A rossz magyarokat lelövik

Magyarellenes vérengzés a Felvidéken. Csupó Gábor-interjú. Hitler rejtélyes megtorpanása. Szombaton Magazin!

MN
2017. 08. 11. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„1947-ben Michal Géci, a Demokrata Párt képviselője egy olyan tömegsír kapcsán faggatta dr. Ferjenčík belügyi megbízottat, amelyben 90 ember maradványait találták, zömükben gyermekekét és nőkét. Janics Kálmán, illetve az ő nyomán Duray Miklós arról írtak, hogy az észak felől hazaigyekvő magyarországi leventékről volt szó, akiket a nyilas uralom deportált 1944 őszén háborús emberanyag-tartalékként a német birodalom területére. 1945. május 24-én egy 66 fős magyar leventecsapat csónakjai nekicsapódtak a felrobbantott vasúti híd pilléreinek, és elsüllyedtek. Hatan megfulladtak közülük, a többieket az internálótábor magyar nemzetiségű lakói mentették ki. Szabó József szerint csak feltételezhető, hogy a leventék a tábort felügyelő szlovák belügyi szervek kezébe kerültek, és a szigorú rezsimű koncentrációs táborba vitték őket.”

Ez csak néhány a sok érdekes mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Néhány héttel a második világháború vége után a csehszlovák hadsereg – alighanem Eduard Beneš közvetlen parancsára –, Pozsonyt és környékét „megtisztítandó”, vérengzést rendezett a magyarok és a lengyelek között. Az eseményeket mostanában kezdi hitelesen feldolgozni a történészszakma, a felvidéki író, Grendel Lajos pedig regényt írt a mészárlásról. Történész szerzőnk bevezető írása után a vele készült interjút olvashatják.

Itthon csak legyintettek rá, amikor saját stúdióról álmodozott, ő azonban nem hagyta annyiban, meg sem állt Amerikáig, ahol végre elérte, amire vágyott – idézte fel történetét Csupó Gábor, a Simpson család és a Fecsegő tipegők világhírű alkotója. A rajzoló az animációk után átnyergelt az élő szereplős produkciókra, harmadik filmje, egyben az első, amelyet itthon forgatott, Pappa Pia címmel augusztus 15-én kerül a mozikba. Csupó Gábor elmesélte, miért hagyta el az országot a hetvenes években, miként lett a vágyott kis szobából egy 750 fős cége, milyen volt az első találkozása a legendás zenésszel, Frank Zappával, s elárulta azt is, visszatér-e még a rajzfilmekhez.

Ha feltennénk a kérdést, hogy melyik lehet az ország legszegényebb kistérsége, tízből nagy valószínűség szerint kilencen valamelyik északkelet-magyarországi régiót említenék. Pedig más a helyzet. Az országos területfejlesztési és területrendezési információs rendszer adatai szerint a Csongrád megyei Kistelek és környéke „érdemelte ki” ezt a titulust, amely ráadásul az egyetlen, ahol félmillió forint alatt van az egy lakosra eső éves nettó jövedelem. Ezen sokszor még a helyiek is elcsodálkoznak, mármint akik nem élnek takarásban.

 

Témák a Magazinból

A rossz magyarokat lelövik
Csehszlovák örökség – A ligetfalui tömegmészárlás még az 1990-es évek második felében is tabunak számított (17. oldal)

„Mintha Isten nézett volna le ránk”
Csupó Gábor a Pappa Piáról, a Simpson családról, a tehetségről, az irigységről és Frank Zappáról (18–19. oldal)

Takarásban, napról napra
A kisteleki kistérség fóliaerdeiben sokan próbálnak evickélni (20. oldal)

Hóvihar nyáron
A dunavirágok megmentéséért és a tudomány népszerűsítéséért küzd a Nemzeti tehetség program által támogatott Farkas Alexandra (21. oldal)

Bosszút álltak a legyőzötteken
Gendel Lajos-interjú (22–23. oldal)

Szegény agy
A pénz okosít – Új pszichiátriai felfedezések az anyagiak és a gondolkodás összefüggéseiről (24. oldal)

Csoki Putyin és szovjet retró
Oroszország ezúttal sem kapja meg rá az esélyt, hogy egyenesbe jöjjön és megerősödjön – Moszkva azonban él és virul, az elnök pedig jól eladható turistatermék (25. oldal)

„Az oroszok, fene tudja, nem voltak szimpatikusak”
„Nem kaptunk levegőt” – Lux Antal, az ’56-ban partizánharcot folytató mecseki láthatatlan története

Rejtélyes megtorpanás
A mai napig nincs végleges válasz a kérdésre: miért állította meg Hitler a német páncélosokat Dunkirknél? (27. oldal)

Homokos, szomorú, vizes sík
Földényi F. László A melankólia dicsérete című könyvéről (28. oldal)

A Vaslady és a hipposzudorsav
Politikusok kémikus végzettséggel, avagy mit tanulhatunk a vízilovaktól (29. oldal)

Lukács Csaba arról, milyen nehéz venezuelai magyarként hazatelepülni. Fokasz Oresztész a mai görögök bölcsességéről és őrültségéről. Plusz Hegyi Zoltán, Ugró Miklós, Lackfi János, Fecske Csaba és Győrffy Ákos tárcái   

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.