„Új, vidám Nemzeti dal” született – önnek a régi vagy ez tetszik jobban?

A Talpra, magyar! című rockoperában új feldolgozásban szerepel a Tolcsvay-trió által is előadott mű.

Wekerle Szabolcs
2018. 03. 07. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én mutatják be a Talpra, magyar! című rockoperát, amelynek egyik betétszámaként Mátyássy Szabolcs zeneszerző értelmezésében hallhatjuk a Nemzeti dalt. A szerzeményt – mint a sajtóanyag fogalmaz – a „legkedveltebb hazai sztárok – többek között Vastag Tamás, Tóth Andi, Kiss Ramóna, Détár Enikő, Varga Miklós, Egyházi Géza, Oláh Ibolya, Borbély Richárd vagy Xantus Barbara” adják elő. 

De adjuk át a szót Vastag Tamásnak, a darab egyik főszereplőjének, aki így fogalmaz a dalról: „Nagyon jó hangulatban telnek a próbák. Amikor elhangzik a Nemzeti dal a darabban, én éppen a szabadságharc egyik csatájából térek vissza. Korábban eltűntem, szeretteim már azt hitték, hogy odavesztem. Ennél a jelenetnél az én szerepem eléggé keserédes, külön ezért is örülök, hogy ez a szerzemény reményteljes és örömteli hangzású lett.”

Hogy kinek melyik – a régebbi, alább a Tolcsvay-trió által előadott, és a fentiek szerint „szomorú” vagy ez az új változat – tetszik jobban, ízlés kérdése. Hallgassák meg mind a kettőt, és döntsenek!

A korábbi Tolcsvay László-féle verzió az 1981-es Illés – A Koncert című filmből: 

És az új: 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.