Mint a szellem

Több mint százötven ingatlannal, hajókkal, luxusautókkal rendelkezik a vallomások szerint az a szolnoki illetőségű, „Kövér” gúnynevű ügyvéd, akit még februárban tartóztatott le több társával együtt a bíróság. Nem ő az egyetlen ügyvéd, aki a közelmúltban súlyos bűncselekménybe keveredett.

Pámer Dávid
2020. 07. 23. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint a szolnoki ügyvéd az elmúlt tizenöt évben törvény felettivé vált Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de országosan is befolyásos kapcsolatrendszert épített ki, miközben óriási vagyont szerzett. A jogász édesanyja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze volt, felesége az egykori APEH-nál dolgozott. Így talán nem véletlen, hogy az eljárás a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felügyelete mellett zajlik, de ugyanúgy ők felügyelik a magyarországi húspápa, Piero Pini és társai ellen indult többmilliárdos adócsalási nyomozást is. Nem véletlenül: Piero Piniék ügyéből nőtte ki magát „Kövérék” ügye.

A 168 Óra által megszerzett vallomások szerint a húspápához köthető alvállalkozó cégek vezetői mind strómanok voltak, a vállalkozások java Szolnok megyei illetékességű, és egy ideje a szolnoki jogászhoz kötődött, ő finanszírozta ezeknek a cégeknek a működését, amiből persze jelentős hasznot húzott, ezért vasmarokkal irányított.

A büntetőügy egyik fontos vallomása szerint a jogász félelemben tartotta a körülötte lévő embereket, mindig azt sugallta, hogy bármikor elvitetheti őket valamelyik hatósággal. Többen csak hosszas gondolkodás után mertek vallomást tenni ellene. Volt, aki kijelentette, hogy nem bízik a hatóságokban: „Ha a Kövér szabadlábra kerül, akkor büntetőügyeket kreál majd ellenem, mindig azt mondta, olyan kapcsolatrendszere van, hogy senki sem tud neki ártani.” Többek szerint a férfi az ellene szóló feljelentések megszüntető határozatait lobogtatta haragosai előtt, ezzel is demonstrálva a hatalmát.

A vallomások arról is szólnak, hogy az ügyvédnek mintegy százötven értékes ingatlana van szerte az országban, luxusautói, illetve hajói az adriai kikötőkben. A haszon a gyanú szerint uzsorakölcsönökből, zsarolásból és különböző gazdasági bűncselekményekből tevődött össze. Mindezt „Kövér” hosszú éveken keresztül megtehette büntetlenül. Magabiztosságát jól jellemzi az a hangfelvétel, amelyen hallható, ügyfeleit hogyan készíti fel az egyik kihallgatásuk előtt: „Meg fogom adni a számotokat, és azon fel fog hívni a nyomozás vezetője […], én majd, ha úgy jön ki a lépés, mind a két kihallgatáson benn leszek, de ezt mindenki le fogja tagadni. A rendőr sem fog beleírni a jegyzőkönyvbe. Én olyan leszek, mint egy szellem. Bementem, elmondtam, amit kell, az el fog hangozni, leírják, és utána én távozom.”

Végül mégsem maradt szellem: a bűnbandára február 25-én csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. Tizenöt helyszínen hajtottak végre kutatást – az új büntetőeljárási törvény így nevezi meg a házkutatást –, több mint hatszázmillió forint számlapénzt, értékes luxus­autókat és ingatlanokat zároltak. Az ügyvéd személyét még az is pikánssá teszi, hogy évekkel ezelőtt az ő vallomása alapján gyanúsították meg csalással a Portik-ügyek koronatanúját, Radnai Lászlót. A volt keresztapa állítja: már akkor beszélt a hatóságoknak „Kövér” kétes ügyleteiről, így számára érthetetlen, miként maradhatott ilyen hosszú ideig érinthetetlen a szolnoki védő.

Nem „Kövér” az egyetlen jogász, akit az utóbbi időben utolért az igazságszolgáltatás, elég csak arra a május végén őrizetbe vett, ismert budai ügyvédre gondolni, akit azzal gyanúsítanak, hogy hatalmas vagyont zsarolt ki egy feltalálótól. A történet előzménye, hogy a 43 éves jogász 2014-ben megbízást kapott az üzletembertől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégéhez köthető ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd azonban rájött, megbízója tart a hatóságoktól, ezért elhatározta, hogy ezt kihasználva szerez pénzt tőle. Közölte vele: olyan információkhoz jutott, hogy házkutatást fognak nála tartani, és elkért tőle több adathordozót, amelyeken üzleti és személyes titkokat tárolt. Ugyan a vállalkozót valóban „karcolgatta” egy NAV-nyomozás, de a házkutatást csak az ügyvéd találta ki, aki a pendrive-okat nem adta vissza, mondván, azokat ügyfele érdekében a Dunába dobatta.

A következő években az ügyvéd az üzletember költségén létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket azonban a saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával több mint százezer eurót lopott el a feltalálótól, akit, miután felmondta a megbízást, az ügyvéd több társával együtt megzsarolt, és halálosan megfenyegetett, majd több százmillió forintnyi vagyont, gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség mindezekért az ügyvédet csalás, zsarolás, ügyvédi visszaélés bűntette, két társát pedig zsarolás miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

A fenti történeteknél is pikánsabb annak az ügyvédnőnek az esete, aki a gyanú szerint a Demokratikus Koalíció (DK) volt politikusával, ­Kőrös Gusztávval és bandájával akarta megöletni egyik haragosát. A nőt csúnyán átverték, Kőrösék nem akarták végrehajtani a bérgyilkosságot, csak a pénzét akarták megszerezni. A nyomozás adatai szerint a szabadlábon védekező 47 éves ügyvédnő azért keresett bérgyilkost, mert haragudott egyik rokonának férjére, ugyanis a házaspár zűrös válás közepén volt. A férfinek ezért kellett volna meghalnia. Az ügyvédnő 2017 nyarán egy ügyfelén keresztül ismerkedett meg a D. Márkó álnéven bemutatkozó Sz. Zsolttal, akivel megegyeztek, kivégzi a jogásznő haragosát. Csakhogy a beszélgetést Sz. Zsolt rögzítette, rá­adásul bejelentkezett a leendő áldozatnál, akinek elmondta, hogy megbízást kapott a megöletésére, sőt még azt is elárulta, hogy ki a megbízó, aki hetvenezer eurót ajánlott fel a munka elvégzéséért.

A „bérgyilkos” felajánlotta a férfinek, hogy háromezer-ötszáz euróért odaadja a hangfelvételt, mindezért a pénzt pedig egy II. kerületi bevásárlóközpont mögötti faház tetejére kellett tennie. Ez meg is történt, ám a hanganyagot nem kapta meg, őt is átverték, így feljelentést tett a rendőrségen.

Ezután derült ki, hogy Sz. Zsoltnak volt még négy bűntársa, közéjük tartozott az egész lehúzást kitervelő Kőrös Gusztáv, aki korábban a Demokratikus Koalícióban politizált, ám a hozzá köthető bajai hamis videóbotrány után kilépett Gyurcsányék pártjából. Kőrös Gusztáv börtönben van, 2017. október 6-án fogták el, de még nem az átverés miatt, hanem mert a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak is kiadó férfi vezette bűnbanda több mint százötvenmillió forintot csalt ki vállalkozóktól. A volt DK-s azt ígérte a vállalkozóknak, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű – akár több százmilliós nagyságrendű – vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket. A találkozókra Kőröst ráadásul a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést viselő emberei kísérték el.

Kőrös Gusztávval és 13 társával szemben a Somogy Megyei Főügyészség 2018 júniusában emelt vádat többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt. A bíróság nem jogerősen februárban nyolc évre ítélte a volt politikust, aki ellen tavaly a Központi Nyomozó Főügyészség is vádat emelt, mivel a hatóság információi szerint 2017 áprilisában a volt DK-s rávette nem jogi végzettségű ismerősét, hogy adja ki magát ügyvédnek, és ajánlja fel egy fogvatartottnak, hogy hétmillió forint ellenében közbenjár az eljáró hatóságoknál szabadlábra helyezése és az ellene folyó nyomozás megszüntetése érdekében. Az álügyvédet végül egy budapesti plázában fogták el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.