Napokon belül bezár a Laci!Konyha! nevű bisztró a fővárosban, írta meg a szomorú hírt többek között a Bűvös szakács gasztroblog. Az étterem 2011-ben nyitott, eddig bírta. Többször jártam ott, ebben a helyben soha nem csalódtam. Az éttermi kultúra hazai beindításának legfontosabb szereplője, Molnár B. Tamás szerint Budapest egyik legjobb étterme szűnik meg, annak ellenére, hogy nincs csődhelyzetben. Szerényen, de eltartotta magát. Kevés olyan konyha van, amely ennyire ízgazdag és egyéni. Mogyorósi Gábor bisztrójában olyan ételek születtek, amelyek bevonulnak a Nagy Könyvbe.
A Laci!Konyha! helyzetét érzékeltetve Molnár B. egy történetet is felidézett. 2016-ban Magyarországon járt a Four Seasons szállodalánc corporate chefje, Christian Le Squer – írja –, aki a párizsi Ledoyen háromcsillagos konyháját vezette 2014-ig. Budapesten elment a nagy gasztrokalauzok által ajánlott éttermek többségébe, utolsóként ide, ahol a következő költői kérdést tette fel: „Vajon mi a csudát csinál itt a Michelin? Végre egy étterem, ahol nem másokat kopíroznak, végre nem az a nemzetközi-bárhollehetne-stílus, amiből oly sokat kóstol az ember, Budapesten is”. Az ellehetetlenülés okairól szólva a Laci!Konyha! főnöke, Mogyorósi Gábor egy interjúban már majdnem mindent elmondott: túl sok mindennel kell megalkudnia, alapanyaggal, munkaerővel, a szakképzéssel – és részben a közönséggel is. De a saját helyzetén túl azt is kifejtette, hogy az étterem-tulajdonosok az egész világon a jelenlegitől eltérő gazdasági modellt kezdenek el követni, amelynek következtében a szakma globálisan megváltozik, s ami szintén nem kedvez sem a kísérletezésnek, sem az egyediségnek. A Bűvös szakács mindehhez azt is hozzátette, hogy „azóta a helyzet nem változott. Most még annyi történt, hogy jelentkezett munkára egy fiatal szakács. Megbeszéltük vele, hogy reggel érkezik a próbanapra, és egyszerűen nem jött el. Se telefon, se semmi. Vártuk és nem jött. Ennyi”.
Elgondolkodtató ez az egész. Hasonló, de legalábbis ide tartozó jelenségeket én is tapasztalok rendszeresen. Arra gondolok, amikor az emberek sokszor anélkül látnak el valamilyen munkát, hogy fogalmuk sincs, hogy valójában ekkor ők kik, mi a szerepük. Nem gondolkoznak el rajta, hiszen maguktól nem találják ki, és más sem mondja el nekik, így aztán botrányosra sikeredik a viselkedésük, még ha ők ezt nem is tudják.