Együtt lenni

A Covid–19 kezelésével foglalkozó brit tudományos szervezet, az Independent SAGE is kültéri programokat ajánl.

2020. 12. 25. 14:22
null
Idén többen a ház kertjében ünneplik a karácsonyt Fotó: Bernd Hanselmann Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi ünnepkör közeledtével egyre több család szembesül a problémával, hogyan tudnak majd együtt lenni a fa alatt, mivel a jelenlegi korlátozások megnehezítik a találkozást. Twitter-posztok szerint Amerika-szerte Skype/Zoom/Meet karácsonyra készülnek a családok, ami ott nem annyira kirívó, mivel a távoli városban élő rokonok között eddig is megszokott volt, hogy ha nem tudták meglátogatni egymást hálaadáskor, akkor a pulykakészítést és a vacsorát a számítógép társaságában élték meg.

Magyarországon jelenleg tíz fő találkozhat, így a kisebb családi vacsorák szenteste vagy karácsony napján elvileg nincsenek veszélyben, ám így is sokan féltik az idős családtagokat, ezért inkább nem találkoznak.

Ahol lehetőség van, ott új ötletek születnek. A neten egyre több idős házaspár mutatja be készülődését, hogy kültéri betlehemet, kültéri karácsonyfát állítanak az unokáknak a házuk kertjében. Oda várják gyerekeiket és unokáikat, hogy aztán forralt borral, hidegben fogyasztható falatkákkal ünnepeljék a szentestét. A Facebookon már csoport is szerveződött a különféle kültéri praktikák létrehozására

Van, aki méteres Máriát, Józsefet, jászolt Kisjézussal, pásztorokat és háromkirályokat rendel a netről, hogy aztán fából építsen istállót. Mások arról írnak, milyen nehéz kültéri műkarácsonyfát beszerezni, ha az embernek nincs igazi a kertjében. Az itthon kapható műfák ugyanis nem megfelelő talpon állnak a kültéri rögzítéshez, illetve az ágak bevonata sem jó, mivel nem vízállóak, és így hamar rozsdásodni kezdenek. A problémára a külföldi rendelés jelenthet megoldást, ám a tapasztaltak felhívják a figyelmet, hogy sietni kell, mert a karácsonyi időszak amúgy is igen zsúfolt a posta és a futárszolgálatok számára, a vírushelyzet miatt pedig még többen rendelnek.

Idén többen a ház kertjében ünneplik a karácsonyt
Fotó: MTI/AP

Akinek igazi fája van, általában arra kér tanácsot, hogy hogyan akaszthatná fel rá minél biztonságosabban a fényfüzéreket. A válaszok nem túl biztatóak, mivel legtöbbször a „mássz fel” hangzik el. A hatvan pluszos közönség pedig némileg aggódik a testi épsége miatt, mikor egy négy-tíz méteres fenyőről van szó. De a későbbi posztok azt bizonyítják, mégis megoldják, mivel a családi karácsony minden áldozatot megér.

A Covid–19 kezelésével foglalkozó brit tudományos szervezet, az Independent SAGE is kültéri programokat ajánl. Olyan „közösségi ünneplést” tart jónak, amelyet a szomszédok az utcán tartanak, ahol nem kell aggódni a megfelelő távolság miatt, de a barátok, ismerősök bátran ehetnek és ihatnak együtt, igaz – javasolja Susan Michie, a University College London egészségpszichológusa –, a legnagyobb biztonság érdekében mindenki a saját enni-innivalóját fogyassza.

A falatkákhoz és a forralt borhoz megfelelő receptek már el is lepték a netet.

Magyarországon az utcai ünneplés inkább a céges eseményeknél lehet jellemző. Ott is be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, de több vállalat nem szeretne lemondani a csapatépítésnek beillő karácsonyi partikról, ezért karácsonyi vásárra hasonlító kültéri bulit szervez, ahol forralt bor, forró csokoládé és a fertőzés megelőzése végett szigorúan fogpiszkálókra tűzött falatkák fogyaszthatók.

Pszichológusok szerint az emberek egyre inkább elfogadják, hogy az idei karácsony nagyon különbözik a korábbiaktól. Azonban félő, hogy idős rokonaink hogyan viselik majd az egyedüllétet és a távolságtartást. Látszik ugyanis, hogy szinte mindenki vágyik az ünnep örömére, ezért minden korábbinál hamarabb kerültek ki a házak ablakaiba a karácsonyi fények. Azonban ez sok idős számára kevés, mivel – ahogy egyikük fogalmazott – azt érzik: „ez rosszabb, mint a háború, mert ott együtt voltunk, és tudtuk, hogy vége lesz, most nem vagyunk együtt, és nem tudjuk, hogy vége lesz-e.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.