Térdre kényszerítve

Március elsején Prágában fogták el Dér Csabát, a rettegett vajdasági magyar bérgyilkost. A csantavéri férfit ­eddig három gyilkossággal hozták összefüggésbe, de az ügyben eljáró nyomozók szerint még további emberölésekhez lehet köze a 39 éves férfinek.

Pámer Dávid
2019. 03. 09. 16:00
Lefoglalt fegyverekről készít fényképeket egy rendőr Prágában, miután elfogták Dér Csaba bérgyilkost. Hollandiában, Budapesten, Belgrádban is ölt Fotó: MTI/AP/cseh rendőrség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dér Csaba az eddig ismertté vált információk szerint 2004-ben került először komolyabb bűncselekmény miatt a hatóság célkeresztjébe, amikor egy szerbiai étteremben négy lövéssel kivégezte a kábítószer-kereskedelemben is utazó Branislav Jelačić vállalkozót. A bírósági jegyzőkönyvek szerint a csantavéri férfi odasétált az áldozat mellé, egy kék zacskóból kivette a fegyvert, lelőtte a bűnözőt, majd kisétált, felült a kerékpárjára, és eltűnt. Dér beismerő vallomást tett, és azzal védekezett, hogy Jelačić megbízta őt egy munkával, amelyet később nem fizetett ki, sőt még fenyegetéseket is kapott. Mivel Dér féltette saját biztonságát, úgy döntött, megöli az üzletembert. A fiatalembert 2009-ben a Jelačić ellen elkövetett gyilkosságért 15 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, de kedvezménnyel 2017-ben elhagyhatta a rácsos intézményt. Sokáig azonban nem volt szabadlábon, mert még abban az évben emberölés előkészületének gyanújával őrizetbe vették a szarajevói rendőrök, de a férfi gyorsan szabadult az igaz­ságszolgáltatás szorításából.

Dér Csaba ezután vált igazi gyilkológéppé. A gyanú szerint pár hónapja Belgrádban a nyílt utcán lőtt le egy férfit, Nebojša Markovićot, aki épp egy babakocsit próbált betenni az autójába. Az áldozat Aleksandar Šaracnak, a hírhedt Pink Panther bűnbanda tagjának a sógora volt. A vajdasági elkövető a bérgyilkosságért tízezer eurót kaphatott. A január eleji gyilkosságot biztonsági kamera rögzítette, ez alapján azonosították a csantavéri fiatalembert. A felvételen jól látszik, hogy amíg Marković az autó csomagtartójából kivett babakocsit szereli össze, megáll a közelében egy fehér személygépkocsi. Az autóból a fehér kabátban levő Dér szállt ki, akinek egyik kezében táska volt. Amikor odaért Markovićhoz, ránézett, majd a táskából elővett egy pisztolyt, és az utca közepén többször fejbe és mellkason lőtte a célszemélyt, aki azonnal életét vesztette, a kivégzőember pedig visszaült az autó anyós­ülésére, és elhagyta a helyszínt.

Az csak napokkal később derült ki a nyilvánosság számára, hogy Dérnek köze lehet egy hónapokkal korábbi magyarországi leszámoláshoz is. A Pólus Center mögött megölt, ingatlanközvetítésekkel foglalkozó vállalkozó, V. László és gyilkosa tavaly szeptember 19-én késő este autóval érkezett a Szilas-patak partjához, majd amint kiszálltak, az elkövető térdre kényszerítette a már késsel megszúrt V. Lászlót, és közvetlen közelről fejbe lőtte. Az üzletember testét a patakmederbe lökte a tettes. Az áldozat autójában drogot és készpénzt is talált a rendőrség, de ezeket nem vitte el a gyilkos. A legvalószínűbb feltételezés, hogy korábbi drogvita húzódott a bérgyilkosság hátterében. A hatóság nagy erőkkel kezdte meg a gyilkos utáni hajszát: Dér Csabát tavaly szeptember 27-én kezdte körözni a magyar rendőrség, majd a Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly novemberben európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátott Dér ellen.

Emellett a szerb hatóságok keresték a csantavéri férfi bűntársát, Alen Ciglert is. A férfi még januárban került rendőrkézre, mivel a gyanú szerint ő vezette azt a Fiat Punto típusú gépkocsit, amelyikből kiszállva Dér Csaba Belgrádban likvidálta Nebojša Markovićot. Az autót Új-Belgrádban találták meg, Alen Cigler elfogásakor pedig egy fegyvert is lefoglaltak a szerb nyomozók.

A „macskaember” tavaly októberben szabadult a börtönből. Dér barátja a becenevét azért kapta, mert több alkalommal is sikerült megszöknie különböző büntetés-végrehajtási intézményekből.

Később az is kiderült, hogy Dér 2018 nyarán, a magyarországi és a belgrádi gyilkosság előtt hasonló kíméletlenséggel csapott le Amszterdamban is. Egy helyi étteremben fényes nappal likvidálta a horvát maffiózót, Ivan Serdarušićot. A holland rendőrség által közzétett videón az látszik, hogy Dér Csaba nyugodtan besétál a vendéglőbe, és tüzet nyit. Dért láthatóan nem érdekelte, hogy olyan helyen követi el a gyilkosságot, amelyik tele van szemtanúval és térfigyelő kamerával. Ráadásul a vajdasági mészáros érintettségét később DNS-vizsgálat is igazolta. A holland rendőrség húszezer euró nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segítséget nyújt a szerbiai maffia bérgyilkosának kikiáltott férfi kézre kerítésében.

Dért magyarországi helyszíneken, illetve ­Európa több nagyvárosában is keresték, végül egy prágai szállodában csaptak le rá a cseh rendőrök. Elfogásában szerb és magyar egységek, valamint három ország ügyészi szervei mellett az Interpol és az unió ügyészségi munkáját koordináló Eurojust munkatársai is segítséget nyújtottak a cseh hatóságoknak, amelyek most azt vizsgálják, hogy bujkált vagy új megbízásra várva érkezett-e Csehországba a gyanú szerint három embert meggyilkoló férfi, akiről a nyomozók azt feltételezik, hogy további gyilkosságok is a számlájára írhatók.

Lefoglalt fegyverekről készít fényképeket egy rendőr Prágában, miután elfogták Dér Csaba bérgyilkost. Hollandiában, Budapesten, Belgrádban is ölt
Fotó: MTI/AP/cseh rendőrség

Legfrissebb lapértesülések szerint Prágában egy szerb politikust kellett volna likvidálnia. A férfi hotelszobájában hamis útleveleket, illetve uniós országok hamis személyi okmányait, valamint egy 9 mm-es és egy 22-es kaliberű pisztolyt, ezekhez való lőszereket és hangtompítót, továbbá parókákat találtak. A szállodába álnéven bejelentkező, feltételezhetően állampolgári bejelentésre elfogott Dér Csaba kiadatási eljárása nem lesz akadályoktól mentes, hiszen azt Magyarország mellett Szerbia és Hollandia is kéri, és kérdés, hogy hazánknak fogják-e kiadni a vajdasági bűnözőt.

Ugyancsak Prágában fogták el még 2008-ban Kelet-Közép-Európa legrettegettebb bérgyilkosát, az 1990-es években Szlovákiában és Magyarországon is több alvilági leszámolást végrehajtó Jozef Roháčot. A Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása, valamint az Aranykéz utcai robbantás elkövetése miatt hazánkban jogerős szabadságvesztését töltő férfiről ma már tudható, hogy a Mečiar-féle és az Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálat (SIS) kiképzett végrehajtóembere, bérgyilkosa volt. Az eddig nem bizonyított gyanú szerint Roháč volt az, aki a szolgálat megbízásából 1996-ban a saját autójában robbantotta fel Pozsonyban Róbert Remiášt.

A fiatal rendőrtiszt volt az összekötője bujkálása alatt annak az Oskar Fegyveresnek, aki kiugrott ügynökként kipakolt Mečiarék piszkos ügyeiről, köztük az akkori államfő fiának 1995-ben történt elrablásáról, amelyet a SIS emberei hajtottak végre. Roháč több szlovákiai bűnözővel együtt tagja volt a Mečiar-kommandónak is nevezett egységnek, amely a szlovák titkosszolgálat megbízásából különböző törvénytelen akciókat hajtott végre.

Egy később nyilvánosságra került jelentés szerint ez a csapat volt az elkövetője az 1998-as magyar választások előtt és után történt „székházrobbantásoknak” is. Roháč 2000-ben egy szlovák oknyomozó riporternek írásban adott nyilatkozatában is azt állította, hogy nagy titkosszolgálatok játszmái állnak többek között a magyarországi robbantások hátterében is. Roháč és több társa a titkosszolgálat mellett jó pénzért a szlovák és magyar alvilágnak is dolgozott, ám ezekért a bűncselekményekért sem kellett akkoriban felelniük, ugyanis a rendőrség keze nem érhetett el a SIS védelme alatt álló bűnözőkig. Húsz évet kellett várni arra, hogy Roháčot Magyarországon és Szlovákiában is elítéljék több gyilkosság végrehajtásáért, de a kegyetlen bérgyilkos soha nem nevezte meg megbízóit.

Valószínűleg Dér Csaba is hallgatni fog a felbujtókról, hiszen ő az eddig megismert és rendelkezésre álló bizonyítékoknak köszönhetően vélhetően hosszú időre újra rács mögé kerül, és nem segítene a saját helyzetén azzal, ha megszólalna. Jó eséllyel ez az egyetlen közös Dérben és Roháčban, hiszen Magyarország és a környező országok hasonló elkövetőinek nagy részére már nem az a jellemző, hogy bármilyen speciális titkosszolgálati vagy idegenlégiós képzést szerzett, esetleg háborús tapasztalatait kamatoztatja. Az új, fiatalabb generáció, ahogy Dér is, az első börtönévek után vált egyre gátlástalanabbá, és a gyors pénzszerzés reményében vállalt el egyre „rizikósabb” munkákat.

A gyors pénzszerzés lehetett a célja annak a szintén magyar származású férfinak is, akit a szlovák újságíró, Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával gyanúsítanak. Az anyagi gondokkal küzdő, korábban rendőrként szolgáló Sz. Tamás

50 ezer euróért és egy 20 ezer eurós tartozás elengedéséért vállalta a bérgyilkosságot. A bűncselekmény további magyar szála, hogy egy korábban nyilvánosságra hozott európai nyomozati határozat szerint Sz. az emberöléshez használt fegyvert egy zebegényi férfitől, K. L.-től 3000 euróért vehette meg. A szlovák nyomozók azt is megtudták, hogy K. L. és Sz. Tamás telefonon egyeztetett a fegyvervásárlás részleteiről, továbbá arra jutottak, hogy a pisztoly beszerzéséhez egy másik magyar állampolgárnak, a Kecskeméten élő K. I. R.-nek is köze lehetett. Ő a mobiljának adatai alapján került képbe, hiszen Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt közvetlenül megelőzően K. L.-lel hívták egymást. Éppen ezért a szlovákok bevonták a magyar rendőrséget, amely tavaly október 25-én több helyszínen, Budapesten, Kecskeméten és Zebegényben is házkutatást tartott.

A két magyar férfit bevitték a rendőr­ségre, és tanúként hallgatták ki őket, majd szabadon távozhattak. Noha a 2018 februárjában végre­hajtott kettős emberölésnek már több gyanúsítottja van, a gyilkosság megrendelője – hivatalosan – a mai napig nem ismert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.