Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„Az Onedin család után számomra a Terápia következett”

A kultúra: fogyasztás. A javából. Szántó T. Gábor ezeket fogyasztja mostanában, és ajánlja olvasóinknak.

Szántó T. Gábor
2018. 04. 05. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor regényt írok, mellette többnyire nem fikciót olvasok, hanem tényirodalmat. Nem csak a jó regényekhez kell a pontos háttér, a történelempolitika habverése közepette sem árt tisztán látni. Így kezdtem Romsics Ignác A Horthy-korszak című kötetébe, ahogy Ungváry Krisztián A Horthy-rendszer mérlege című könyvét is olvastam annak idején, amelynek bővített kiadása tavaly jelent meg.

Philippe Lejeune Önéletírás, élettörténet, napló című tanulmánykötete inkább úgy fogyasztható, mint a minőségi borok, de akit foglalkoztat fikció és valóság viszonya, vagy esetleg az alkotáslélektan, annak nehéz nyelvezete ellenére is érdemes belekortyolnia. A szerző André Gide három munkájára, A pénzhamisítók című regényre, a hozzá kapcsolódó A pénzhamisítók naplójára, a Pásztorének kisregényeire, valamint a Ha el nem hal a mag című önéletrajzára hívja fel a figyelmet könyve egyik fejezetében. Valamit tudhat ez a Lejeune, mert olyan kedvet csinált Gide-hez, hogy mohóságomban egyszerre vettem ki a könyvtárból a három kötetet, szakítva a fentebb jelzett szokással, bár elsőként említett regényét már olvastam.

Akit egyébként is foglalkoztat a XIX–XX. század fordulója, annak érdemes talán egy magyarul frissen megjelent jiddis klasszikust fellapoznia: Y. L. Peretz Vénusz és Shulamit című kötetét. Folklorisztikus világ, naiv báj, elnéző humor, a tradíció és a modernitás ütközése jellemzi a könyv elbeszéléseit.

Az írott művek és a filmek mellett igazán tavaly fedeztem fel magamnak a tévésorozatokat. Lehet, hogy én voltam az utolsó? A gyerekkoromban látott Az Onedin család után legközelebb a Terápiát láttam. Ezen a hosszú télen nem voltam rest, és megnéztem a Terápia eredeti forgatókönyvírója közreműködésével készült másik filmfolyamot, a házassági válságról szóló The Affairt (A viszony), valamint a Fauda (Káosz) című szériát, amely az izraeli–palesztin konfliktus titkosszolgálati világáról szól. Elcsábulva, a Homeland (Haza) című amerikai sorozat néhány évadát is elfogyasztottam. Árnyalt világ- és karakterábrázolással a nemzetbiztonság működését hozza testközelbe, bár a vége felé kicsit kifárad.

Regényeket és forgatókönyveket írva elsősorban könyvolvasásra és moziba járásra biztatnám az olvasót. Egyet kell azonban értenem azzal, hogy korunk filmes meglepetését a modern tévésorozatok jelentik. A regényírás módszereivel, rafinált történetvezetéssel, lassan bontják ki és rajzolják meg szereplőik teljes karakterét, sorsát, és az aprólékos kidolgozással olyan részletgazdag hatást keltenek a képernyőn, mintha egy jó könyvet olvasna az ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.