Kiderült, kik a királyi család rasszizmussal vádolt tagjai

Nagy port kavart Omid Scobie november végén megjelent könyve, a Végjáték (Endgame), amelyben a brit királyi családnak a monarchia fennmaradásért vívott küzdelméről ír. A kötet holland kiadása kínos állításokat fogalmaz meg, a família két tagját a rasszizmus vádjával illeti, ám az angol nyelvű változatban más a szöveg.

2023. 12. 15. 5:10
királyi család rasszizmus
1241285316 Fotó: WPA Pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős csapást mért a brit királyi családra a média: megjelent Omid Scobie Végjáték – A királyi család és a monarchia harca a túlélésért című (Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival) kötete, amely körül napról napra nagyobb a botrány. A Netflixen pedig debütált A korona hatodik évada, amely első etapja Diana hercegné utolsó napjait eleveníti fel megrázó részletességgel. A sorozat eseményei nem mind felelnek meg a valóságnak – ezért kérték sokan, hogy a Netflix hívja fel a nézők figyelmét: nem dokumentumfilmet néznek.

királyi család rasszizmus
Omid Scobie kötete felfedte, kik a királyi család rasszizmussal vádolt tagjai.

Omid Scobie kötete a királyi család tagjai közötti viszonyokat boncolgatja. A szerző kitér III. Károly király és fiai, Harry és Vilmos herceg kapcsolatára, valamint Meghan és Katalin egymáshoz való viszonyára is.

A könyv körüli botrány borítékolható volt, de senki nem gondolta, hogy Hollandiában le kell venni a könyvesboltok polcairól, ugyanis egy olyan verzió került nyomdába, amely leleplezte az esetlegesen rasszista családtagokat.

Ezt a változatot olvasta Rick Evers holland királyi újságíró, aki a könyv említett oldaláról tett fel képet az X-re, és ebből kiderült, III. Károlyról van szó. A Daily Mail szerint a másik családtag Katalin hercegné. Piers Morgan brit műsorvezető YouTube-on látható műsorában ugyanezt a két nevet tette közzé. Morgan ugyanakkor nem hiszi, hogy bármelyikük rasszista kijelentést tett volna, és közölte, bizonyítékok nélkül ezt nem is fogja elhinni. 

Archie herceg bőrszínét még a születése előtt firtatták, erről Meghan az Oprah Winfrey-nek adott interjúban beszélt 2021-ben.

Scobie a történtekre reagálva azt nyilatkozta, hogy fordítási hiba történhetett, és nem szándékozott nyilvánosságra hozni a neveket, mert félt a jogi következményektől. Egy forrás azonban elárulta a The Timesnak, hogy a holland kiadó által megkapott változat tartalmazta a neveket. Az egyik fordító, Saskia Peeters úgy fogalmazott a Daily Mailnek:

Fordítóként csakis azt fordítom le, amit megkapok. Nem teszek hozzá, nem veszek el belőle semmit. A királyi család két tagjának neve ott volt feketén-fehéren. Nem én adtam hozzá őket. Csak azt tettem, amiért fizettek, lefordítottam a könyvet angolról hollandra.

A másik fordító, Nellie Keukelaar-van Rijsbergern is arról beszélt a brit The Sunnak, hogy évek óta profi fordítóként dolgoznak, és egy ilyen hiba elképzelhetetlen.

Omid Scobie Meghan Markle és az akkor még herceg Károly levelezéséből szerezhetett tudomást a két családtagról. Az író-újságírót sokan Meghan és Harry herceg szócsöveként emlegetik, ugyanis korábbi könyvében is őket védelmezte. Ezért felmerül a kérdés, mennyiben lehet objektívnek tekinteni a Végjátékban leírtakat.

A királyi család egyik hivatalos feladatokat ellátó tagja sem adhat interjút egy ilyen könyvhöz, a szerző az ismerősök és bennfentesek által elmondottakra hagyatkozhatott, így a megszólalások hitelessége erősen megkérdőjelezhető. 

Ennek ellenére hatalmas az érdeklődés a könyv iránt, ráadásul a botrány miatt számos helyen féláron lehet hozzájutni.

 

A Végjátékban Omid Scobie bírálja a királyi család rasszizmussal vádolt tagjait

A kötetből kiderül, hogy Vilmos herceg nem tartja kompetens uralkodónak III. Károlyt. A trónörökös csupán átmeneti királyként tekint az apjára, és másképp képzeli el a monarchia jövőjét. Scobie szerint Harry tavaly szeptember 8-án a BBC honlapjáról értesült arról, hogy meghalt a nagyanyja, a királynő, mert a családja nem tudatta vele. Harry és Meghan megjelenését ráadásul ridegen fogadta a család II. Erzsébet királynő temetésén, Harry-nek jelezték, hogy nem tartozik a belső körhöz. Károly királlyá koronázásán egyedül jelent meg, unokatestvérei mellett kapott helyet a westminsteri apátságban, majd az ünnepség után azonnal visszarepült az Egyesült Államokba. 

Idén januárban megjelent, Tartalék című memoárja és a Netflix sorozata sem tett jót a családi viszonyoknak. Károly király és Vilmos herceg rendkívül frusztráltak a sussexi herceg nyilatkozatai miatt.

A szerző arról is beszámol, hogy Harry a memoárja megjelenése után szeretett volna találkozni Vilmossal, ám ezt a bátyja elutasította, III. Károly azonban látszólag nyitott lenne a békülésre.

A Végjátékban Scobie élesen bírálja a népszerű Katalin hercegnét is, aki szerinte mindenben igyekszik alkalmazkodni a királyi ház szokásaihoz. 

Azt állítja, hogy Katalin rideg nő, aki belekényelmesedett az arisztokrata életmódba, és sokkal kevesebb kötelességből veszi ki a részét, mint bárki más a családból. Ráadásul évek óta nem áll szóba Meghannel. Katalin és Vilmos nem vesz tudomást a botrányról, a hivatalos teendőiket végzik.

 A napokban a közösségi oldalaikon remek hangulatú fotókat osztottak meg, amelyen a svéd Viktória koronahercegnővel és férjével, Daniellel mosolyognak, továbbá az éves diplomáciai fogadáson vesznek részt.

A Daily Telegraphnak megszólalt egy Meghanhöz közel álló informátor, aki elmondta, a párnak nem állt szándékában, hogy kiderüljön, a család melyik két tagja tett rasszista megjegyzéseket, így nem ők szivárogtatták ki a hercegné és a király levelezését. Meghan és Harry eddig nem kommentálta nyilvánosan sem a könyvet, sem a botrányt.

A Buckingham-palota is hallgat, a szakértők szerint pedig a kötet tele van hibákkal, a vádak hamisak.

A királyi család jogi lépéseket fontolgat, az ügyvédek állítólag felszólították Harry hercegéket, hogy pereljék be Scobie-t, amiért egy magánlevelezés tartalmát nyilvánosságra hozta. A királyi szakértők azt is közölték, hogy Harrynek és Meghannek nyilvánosan el kell ítélnie a könyvet, többen pedig erősen kételkednek abban, hogy a kötetben szereplő nevek helyesek-e. Phil Dampier királyi szerző szerint a házaspár hallgatása sokat elárul.

Borítókép: A brit király és a walesi hercegi pár a Térdszalagrend istentiszteletén (Fotó: WPA Pool)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.