Csillag Rózsi eltűnése

2019. 12. 24. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel egy szatirikus tartalmú újság jelent meg Budapesten, amelyet a rikkancsok városszerte árusítottak. Az újságnak Vörös Újság volt a címe és így mindenki azt hitte, hogy a kommunista lap támadt föl. Az ügyészség elrendelte, hogy a szatirikus újságot a címe miatt kobozzák el. A rendőrség ennek alapján a lap példányait elkobozta. (Budapesti Hírlap, 1919. december 20.)

*

Mint mérvadó körökből értesültünk, sokan foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy Máriás legyen az új magyar pénz neve és hogy Magyarország védőasszonyának angyalos címerének képe díszítse úgy az összes papírpénzjegyeket, mint az újonnan verendő érmeket. A Máriás felújítása méltó kifejezője volna az öntudatra ébredt új Magyarország győzelemre jutott szellemének […] s mindenütt hirdetné a keresztény erkölcsök helyreállítását. (Kecskeméti Közlöny, 1919. december 20.)

*

A budapesti rendőr-főkapitánysághoz naponta érkeznek olyan bejelentések, amelyek szerint családtagok eltűnését hozzák a rendőrség tudomására. A panaszok szerint a késő esti órákban katonák jelennek meg egyes lakásokban, akik különböző írások felmutatásával azt hangoztatják, hogy a rendőrségtől jönnek és parancsuk van az illetőnek a főkapitányságra való előállítása iránt. Így azután az illetőket el is viszik a lakásukról. A hozzátartozók azonban hiába keresik-kutatják a család elhurcolt tagját a rendőrségen, ott nem tudnak semmit az egész dolog felől. Ilyen körülmények között vitték el többek között Csillag Rózsi 22 éves hivatalnoknőt december 16-án este a Dohány utca 16-18 szám alatti lakásáról. A leánynak azóta nyoma veszett. A rendőrségen ezen titokzatos eltűnési ügyekben széleskörű nyomozást indítottak és máris megállapítást nyert, hogy a tettesek nem tényleges katonák, hanem egyenruhát jogosulatlanul viselő egyének voltak. A polgári ruhás emberek pedig kétségtelenül áldetektívek. (Pesti Napló, 1919. december 21.)

*

A budapesti államügyészség, tekintettel a karácsonyi ünnepekre, úgy intézkedett, hogy a kilenc halálos ítéletet csak a jövő héten hajtsák végre. A kivégzés valószínűleg december 29-én lesz, ezért az államügyészség megengedte Bali Mihály állami hóhérnak, hogy hazautazhasson Faddra, ahonnan azonban ha a vonatok nem is mennének, vagy ha a hajóközlekedésben is zavarok állnának be, kocsin tartozik december 29-én vissza érkezni. (Friss Ujság, 1919. december 23.)

*

Tancsik István, a pécsi katolikus legényegylet házmestere feljelentést tett a rendőrségen, hogy ismeretlen egyének behatoltak a konyhájába és az ott levő télikabátját, mely a függöny mögött lógott, ellopták. A házmester kára 700 korona. A rendőrség a nyomozást megindította. (Dunántúl, 1919. december 24.)

*

A magyar karhatalmi különítmény a Budapestről Bécsbe menő Schönbrunn hajón egy orosz terroristát tartóztatott le. Az illető Bécsbe készült, hogy Kun Bélának Oroszországba való szökését előkészítse. A letartóztatottnál kommunista iratokat, továbbá nagy összegű magyar és idegen pénzt találtak. Beszélik, hogy több útitársa volt, ezeknek azonban sikerült útjukat Bécs felé folytatni. A terroristát Gönyünél partra szállították. (Világ, 1919. december 24.)

*

Dr. Flesch Skaboform kenőcse viszketés, ótvar, sömör és rühesség ellen újra mindenütt kapható. Főraktár Budapesten, a Török gyógytárban, Király utca 12. (Budapesti Hírlap, 1919. december 24.)

*

Hivatalos helyről figyelmeztetnek mindenkit, aki a Tiszántúlra akar utazni, hogy a Tisza túlsó partján álló román katonai parancsnokság intézkedése értelmében a Tisza-hídon való átkeléshez nem elégséges a magyar rendőrhatósági igazolvány; a romának az átkeléshez a bécsi hadügyminisztériumba levő román kirendeltségnek, vagy a trieszti román konzulátus engedélyét követelik és enélkül az utasok útjukat a Tisza-hidakon túl nem folytathatják. (Pesti Hírlap, 1919. december 25.)

*

Steiner József ügynökségi, házasságközvetítő, ingatlanforgalmi és biztosítási irodája Debrecen, Ferencz József út 19., II. em. tudatja a nagyérdemű közönséggel, hogy előjegyzésében állandóan vannak keresztény és izraelita orvosok, mérnökök, gazdálkodók, kereskedők és iparosok. Mindenki saját érdekében cselekszik tehát, ha leányát bejegyezteti. Urak részére módunkban van a legrövidebb időn belül jó partikat ajánlani. (Egyetértés, 1919. december 28.)

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.