Eldorádó Orange megyében

Magyar zsidók városalapítása az USA-ban. Gianni Annoni-interjú. Hermann Róbert Görgeiről. Magazin.

MN
2018. 02. 09. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az emberek ellustulnak, és helyet adnak az idegeneknek, ami önmagában nem lenne gond, a baj csak az, hogy az idegenek máshogy állnak azokhoz a témákhoz, amelyek egy olasznak vérbeli ügyeket jelentenek. Mondok egy példát. Amikor elmegyek a kávézóba, ahová gyerekkorom óta járok, ma már olyan ember szolgál ki, aki nem ismeri a kultúránkat. Nem tudja, min nőttünk fel, mik voltak a szokásaink, milyen vicceket meséltünk a pultnál, és olyan kávét készít, amelynek se lelkileg, se a kiszolgálás tekintetében semmi köze ahhoz, amit az olaszoktól megszoktunk. Neki ez automatizmus. A globalizáció nagy veszélye, hogy minden csak a pénz körül forog, közben elvész a lélek. Egy idegen kekeckedőnek fogja gondolni azt az olaszt, aki ezt számonkéri rajta, és csak annyit mond: ha nem tetszik, menj máshová.” (Gianni Annoni)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton! 

Múlt év decemberében írtunk az amerikai Monroe város Kiryas Joel nevű településrészéről, amelyet nagy­részt magyar zsidók laknak. Tudósítónk most elment ebbe a negyedbe, amely hamarosan az Egyesült Államok első hivatalos zsidó városa lesz. A New York állambeli helység ult­raortodox szatmári közösségének térnyerése az őket befogadó kisvárosban nem zajlik konfliktusok nélkül.

Mernek-e még udvarolni az olasz férfiak? Milyennek tűntek délről szemlélve a volt szocialista országok? Merre tart a mediterrán csa­lád­modell? Gianni Annoni a régi Olaszországról, antik erkölcsökről, keresztény útkeresésről és kisebbségbe szoruló normalitásról.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy 1918-ban a háború volt az a katasztrófa, amely a legtöbb áldozatot szedte a csatatereken és a hátországokban. Pedig még csak a közelében sem járt annak a pusztításnak, amelyet a spanyolnáthának nevezett influenza okozott. Míg a háború teljes időtartama alatt húszmillióan hunytak el, addig csak 1918-ban negyvenmillió vagy még több embert ölt meg a járvány, a három éve alatt pedig összesen nagyjából százmillió áldozatot szedett. Ezzel a spanyolnátha megelőzi a fekete halált, vagyis a 14. századi pestisjárványt és minden más betegséget, természeti katasztrófát. Emléke még­is elsikkad, a világháború közjátékának tetszik.

Hogyan tettük árulóvá a magyar történelem egyik legnagyobb, Hunyadi Jánoshoz, Zrínyi Miklóshoz, Hadik Andráshoz mérhető, teljesítménye miatt a nemzetközi figyelmet is kiérdemlő hadvezérét? Mi motiválta Kossuthot a vád elterjesztésében? Miért tiltakozunk máig az ellen, hogy Görgei Artúr helyet kaphasson nemzeti nagyjaink sorában? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a tábornok születésének kétszázadik évfordulója alkalmából Hermann Róbert történésszel. (Görgei nevének írásakor az általa 1848-tól haláláig használt i betűs változatot alkalmaztuk.)

Ki lehet-e számolni az ókori római gdp-t? Egyebek mellett ezt a kérdést járja körül egy magyar szerző által összeállított új könyv, amely összbirodalmi szintű analógiákra támaszkodva vázolja fel az antik öko­nómia mibenlétét.

Témák a Magazinból

Eldorádó Orange megyében
„Törzsi joggyakorlás”: haszid zsidók várost alapítanak az Egyesült Államokban (17., 20. oldal)

Az ördög éjjel él
Gianni Annoni a szülői felelősségről, a burkolt diktatúráról és a pápa szerepvállalásáról (18–19. oldal)

„Könnyű, miként a hab”
A férjhez vágott kalácstésztától a fővárosi szalonig: a nagy múltú fánkot teszteltük (21. oldal)

Könnygáztól szárazjégig
Jó hangosan és nagyon dühösen – A tarajos-kócos életstílus, amelyet elmagyarázni nem lehet (22–23. oldal)

A nápolyi katona
Száz éve tombolt a spanyolnátha – Leginkább a vakszerencsének köszönhető, hogy 2009-ben nem ismétlődött meg 1918 borzalma (22–23. oldal)

Kávézó az üvegajtó mögött
Épülnek-e templomok a 21. században, és ha igen, milyen elvek mentén? (24. oldal)

A sárkány vasúton érkezik
Hogy vált a fekete kontinens a 21. századra Kína vadászterületévé? (25. oldal)

Az árulás vádja sztoikus nyugalmat szült benne
Hermann Róbert a kétszáz éve született Görgei Artúrról, Kossuth csalódásáról és arról, miért van szükségünk összeesküvés-elméletekre (26–27. oldal)

Az elsüllyedt klasszikus Európa követe
Nyolcvanöt éve hunyt el Apponyi Albert gróf, a nemzeti liberális magyar hagyomány egyik legjelentősebb képviselője (27. oldal)

Mint ma Ruanda
Ólommérgezett, alultáplált polgárok és az ehetetlenül túlfűszerezett ételeik (28. oldal)

Dicsekvés nélkül egy dicső háborúról
A finnek hősies küzdelmének emléket állító, kiegyensúlyozott hangvételű regény látott magyarul napvilágot (29. oldal)

Pintér Bence a szakképzés lebutításáról. Gazda Albert a krumplilevesről. Hegyi Zoltán, Szörényi László, Halász Margit és Győrffy Ákos tárcái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.