Milliárdokat vonnak el az Iparművészetitől, kiszámíthatatlan, mikor nyit újra

A múzeum felújítását eredetileg 2018-ra ígérték. A csúszás miatt milliárdosra hízhat a műtárgyak raktározási számlája.

Ficsor Benedek
2018. 04. 04. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagypénteken érkezett a hír, hogy a kormány közel 10 milliárd forintot von el az Iparművészeti Múzeum (IMM) felújítására szánt keretből. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Miniszterelnökség részesedésfelvásárlásra csoportosított át összesen 30 milliárd forintot, amelynek harmadát a tavaly ősz óta rekonstrukció miatt zárva tartó múzeumtól irányítottak át.

A lépés elsőre drasztikusnak tűnhet, ám a 2018-ra előirányzott támogatási összeg elvonása valójában nem befolyásolja a felújítási munkákat, hiszen azok biztosan nem kezdődnek el idén. Az átcsoportosítás egyértelműen jelzi, a csúszással a kormány és az intézmény vezetősége is tisztában van. Most már csak az a kérdés, hogy vajon a már az előkészületi fázisban feje tetejére állt beruházás elkészülhet-e a következő választásokig.

Az elmúlt hetekben több cikkben igyekeztünk feltárni az IMM működését a gyanús közbeszerzésektől a szürke zónában mozgó háttéremberekig.

Mint megírtuk, az épület felújítása miatt a gyűjteménynek nincs maradása az Üllői úton, ám a szállításra tavaly tavasszal kiírt közbeszerzési tendernek hosszas huzavona (és egy 5 millió forintos hatósági büntetés) után csak év végén lett eredménye, vagyis

már a rajtnál több mint féléves csúszásba került a múzeum.

De a gondok jóval korábban kezdődtek. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte szecessziós épület felújításának befejezését eredetileg 2018-ra ígérték. A 2016-os kormányhatározat már egy évet rárakott a munkálatokra, és 2019-re várta a projekt lezárását. Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató lapunknak nem sokkal később azonban már arról beszélt, irreális volt az elképzelés, 2020 előtt biztosan nem lehet befejezni a rekonstrukciót.

Egy év sem telt el, és visszavonták a korábbi kormányhatározatban szereplő határidőt, az új dátum 2021 lett.

A tavaly augusztusban született határozat ráadásul felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az emberi erőforrások miniszterével együttműködve 2018. szeptember 30-ig készítsen jelentést a beruházás előrehaladásáról.

Az eddigi tempót, a folyamatos csúszásokat figyelembe véve ez nem jelent sok jót az IMM számára. Annál is inkább, hiszen a határozat rendelkezik a korábban megítélt 25 milliárd forintos felújítási támogatás felülvizsgálatáról is.

A múlt pénteken bejelentett elvonás üzenete eltéveszthetetlen:

a rekonstrukció leghamarabb jövőre kezdődhet el, ha elkezdődik egyáltalán.

Ennek fényében különösen kellemetlen, hogy a múzeum tavaly szeptember óta zárva tart, és már meg is kezdték a gyűjtemény elszállítását. A szállító céggel kötött szerződés értelmében ugyanis az IMM súlyos összegeket fizet ki a műtárgyak raktározásáért, a csúszások miatt csak ez a számla akár milliárdosra is hízhat.

Ami azonban még ennél is rosszabb hír, hogy az eddigi tendencia alapján aligha várhatjuk, hogy az épület 2022 előtt elkészül, és mivel a befejezéstől számított egy év a visszaköltözés, leghamarabb öt év múlva veheti birtokba a múzeumot a közönség. És a lényegi munkák még el sem kezdődtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.