Van örömhír is

Fontos könyv lát napvilágot pár nap múlva, csütörtökön, a Gault&Millau (ejtsd: gó mijjó) 2016.

D. Horváth Gábor
2015. 11. 16. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos könyv lát napvilágot pár nap múlva, csütörtökön, a Gault&Millau (ejtsd: gó mijjó) 2016. Ez a világ egyik legismertebb étteremkalauza, amely nemcsak a csúcsgasztronómiával, hanem a hétköznapi vendéglők minőségével is foglalkozik. Két újságíró, Henri Gault és Christian Millau a hatvanas években Párizsban egy új műfajt indított el, amikor részletező étteremkritikákat kezdtek írni. Sikerük lett, így 1973-ban kiadtak egy kiáltványt is Éljen az új francia konyha! címmel, amely tíz pontból állt. Ebből nőtt ki a „nouvelle cuisine”, az új konyha mozgalma.

A kiáltvány világossá tette, hogy a konyha egyfajta élőlény, amely folyton változik, s „milliónyi étel vár feltalálásra”. A két újságíró a hetvenes években elindított egy étteremkalauzt is, amely ma már kilenc európai országban jelenik meg, köztük Magyarországon is. Az utóbbi időben a GM kiterjeszkedett Ausztrália, Japán és Kanada felé, a hírek szerint nemsokára megjelenik az orosz kötet is. A magyar kiadás már a negyedik a sorban – ugyanaz a gárda készíti, akik 2008-ban az Alexandra kalauzt indították el, mentesen mindenféle megalkuvástól.

A kötet főszerkesztője, Molnár B. Tamás annak a Magyar Gasztronómiai Egyesületnek az elnöke, amely a legtöbbet tette azért, hogy Magyarország ne maradjon kulináris sivatag. Érdemes fölidézni pár gondolatot az egyesület által 2007-ben épp a Magyar Nemzetben közreadott Kulináris Chartából. Ez a szemlélet a vendéglátás alapvetése kellene, hogy legyen.

„Az étkezési kultúra kölcsönhatásban áll mezőgazdasággal, egészségüggyel, környezetvédelemmel, szakmák egész sorával, a közízléssel, az országimázzsal. Áthatja a társadalom egészét – úgy szociális, mint gazdasági és kulturális értelemben. Az életünkről van szó. Elvárható, hogy az ország polgársága és az állam az ügy jelentőségéhez mérten kezelje a kérdést. Mivel az elmúlt fél évszázadban az állam tevékeny szerepet játszott az étkezési kultúra megroppantásában, különös felelőssége van abban, hogy ne akadályozza a továbbiakban az újraépítést, sőt, segítsen benne. Egyetlen kormányzat se tekintse asztali kultúránkat állami szinten Guinness-rekordok tárgyának vagy az olcsó klientúrateremtés eszközének. [ ] Magyarország nem él földrajzi adottságaival. Csupán töredékét termeljük annak, amit az éghajlat és a föld lehetővé tenne – abból sem a jó minőséget. [ ] Az ország egészének azonban közös érdeke az, hogy minél többen vegyenek részt tevékenyen az alapanyagok sokféleségének megteremtésében, az élettanilag és kulinárisan értékes fajták sokaságának termesztésében és tartásában. A törvényhozásnak támogatnia kell azt, hogy a semmire sem kötelező hungarikumok helyébe szigorú minőség- és eredetvédelmi rendszer lépjen – a már létező uniós és külföldi rendszerek nyomán. [ ] A szakácsszakmának kulcsszerepet kell játszania az étkezési kultúra ápolásában, a jó alapanyagok óvásában és népszerűsítésében, a közízlés fejlesztésében. Ehhez képzett és nyitott, a szó szigorú értelmében vett szakemberekre van szükség.”

Álljon itt csupán egyetlen példa arra, milyen fontos a szemlélet. Szombaton a Szent István-bazilika melletti Bestia bisztróban ebédeltünk. Ismerősöm csirkekolbászt rendelt, de nem ízlett neki, így otthagyta a tányérján. A fiatal pincérlány észrevette a dolgot, és rákérdezett. A válasz hallatán nem álságoskodott, hogy „ez egyébként mindenkinek nagyon ízlik”, hanem tiszta kést, villát ragadott a kezébe, és megkóstolta a tányéron félretolt kolbászt. Megállapította, hogy tényleg nem jó az íze, és a vendég javára intézkedett. Mindezt a lehető legtermészetesebb módon. A gyors történéseket leesett állal figyeltük.

Az ilyen vendéglő unikum Magyarországon, a szemlélet és viselkedés alapján ott a helye a GM-kalauzban is.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.