Veszedelmes viszonyok

Az azonos neműek közti nemi aktust mostantól halálra kövezéssel, a lopást pedig végtaglevágással sújtják Bruneiben, amennyiben rajtakapják az azonos neműeket az aktuson.

Bódy Géza
2019. 04. 15. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonos neműek közti nemi aktust mostantól halálra kövezéssel, a lopást pedig végtaglevágással sújtják Bruneiben, amennyiben rajtakapják az azonos neműeket az aktuson, illetve a tolvajokat mások értékeinek eltulajdonításán – így határozott a napokban a Délkelet-Ázsiában, Borneó szigetén fekvő ország első számú vezetője, Hasszanal Bolkiah szultán.

Miután az uralkodó szinte isteni kiváltságokat élvez, rendeleteit saját belátása szerint hozza alkotmányos jogára hivatkozva. Erre minden lehetősége megvan, hiszen az idevonatkozó passzus kimondja: „Őfelsége, a szultán, a legfelsőbb vezető nem tehet semmit rosszul sem magánszemélyként, sem pedig közjogi méltóságként.” Ezt persze senki nem is vitatta, hiszen a 72 éves, 40 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező szultán a mai napig egy személyben tölti be az államfői, a kormányfői, a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, valamint a kereskedelmi miniszteri tisztséget. Természetesen Bolkiah a hadsereg főparancsnoka is, valamint ő a rendőrfőnök, továbbá a hivatalos vallás, az iszlám vezetője is.

A középkort idéző rendeletek hatalmas vihart kavartak a német Der Spiegel beszámolója szerint, így máris az ügy élére állt George Clooney filmsztár és Oprah Winfrey televíziós műsorvezető-médiaguru, valamint Ellen Lee DeGeneres humorista, színésznő, továbbá számos jogvédő csoport. Lépten-nyomon hirdetik, hogy bojkottálni kell azokat a nemzetközi hoteleket, bankokat, szolgáltató cégeket, amelyek a szultán érdekeltségébe tartoznak. Ezekből pedig van bőven, hiszen Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban a Brunei Investment Agency tucatnyi luxusingatlant, hotelláncot, beruházási területet birtokol, de számos pénzintézettel is kiemelkedő üzleti viszonyt ápol.

„Amennyiben ezek az intézmények megtagadják a szultánnal való együttműködést, az már kellő alap lehet arra, hogy az uralkodó átgondolja rendeletei visszavonását” – írják petíciójukban a hírességek. Ezek után érdekes momentum, hogy az Oscar-díjas Clooney-t pont a napokban fotózták le a szultán kedvenc szállodája, a Beverly Hills Hotel bejáratában, Los Angelesben.

A homoszexualitás büntetése az ötvenezres lakosú Bruneiben egyébként nem újdonság, igaz, korábban „csupán” tízévnyi börtön és a közügyektől való eltiltás járt az azonos nemű pároknak. Sőt Brunei volt az első olyan kelet-ázsiai ország, amely öt évvel ezelőtt bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát, amely szerint a házasságon kívüli terhesség vagy a napi imádkozás kihagyása is bűncselekménynek számít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.