A zöld Vuk

Dargay Attila alkotásai időtlen időkig megmaradnak. Ideje lenne, hogy ezeket máshol is megismerjék.

D. Horváth Gábor
2017. 06. 26. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban lett volna 90 éves Dargay Attila, a halhatatlan rajzfilmrendező és képregényrajzoló. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy alkotásai időtlen időkig megmaradnak. Nem hiszem, hogy az elmúlt 40-50 évben bármelyik magyar embernek ne hagyott volna nyomot a személyiségén munkássága. Így van ez például a nagyszerű Fekete István állatokról szóló történetei közül a legnépszerűbbel, a Vukkal, amelyet Dargay Attila rajzfilmje égetett bele minden magyar gyerek agyába. Vagy a génjeibe. A 80-as évek elején mozikba került Vuk minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje. Egyszerűen pótolhatatlan, ideje volt digitalizálni.

A Vuk hatását a magyarokra nem lehet túlértékelni. Amellett, hogy a talpraesett, szabad kis róka ízlést és erkölcsöt formál, előre nem várt módon is beépült a gyerekek tudatába. Biztosan nem okoz újdonságot az a találós kérdés, hogy a szoros biológiai és formai azonosság ellenére mi a legnagyobb különbség a patkány és a mókus között? A válasz az, hogy a mókusnak jobb a médiája.

A Vuk már az első vetítések után soha nem látott népszerűséget hozott az addig csupán ravasz és alattomos állatnak tekintett rókáknak a gyerekek között. Pedagógusok meséltek egy esetet a 80-as évekből. Valamelyik osztályban bevezették, hogy onnantól kezdve korszerűbb formában kapják a nebulók az odahaza beváltandó „pofonutalványokat”. Azaz a rosszcsontoknak, amikor kibírhatatlanok voltak, már nem az ellenőrzőikbe írtak intőket, hogy a továbbiakban a szülőkre bízzák, milyen módszerrel büntessék a gyereket, hanem a nap végén egy kis kartonlapra nyomtatott figurát kaptak az aznapi magatartásukért, amit odahaza be kellett mutatniuk. A jó gyerek mosolygó piros almát kapott, a rossz zöld rókát. A neveléstechnikai újdonság azonban a Vuk vetítésével azonnal véget ért. A rajzfilm teljesen tönkretette a rendszert. A gyerekek nem a piros almát, hanem a zöld rókát kezdték gyűjteni. Mivel mindenki a zöld Vukot akarta, elszabadult a pokol.

Dargay Attila azonban a médián túl olyan valaki, aki a magyar kultúrát egyetemessé és globálisan is értelmezhetővé tette. Amiben nincs egyedül. Ilyen például Bartók és Kodály, a nyomdokukban Sebő Ferenc, Nikola Parov és Herczku Ágnes, a Muzsikás együttes, akik művészete méltatlanul alulkezelt idehaza. Érthetetlen, hogy a százmilliárdokból gazdálkodó kulturális kormányzat az országosan fogható Dankó Rádión keresztül a silányságot önti rá a magyar társadalomra az értékes helyett. Ahogyan az is, hogy miért nem fordíttatta le eddig világnyelvekre például Lázár Ervin minden gyermek számára élvezhető, a francia A kis herceghez hasonlóan fontos és mély erkölcsi kérdéseket feszegető meséit. Vagy hogy miért nem mutatja be a világnak a Csukás István meséiből készített filmsorozatokat, aki a többiekkel együtt a magyar gondolkodást keresztényi univerzalitással ruházta föl, és aki a meséin keresztül örök érvényű erkölcsi igazságokat tett minden gyerek számára értelmezhetővé. Tovább is van

A kis Írország a legnagyobb hatást egy kétórás kulturális műsorral gyakorolta a világra. A főszereplő az ír népzene és tánc, elképesztő zenei profizmussal és látvánnyal ötvözve. A 30 éve változatlan és kortalan Riverdance című műsorra kontinenseken átívelve évekre előre elfogytak a jegyek, és ma is sikeres. Emellett az is igaz, hogy országszerte az ír kocsmákban nem butaságok díszítik a falakat, hanem íróik és költőik mondatai, a világ számára is értelmezhető, fontos üzenetei. Magyarország telis-tele a bemutatható értékekkel, miközben nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Az ország imázsa mindig rossz kezekbe kerül. Nem kéne ezen most már változtatni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.