Nem érv a hungarikum

Érdekes vita pattant ki egy külföldi vállalat és a magyar állam között.

D. Horváth Gábor
2015. 12. 07. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes vita pattant ki egy külföldi vállalat és a magyar állam között. Az Unilever reklámfilmben mutatta be legújabb leveskockáját, amellyel – és néhány halszelettel meg gyufatésztával – egy szakács bajai halászlét főzött. Az, hogy leveskockával valami jó készülhet, pontosan olyan hihető, mint az összes többi port, leveskockát, fűszert hirdető reklám. Azaz sehogyan sem. A dolog tehát szót sem érdemelne, ha nem csapott volna le a filmre Zsigó Róbert. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár – Baja város vezetésével karöltve – minisztériumi fejléces levélben arra figyelmezteti az Unilevert, hogy azonnal hagyjon föl a lejáratással. De nem azért, mert a leveskockával esetleg ízetlen leves készülhet. Hanem ezért: „A »bajai halászlé« a bajai emberek számára több, mint egy [!] étel. Olyan kulturális örökség, ami nemzedékről nemzedékre hagyományozódik, a bajai identitás része.” Hungarikum, amely „olyan egyedülálló és megőrzendő érték, amely hozzájárul az összetartozás, az egység, és a nemzeti tudat erősítéséhez, kiemelkedő jelentőségű hazánk szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményének megismertetéséhez. [ ] A bajai halászlét nemcsak a gyufatészta, hanem összetétele, receptje, elkészítési és fogyasztási módja teszi egyedivé.”

Majd keverve a szellemi táplálékot a valódi étekkel úgy folytatja, hogy a reklámfilm elkészítése előtt a cégnek „szerencsésebb lett volna fölvenni a kapcsolatot akár velem (mint a térség országgyűlési képviselőjével), akár a Bajai Települési Értéktár Bizottsággal vagy Baja Város Önkormányzatával!” A tekintélyt követelő államtitkár ugyan nem szakács, hanem cukrász, ahogy a hírek szerint a levelet aláíró polgármesternek és a bizottság alpolgármester elnökének sem a gasztronómia az érdeklődési területe, a felszólításból mégis érződik, szerinte sok minden foroghat kockán. Pedig nem forog semmi. Ha tehát fölvennék a kapcsolatot egymással a felek, akkor e hivatalos emberek a halászlének mint hungarikumnak az elméleti-történeti oldalát hangsúlyoznák. Ez feltehetően fontosabb nekik, mint maga a halleves. Azonban a hungarikumok állami rendszere silány, ostoba, drága és teljesen értelmetlen. A magyar akácméz például hungarikum – s mint ilyen, kiváló, ám egyetlen ilyen termék sincs az állam által adminisztrált Kiváló Magyar Élelmiszerek listáján. S annak ellenére, hogy egyes mézcsomagolókról és -kereskedőkről kiderült, hogy Kínából vásárolt anyaggal keverik össze akácmézeiket, vagy ilyet árulnak – amivel a teljes mézágazatot veszélyeztetik –, egyetlen dörgő hangú levél sem látott napvilágot egyetlen hungarikumos fejestől sem, amelyben megfenyegette volna a pancsolókat az értéktárral meg a nemzeti identitással.

Az ugyancsak hungarikumként nyilvántartott gyulai és csabai kolbász esete szintén káosz. A szabályok szerint valamiért Gyulán is készülhet csabai, Békéscsabán pedig gyulai kolbász. Mindkét város honlapján az szerepel, a termékek kizárólag a környéken tenyésztett sertésekből készülhetnek, de valójában külföldről behozott, akár fagyasztott alapanyagokat is tartalmaznak. Botrány az is, hogy 130 kilós sertéseket is földolgoznak, holott a vastagkolbászoknál legalább a duplája indokolt. A legfeltűnőbb azonosság egyébként e termékekben az, hogy az inakat nem szedik ki a húsból, mint más boldogabb országokban, hanem ezzel együtt töltik bele a kolbászba. Csakis ennek tulajdonítható, hogy valóban kialakult már egyfajta nemzeti identitás a kolbászokat illetően. Az a kulturális tapasztalás, hogy étkezés után a szájpadlásra és a nyelvtőre feltapadt inak csak heves öklendezéssel távolíthatók el hatékonyan. Ez is valami.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.