Volt egy feketém

Érthetetlen, miért sorvasztják el a vasúti utasellátót. Reviczky Gábor-interjú. Malacnevelés az egyetemen. Szombaton Magazin.

MN
2017. 09. 01. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Köztudott, az utasellátó központot 2015 decemberétől a múlt hét elejéig vezető Janicsák József beiktatásával egy időben jó néhány új állást is kreáltak. Korábban kétszer ennyi járat mellé elég volt egy raktárvezető és a raktári munkások, ekkor hirtelen szükségessé vált egy hálókocsi-, egy étkezőkocsi-szakértő, egy raktár-koordinátor és még egy pénzügyi szakelőadó alkalmazása is, a hírek szerint nem száz-kétszázezres fizetésekért. Ráadásul az új státusokat betöltő munkatársak jó részének korábban sem a vasúthoz, sem a vendéglátáshoz nem volt köze. Volt, aki a vízügytől, volt, aki a postától, volt, aki jegyvizsgálói állásból került az utasellátóhoz.”

Ez csak néhány a sok érdekes mondat közül a hétvégi Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Az utasellátó központ szándékos elsorvasztásával vádolva a MÁV-Startot sztrájkot kezdeményezett a héten a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás), miután egyértelművé vált, a vállalat jelentősen csökkenteni fogja a háló- és fekvőkocsik számát a nemzetközi járatokon, amelyek közül jó néhányat meg is szüntet. Vajon kinek állt érdekében veszteségessé tenni a szebb napokat látott utasellátót, amely jövőre lenne hetvenéves?

Kész csoda, hogy nem vált bűnözővé. Hála a genetikának, egy életen át csinálhatta, amit szeretett, ma azonban mégsem ez teszi a legboldogabbá. Politikai véleményét mindig vállalja, és talán ő az egyetlen ember, akit még nem sértett meg Gálvölgyi János.

Augusztusban megkondultak a vész­harangok a szabolcsi alma jövőjét illetően. Utánaeredtünk az ágazat prob­lémáinak, megnéztük, miért sikeresebbek a lengyel termelők, és meglátogattuk a szegmens szerep­lőit.

A világörökség része, a főváros egyik legkedveltebb turistalátványossága, természetvédel­mi terület, történelmi, kulturális és szakrális múltja kiemelkedő. A Budapest ékkövének kikiáltott Gellérthegyen mégis mindent elborít a szemét, a lépcsők, a járdák balesetveszélyesek, a gaz térdig ér. Bár sokféle terv született már a városrész felvirágoztatására, a megvalósítás jó ideje várat magára.

Témák a Magazinból

Volt egy feketém
Gyors kávé és lassú leépülés: kik és miért akarják vakvágányra futtatni a vasúti utasellátást? (17., 22. oldal)

Nem játszom, csak vagyok
Reviczky Gábor politikai hovatartozásáról, a rendezői színházzal szembeni ellenszenvéről és arról, hogyan lett belőle Jean-Paul Felmondó (18–19. oldal)

Már a pi-vizet is vizezik
A rendszerváltás utáni időszak emblematikus csodaszere egyáltalán nem tűnt el, csak többé nincs szüksége költséges reklámra (20–21. oldal)

Az alma meg a fája
Miért nem bírnak a magyar termelők a lengyel konkurenciával? A politika általában akkor kezd el kapkodni, amikor már „minden után vagyunk” (20–21. oldal)

Koszos ékkő
Budapest egyik kiemelkedő turistalátványossága kipufogógázba és szeméthalmokba fullad (22–23. oldal)

Riviéra a sasok földjén
Mercedes-mánia, autómosók és speciális kis kapitalizmus az egymillió bunker országában (24. oldal)

Világtanulás
A Kaponay család gyermekei a glóbuszon csavarogva tesznek szert hasznos ismeretekre (24. oldal)

Két zsidó találmány
Miért nem baj, hogy a Mazsihisz kiment a „politikai divatból”? Radnóti Zoltán esszéje (26. oldal)

Lehallgatási játék
Manipuláció, kegyosztás, korbács és mézesmadzag – Száz esztendeje született Aczél György (27. oldal)

Malacszeretet
Megdöbbentően sokan jelentkeztek az ELTE felhívására disznódadának. A családi kedvencként tartott állatok rengeteg „mutatványra” képesek (28. oldal)

Hóban, fagyban, emberhúson
Lebilincselő kultuszkönyv – Piers Paul Read megrázó dokumentarista regényt írt az Andokban lezuhant repülőgép utasaira váró próbatételekről (29. oldal)

Harvey is lesz nyugdíjas?
Cindy, Katia meg a többiek, avagy hogyan nevezik el a hurrikánokat? (32. oldal)

Csécsi László a munka miatt kettészakadt családokról. Ugró Miklós az egyház lombikbébiprogram kapcsán tett reakcióiról. Plusz Hegyi Zoltán, Lukács Csaba, Lackfi János, Szenczi Tóth Károly és Weiner Sennyei Tibor tárcái

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.