Hatvan éve indult el a tévéhíradó

Az először Képes Krónika néven jelentkező adásban eleinte csak hetente egyszer mondtak híreket.

Ficsor Benedek
2017. 07. 03. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matúz Józsefné 1957-ben, egy tavaszi napon igencsak meglepődött. A Filmfőigazgatóságnál dolgozó fiatal nő összefutott egy régi kollégájával. Beszélgetni kezdtek, kérdezte a férfit, mivel foglalkozik éppen, a válasz pedig tévénézők millióinak változtatta meg az életét. Erről azonban Matúz Józsefnének akkor még fogalma sem lehetett, nemhogy a nézők millióinak. – A televíziónál dolgozom – felelte a férfi. – Ilyen van Magyarországon? – csodálkozott a nő, majd alig néhány hónappal később elkészítette az első tévéhíradót, amit hatvan évvel ezelőtt, 1957. július 2-án láthatott a néhány ezer szerencsés. Az ötvenes évek elejére a politikai vezetés számára nyilvánvalóvá vált, az ország kínos lemaradásban van a televíziós versenyben. Amerikában akkortájt már több mint másfél millió készülék üzemelt, de a kommunista blokk országai is előttünk jártak a fejlesztésben. A Magyar Dolgozók Pártja 1952 májusában bizottságot hozott létre, hogy felderítsék, miként indítható el a televíziózás. Szovjet tanulmányutakat követően az adóállomás elkészítését a Beloiannisz gyárra, a készülék gyártását az Orionra bízták. A műszaki hátteret a posta biztosította, a tartalomért a Magyar Rádió felelt. Az első, még kísérleti adásnak 1954. május 1-jén kellett volna elindulnia, ám a kor józan politikai tervezéséhez méltón ez csak három évvel később történt meg. Igaz, akkor már teljes gőzzel megindult a Magyar Rádió és Televízió munkája. Heti nyolc-kilenc órányi műsort láthatott a maroknyi közönség. Az Orion első készüléke 5500 forintba került, ami öt-hat havi átlagkeresetnek felelt meg, így csupán néhány száz háztartásban volt televízió. Eleinte filmek, kisfilmek, közvetítések mentek az egyetlen csatornán, ám hamarosan felmerült, a mozik mellett a tévében is legyen híradó. A műsor elkészítésével Matúz Józsefnét bízták meg, aki – mint azt egy interjúban elárulta – a szerkesztés közben tanulta meg, miről szól ez a műfaj.

Az első tízperces adást két hétig készítette a Filmfőigazgatóságtól a televízióhoz igazolt főszerkesztő, és az előző hetek eseményeit foglalta össze. Vezető hír volt Soós Imre halála: a fiatal színész alig két héttel korábban vetett véget életének. A híradó eleinte Képes Krónikaként került adásba. A megfilmesíthetőnek ítélt híreket Matúz Józsefné kezdetben egymaga szedte össze, állandó stáb nélkül dolgozott, mindig azokkal, akik ráértek. Az elkészült felvételeket a Híradó- és Dokumentumfilmgyárban hívták elő, majd az anyagot rendőri felvezetéssel vitték fel a Széchenyi-hegyre, ahol Bán György, a rádió bemondója élőben olvasta a képhez tartozó híreket. Hamar összeállt a híradós csapat, a rendezést legtöbbször Katkics Ilona és Zsurzs Éva vállalta, az operatőri munkát mások mellett Mezei István, Nagy József, Varga Vilmos, Mestyán Tibor és Sík Igor végezte, a hírek felkutatásában már Sényi Imre és a gyártásvezető, Karsai Nándor is segített a főszerkesztőnek. 1957 júliusában felbukkant a képernyőn a két legendás bemondónő, Tamási Eszter és Takács Marika. Őket egy évvel később követte a rádiós bemondó Varga József. A vezetőség eleinte kevésbé volt lelkes, mint a stáb, a hírek hetente egyszer kerültek adásba, és ezért is keményen meg kellett küzdeni. A kérdés az volt, vajon a filmhíradó mellett a televíziós változatnak is van-e létjogosultsága egyáltalán. A legjobb érvnek végül a naprakész hírközlés bizonyult: 1959 áprilisában, amikor Nasszer egyiptomi elnök Magyarországra érkezett, a bemondók este úgy konferálhatták fel az eseményt, hogy ma reggel Ez meghozta az áttörést, ami után már nem volt kérdés, hogy a tévés híradó marad talpon a küzdelemben. A műsor – amely a Képes Krónika után Keddtől keddig címen is futott – a hatvanas évek elejétől már TV Híradó néven naponta adásba került. Meghatározó tagjai voltak mások mellett Márványi György, Ipper Pál, Bayer Ilona és Chrudinák Alajos is.

Matúz Józsefné munkája évtizedekre meghatározta a televíziós híradás műfaját. Az alapító főszerkesztő huszonkilenc évig irányította a TV Híradót; 2007 novemberében hunyt el, 82 évesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.