A hálózat fogságában

Kérdések Hódmezővásárhely után: széteshet-e a rendszer? Tari Annamária-interjú. Oroszok, mérgek. Magazin.

MN
2018. 03. 23. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az online agresszió nagyon erősen hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek rosszul érzik magukat a világban. Ezt a jelenséget a közösségi média erősítette fel igazán. A közösségi média szenvedélybetegséghez hasonló érzelmi függőséget okoz, mert dopaminlökettel jutalmaz, azaz folyamatosan szükség lesz a megszerezhető jó érzésre. Így kerülhet egy kamasz abba a fajta spirálba, hogy azt érzi: az internetre feltöltött képekkel, bejegyzésekkel folyamatosan meg kell mutatnia magát, és hogy állandóan kapcsolatban kell lennie másokkal. A tinédzserek a kívülről beszedett lájkokkal injekciózzák az önértékelésüket, ha azonban a visszajelzések között több a negatív, illetve nincs visszajelzés, akkor szorongani kezdenek.” (Tari Annamária)

Ez csak néhány erős mondat a sok közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Az információs kor az élet minden területén jelentős változásokat hozott. Ha nem feledkezünk meg az online tér veszélyeiről, ha a kiskorú gyermekünknek nem veszünk okos­telefont, ha a szülők fel merik vállalni a konfliktusokat kamasz fiuk­kal, lányukkal, akkor talán a mai fiataloknak is lehet felhőtlen gyerekkoruk. Tari Annamáriával legújabb, Bátor generációk – #Szo­ron­gokTe­hat­Vagyok című kötete kapcsán beszélgettünk.

Miskolcon nagy a mozgás. Korábban jöttek az Avasra a fészekrakók, akiknek menniük kellett, miután alaposan lelakták a környéket. Őket migránsozta le miskolci látogatása során Orbán Viktor. De távozniuk kell a számozott utcák lakóinak is, mert a szomszédjukban stadion épül. A nyomortelepek lakói vagy Kanadába mennek, vagy a Lyukóvölgybe. Azaz Miskolc peremére, ahova már senki nem lát el.

Legutóbb a hidegháború egyik csúcspontján történt hasonló, mint amit most a brit kormány meglépett Moszkvával szemben: egyszerre 23 diplomatát utasított ki az országból. Mindezt azért, mert március 4-én Salisburyben valaki idegméreggel próbálta meg­gyil­kolni Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt (aki a brit tit­kos­szol­gálatnak is adott át szenzitív információkat) és lányát.

Ahogy a világ veszélyesebbé válik, egyre többen használják ki az emberek félelmét. Ezt teszik újabban azok a multik is, amelyek túlélőkészleteket kínálnak a vásárlóiknak. Így aki természeti katasztrófák által veszélyeztetett területen lakik, aki fél az atomháborútól, vagy csupán lusta elmenni a boltba, ma már több évtizedre bevásárolhat előre.

További témák a Magazinból

A hálózat fogságában
„Jampigallért lehajtani!” – Mi az oka, hogy egyetlen vereség ekkora zavart okozott a Fideszben? (17., 20. oldal)

Még nincs késő, hogy észbe kapjunk
Tari Annamária a szent amatőrök kultuszáról, az online-függőségről és az áramszünetkor eltűnő valóságról (18–19. oldal)

Streisand kópiái
Kutyaklónozás: hiába ugyanolyan, mint az elpusztult példány, az új házi kedvenc nem fogja tudni, hogy hol tartjuk a távirányítót, és lehet, hogy újra be fog pisilni (21. oldal)

Ló az erkélyen
„Csak úgy pucoltak innen, tyú, tyú, tyú” – Miskolc, a komfort nélküli házak és kallódó életek városa (22–23. oldal)

Négyszáz fok körül elfeketedik
Fazekas József kardkovács nem hisz a mesékben, és nincs nála gyártósor sem (23. oldal)

Egy biztos: semmi sem biztos
Mi lesz az új orosz kémügy kimenetele? (24. oldal)

Apa is megmondta
Az ismét puskaporos hordóra hasonlító Balkánon egy háborús bűnös fiában látják a boszniai szerbek a politikai csodafegyvert (25. oldal)

A hatezer dolláros csomag
Apokalipszisipar: bevásárlás világvégére (25. oldal)

Böjt, de miért
Működik a világ és benne az ember, csak valahogy még sincsen minden egészen a helyén – Nagygéci Kovács József esszéje (26. oldal)

Házasság szerdánként
Elveszettnek hitt rokonokra, súlyos családi titokra bukkanhat, aki családfakutatásba kezd (27. oldal)

Százéves az Ulysses
Nabokov istenítette, Woolf kétszáz oldal után félredobta (28. oldal)

A középnemesség hangján szól
Ötszázharminc éve jelent meg Thuróczy János krónikája, a középkori magyar történetírás esszenciája (28. oldal)

Aki Kádár elől kilövi a vadkant
Fergetegesen humoros könyv a ’68-as bevonulásról és a kommunizmusról (29. oldal)

Csécsi László a terebélyesedő Facebook-botrányról. Gazda Albert Csengery Dénesről, Ausztráliáról és Chivas Regalról. Hegyi Zoltán, Szörényi László, Halász Margit és Győrffy Ákos tárcái.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.