Van egy szűken vett környék Budán, a Böszörményi út mentén, ahol az elmúlt években kis cukrászdák dzsungele nőtt ki a földből. Ezek többségében a minőség csupán mítosz, annak ellenére, hogy láthatóan elvarázsolják a polgárokat. A tortákat, süteményeket, csokoládékat, fagylaltokat olyan emberek készítik, akik régi receptek ismerői, s akik úgy hiszik, hogy a kitaposott út a legjobb, amelyről letérni nemcsak ostobaság, de értelmetlen is. Újításokon nem tépelődnek, mert az évtizedes rutin bevált és beválik. Nem ülnek föl a rájuk ömlő divat csalóka hullámaira, fárasztják őket a „tapasztalatlanok” újdonságai. Ők komoly emberek, nem bohócok. Nem korszerűsítenek, mert maguk képviselik a kort. Leginkább saját termékeik iránt éreznek szakmai alázatot, és nem csodálkoznak, hogy az emberek imádják a gasztronómiai félreértést képviselő termékeiket. Isten ments, hogy csalódást okozzanak nekik, gondolják, ezért nem is változtatnak gyakorlatilag semmi lényegesen. Látogatóik hozzászoktak e minőséghez, és gyermekeiket is ehhez a szoktatják hozzá. Szóval ők igazi ízlésformálók, egyszerre több generációt rontanak el ízeikkel és formáikkal. Békebeli az állandóság, erény a fantáziátlanság. A személyzet magabiztosan udvariatlan. A kocka alakú, fullasztó krémesek, az unalmas dobos torták, meg mindaz, aminek a tetején a gyümölcsökkel azonos színű aszpik világít, valószínűleg mindennap elfogy. Ugyanúgy, mint az ostoba kávé, s a butuska fagylalt is. Mindezt siker koronázza, hiszen már vagy fél tucat, ugyanazon kéz által vezényelt kis budai cukrászda nőtt ki egymás után, és szinte egymás mellett. A stílus mindenütt ugyanaz, unalmas termékeik kínálata pedig egyre bővül. Szörnyszülött szendvicsekkel és hamburgerekkel vagy lehetetlen péksüteményekkel például, ha a helyesírással legtöbbször hadilábon álló, ákombákom betűkkel kiírt feliratok nem hazudnak. Vannak, akik nem is az édességeik, péksüteményeik miatt járnak hozzájuk, hanem a retróra csodálkoznak rá.
A Rigó Jancsi központú cukrászdahálózat közepén található egy másik „kis budai cukrászda”, amely inkább egy napközbeni találkozóhely. Reggeli vagy délutáni „hivatalos kávéra” alkalmas helyszín sokaknak, ahol a sütemények, torták is inkább hivatalosak. A stílus ugyan más, mint az előzőeknél, az eredmény azonban itt sem a felüdülés. Ez a cukrászda elegánsabb és sokkal drágább, a felszolgálók udvariasak. A sütemények és az édességek azonban itt, a Szamosnál is leginkább felejthetők. Aki újdonságot, érdekes ötletet keres, vagy új ízeket szeretne megismerni, itt rossz helyen jár. Ha az előző retró, akkor ez is az, csak ez talán inkább a ’80-as évek végéhez közelít.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!