdélybe, a Gyimesbe az idős mesterektől tanulni, mint ahogy a Beatles és a Rolling Stones is elzarándokolt Watershez. Tiszteljük, szeretjük a zenei ősöket, közös fellépéseink is voltak a mestereinkkel, a Tímár testvérekkel, de végül a saját utunkon haladva, a saját számainkkal lettünk sikeresek.

A blues eszerint csillagkapuként működik a Kárpát-medencében: Agócs Gergely blueszenészként kezdte, és jutott el az autentikus népzenéhez, míg a Kerekes Band tagjai az autentikus népzenétől érkeztek az ethno funk szigeteire. – 1995-ben, amikor a zenekar megalakult, sokféle zenét hallgattunk – meséli Fehér Zsombor. − A Woodstock-generáció dalait és jazzt. Pimaszul nyúlva ezekhez a zenékhez ezt a sokféleséget úgy sikerült ötvöznünk, hogy ne utánérzés legyen a végeredmény, hanem a saját magunk zenéje. − Sok mindent megismerni, majd mindazt bizonyos értelemben elfelejteni, hogy megtalálhassák a saját hangjukat, persze nem magától értetődő. – Én a zenét úgy szeretném megtapasztalni, mint egy érzést – mondja erre Fehér Zsombor. – Nagyon kedvelem például John Coltrane muzsikáját, de ő egy jazzkincstárból matekozta ki a számait, amire én képtelen volnék.

Mindenki mást keres a zenében – folytatja bátyja gondolatmenetét Fehér Viktor. – Van, aki a szépséget, más a gyönyörű harmóniákat, megint más a romantikát. Nekünk az energia a fontos, az enervált romantikától a falra mászom. Mi is próbálkoztunk már visszafogott, leültetős számokkal, de rendkívül kellemetlen érzésekkel jöttem le a színpadról: nem adtuk ki magunkból mindazt az energiát, ami az odaúton felgyűlt bennünk. − A zenekar persze nem csak „energiafüggő”. – A zenénk nagyon komoly, átgondolt, ami mellé egy teljesen komolytalan brandet építettünk fel. Annyira komolytalant, hogy már komolyan kell venni. A végletekig eljátszunk a képzeletbeli országunk, Folkland gondolatával – utal Fehér Zsombor a Back to Folk című lemezük világára is, amely tavaly a World Music Charts Europe 200-as éves listáján végezte.

– Folkland eredetileg Folkisztán névre hallgatott, csak ezekben a viharvert időkben nem akartuk senki érzékenységét megsérteni – árulja el a 2016-os album kapcsán Fehér Viktor, majd eljátszanak a gondolattal, kazahsztáni koncertjükön milyen sikert aratnának e névvel. – A főváros születésnapján, ami véletlenül egybeesik az elnök születésnapjával, fogunk Asztanában fellépni – meséli Fehér Zsombor −, de meghívásunk van egy jamaicai jazzfesztiválra és Szicíliába is; remélem, a maffiafőnök udvarába. Tehát mindenki megtalálhatja a Kerekes Band zenéjében azt, ami neki tetszik. Sőt még azt is, ami nincs benne. Mint furulyáshoz, hozzám mindig a Jethro Tull-lal jönnek, hogy biztos nagy rajongója vagyok. Kétszer, ha hallottam: nekem túl barokkos. Mivel egriek vagyunk, csömörünk van a barokkos túlburjánzástól.

A Kerekes Band egyébként nemrég jelentkezett új albummal: remix lemezük a nyolcvanas évek kultikus számítógépének hangzására, a Commodore 64-re készült. S bár eddig változatlan felállásban játszottak, basszusgitárost váltottak: Kónya Csaba helyére a zenekar hangmérnöke, Sohajda Péter érkezett. – Ebben a váltásban is ott van a Jimi Hendrix Experience és a Rolling Stones útja – mondja komoly arccal, ironikus hangon Fehér Zsombor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.