Immár hét frekvencián, a főváros mellett az ország felében fogható a Lánchíd Rádió. Az egyre növekvő népszerűséget az adó munkatársai személyesen is megtapasztalhatták tavaly a közönségtalálkozókon, a budapesti Erzsébet téren, a székesfehérvári Lecsófesztiválon és a balatonfüredi Bor- és Halünnepen. A Lánchíd Rádió idén májusban a 19. Egerszeg Fesztiválon is képviselteti magát az adó egyik legnépszerűbb interaktív műsorával, a Lecsóval. A közönségtalálkozókkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük Gajdics Ottó főszerkesztőt.
– Az Egerszeg fesztiválról élőben közvetítik a Lecsó című beszélgetős műsort. Hogyan lehet kiküszöbölni azt, hogy provokáció történjen, vagy bármilyen más, a rádióadásra nézve kellemetlen momentum?
– A Lecsó adását teljesen élőben közvetítjük, azzal az eltéréssel, hogy aznap nem betelefonálók kérdései hangzanak el, hanem a helyszínre várjuk a kedves hallgatókat, akik rendhagyó módon élőben tehetik fel kérdéseiket a műsorvezetőnek, Bella Leventének. Nem hiszem, hogy lesz kellemetlen pillanat, hiszen a műsorba betelefonálókat – más rádióval ellentétben – mi eddig sem szűrtük, moderálás nincs, hiszen a hallgató véleménye mindig fontos számunkra. Ez így lesz most is. Segítők természetesen lesznek, akik a kérdező kezébe adják a mikrofont. Itt voltunk tavaly is, igaz akkor nem élő közvetítéssel, hanem fórumszerűen folyt a beszélgetés.
Fontosnak tartjuk ezeket a közönségtalálkozókat, és mindenhova szeretnénk el jutni, ahová csak lehet, hiszen a hallgatók és mi, műsorkészítők is fontosnak tarjuk, hogy egymás szemébe nézzünk, meghallgassuk egymás gondolatait, véleményeit, dicséreteket és a kritikákat is.
– Sok kritikát kapnak a közönségtalálkozókon?
– Mindig ádáz vitát folytatok a hallgatókkal a rádió zenei stílusától kezdve odáig, hogy miért csak egy órás a Lecsó, de fontosnak tartjuk a hallgatók visszajelzéseit.
– Véletlen egybeesés, hogy a legtöbb közönségtalálkozó és kitelepülés gasztrofesztiválhoz köthető?
– Nem véletlen. Fontosnak tartjuk a hagyományőrzést, amelynek része a magyar gasztronómia is. Emellett fontos a kézműves- és biotermékek felkarolása is. Sajnos nem lehetünk ott mindenhol, viszont örömmel adunk hírt adunk ezekről a rendezvényekről, legyenek bárhol az országban.
– Önnek személy szerint van kedvenc színhelye?
– Rendszeresen járunk Zalaegerszegre, a székesfehérvári Lecsófesztiválon idén is ott leszünk, és nagyon kedveljük a balatonfüredi Bor- és Halünnepet is. Utóbbi a legkedvesebb számomra, hiszen ide már évek óta visszajárunk, de persze mindenhova szívesen megyünk.